Тази храна предпазва от деменция и увеличава продължителността на живота

17063
Тази храна предпазва от деменция и увеличава продължителността на живота
Снимка: iStock

Всички знаем, че определени навици са полезни за нашето здраве. Но знаете ли, че има някои промени в начина на живот, които могат да намалят риска от получаване на деменция? Изследователите откриха, че има някои навици, които всъщност могат да забавят влошаването на паметта ви. И те са доста лесни за включване в начина ви на живот!

  • Здравословна диета

Това е някак безсмислено, но все пак искахме да го споменем. Храната, която ядете, влияе върху вашето здраве. И това не означава, че трябва да ядете само определени видове храни, както предполагат някои диети. Изследователите откриха, че ако включите поне седем от дванадесетте групи храни в диетата си, това може да има някои значителни ползи за вашето здраве. Може да изиграе наистина голяма роля в забавянето на влошаването на паметта ви! Така че, не забравяйте да се храните разнообразно и да не изключвате сол, мазнини и захар. Уверете се, че ядете по малко от всичко, вместо само един вид храна.

  • Познавателна дейност

Ако искате да предпазите паметта си от влошаване, трябва да поддържате мозъка си активен. И начинът да направите това е като правите когнитивни упражнения. Когнитивната активност е вторият най-добър начин да забавите влошаването на паметта си. И така, всичко, което трябва да направите, за да останете когнитивно активни, е да четете книга, да пишете или да играете на карти два пъти седмично. Или можете да преминете към следващото ниво и да се запишете в нов клас. Всичко, което трябва да направите, е да активирате мозъка си. Това ще намали риска от получаване на деменция.

Тези симптоми на ръката издават кръвен съсирек 

  • Редовни упражнения

Това също е някак очевидно, тъй като всички знаем ползите от упражненията. Но редовните упражнения всъщност са третият най-добър начин да забавите влошаването на паметта си и да намалите риска от деменция. И всичко, което трябва да правите, е да спортувате 150 минути седмично. седемдесет и пет, ако правите по-интензивна тренировка. Това е толкова лесно!

  • Социална дейност

Социалното взаимодействие е важно. Не само за да се чувствате свързани и да не се чувствате самотни, но и защото всъщност може да ви предпази от деменция. Ако участвате в социални дейности поне два пъти седмично, това ще има някои големи ползи за вашето здраве. Особено паметта ти! Дейностите, в които бихте могли да участвате, са ходене на партита, посещение на срещи или събирания и посещение на семейството или приятели.

  • Алкохол

Ако искате да защитите паметта си, трябва да стоите далеч от алкохола. Защото алкохолът не ви прави услуга, когато става въпрос за паметта ви. Така че, ако искате да се борите с упадъка на паметта си; удължете своя Сух януари и вместо това го направете Сух всеки месец!

  • Пушенето

Друг лош навик, който може да повлияе негативно на паметта ви, е пушенето. Всички знаехме, че пушенето увеличава риска от развитие на рак и не е нужно да ви казваме, че пушенето просто не е толкова добро за вас. Но не знаехме, че може да повлияе негативно на паметта ви! Още повече причина да се откажете! 

За щастие, не е нужно да прилагате всички тези промени в начина на живот веднага. Проучването установи, че хората, които вече са включили четири до шест от тези навици в живота си, са с 90% по-малко вероятно да получат деменция. Хората, които са променили начина си на живот само в две или три от тези области, са имали 30% по-малка вероятност да получат деменция. Д-р Сюзън Мичъл, ръководител на политиката в Alzheimer's Research UK, каза пред The Guardian: „Това е добре проведено проучване, което проследява хора в продължение на дълъг период от време и добавя към значителните доказателства, че здравословният начин на живот може да помогне за поддържане памет и мисловни умения с напредването на възрастта. Твърде малко от нас знаят, че има стъпки, които всички можем да предприемем, за да намалим шансовете си за деменция в по-късен живот.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Как е правилно да пиете водата, ако искате да отслабнете?

Учени: 18 лесни тайни за по-добър сън, които да изпробвате още днес

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 24 април /валутен калкулатор/

Има ли дневна доза захар, която да не преминаваме?

Каква дневна доза калций е полезна за нашия организъм?

Какво първо да направим при разтегнат мускул

Дневна доза: колко сурови бадеми най-много да ядем?

Топъл или студен компрес помага повече при болки в коляното

7 ТОП съвета за успешна първа среща

Какво е сорбитол? Ползи, употреби и странични ефекти

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com