Тази напитка може да помогне за контролиране на кръвната захар и да намали риска от диабет

11616
Тази напитка може да помогне за контролиране на кръвната захар и да намали риска от диабет
Снимка: iStock/Guliver

Консумацията на тъмен чай е свързана с 53% по-нисък риск от преддиабет и 47% намален риск от диабет тип 2.

Експертите казват, че пиенето на тъмен чай е добро средство за управление на кръвната захар, но трябва да вземете предвид и цялостната си диета.

Чаша чай е ежедневна храна за много хора по света. Сега ново проучване установи, че пиенето на тъмен чай може да намали риска от диабет.

Кой е най-добрият чай за борба с лошия холестерол?

Черен чай и риск от диабет: каква е връзката

Въпреки това степента, до която ежедневната консумация на неподсладен тъмен чай може да подобри индивидуалния риск от диабет тип 2, е забележителна. Това още веднъж илюстрира колко мощна може да бъде природата, когато консумираме естествени храни.

Доказано, че чаените листа съдържат полезни съединения, които са от полза за тялото по много начини.

Катехините, полифенол (известен още като антиоксидант), който се съдържа в чая, са показали, че са отговорни за регулирането на инсулина, кръвната захар и енергийния метаболизъм чрез управление на сигналните пътища.

Проучването предполага, че пиенето на тъмен чай може да допринесе за намаляване на риска от диабет по две причини. Първо, подобрява инсулиновата резистентност, което означава по-добра способност да контролирате кръвната си захар.

На второ място, той допринася за повишено отделяне на глюкоза в урината, което означава, че има по-малко кръвна захар за реален контрол.

Хипогликемичните ефекти на полифенолните съединения могат да инхибират храносмилането на въглехидратите, усвояването на глюкозата и стимулирането на инсулиновата секреция, като всички те водят до по-добър контрол на кръвната захар.

Какво всъщност представлява тъмният чай

Важно е да запомните, че проучването разглежда ефектите на тъмния чай конкретно. Това е вид напълно окислен чай, който не трябва да се бърка с черен чай.

Тъмният чай е претърпял микробна ферментация. Нарича се „тъмен“, защото листата се окисляват и променят цвета си, малко като процеса на ръждясване с желязо.

Често срещан вид тъмен чай е Pu-erh от Китай, който се предлага онлайн и в магазините за здравословни продукти.

Междувременно жълтият чай е леко ферментирал, а тъмният чай е след ферментация.

Добавянето на ферментация може да играе важна роля за въздействието на тъмния чай върху регулирането на кръвната захар.

И така, експертите биха препоръчали тъмния чай като средство за управление на кръвната захар

Резултатите са положителни и пиенето на тъмен чай със сигурност е начин с ниска резистентност за получаване на потенциални важни здравни ефекти. Има и допълнителната полза от хидратацията, която може да повлияе на отговора на глюкозата.

Добавянето на захар или подсладител към чая ще разтвори неговите признати ползи за кръвната захар.

Допълнителни действия, които можете да предприемете, които могат да помогнат за намаляване на риска от диабет

Едно нещо е ясно: храните и напитките, които консумираме, могат да играят важна роля за нашите здравни резултати. Проучването показва, че тъмният чай намалява риска от диабет, но е важно да вземете предвид диетата си като цяло.

Нито едно нещо не е лек само по себе си. По-скоро, като част от здравословната диета, много различни храни могат да се използват ефективно за подобряване на здравните маркери.

Имайки това предвид, как иначе можете да намалите риска от диабет чрез диета? Бъроуз казва, че намаляването на общия ви прием на захар трябва да бъде първото ви пристанище. Препоръчва се премахване или замяна на рафинирани въглехидрати като бял хляб, паста, ориз и сладкиши.

Въпреки че те може да не изглеждат сладки, те се разграждат до захар по време на храносмилането, без допълнителната полза от фибрите, които забавят въздействието върху кръвната захар.

Изрязването на ултрапреработени храни е друга важна стъпка. Те само ще увеличат възпалението, тъй като съдържат повече захар, сол и мазнини. Те са свързани с увеличаване на затлъстяването, диабет тип 2 и повишен риск от инфаркт и инсулт също.

Защо е по-добре да пиете чай вместо кафе?

По възможност се хранете възможно най-близо до природата. Това ще насърчи консумацията на цели храни с високо съдържание на фибри, антиоксиданти и противовъзпалителни съединения, които помагат за регулиране на кръвната захар.

И накрая, останете хидратирани. Дехидратацията ще повиши нивата на кръвната ви захар. Средностатистическият човек ще се нуждае от около два литра вода на ден, за да замени това, което е използвано и загубено по време на обичайната функция на тялото, така че пийте.

Резултатите от това ново проучване, свързващо ежедневната консумация на тъмен чай с намаляването на риска от диабет, със сигурност са обещаващи. Освен това е лесен и приятен начин да направите нещо добро за вашето здраве.

Въпреки това е важно да запомните, че никоя храна или напитка не е магически куршум, когато става въпрос за цялостното ви здраве.

Във всеки случай пийте тъмен чай всеки ден, но е важно да вземете предвид диетата си като цяло, особено що се отнася до контрола на кръвната захар.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

7 неподозирани признака, които показват диабет

Списък на храните, които съсипват мозъка

Полезно ли е всеки ден да консумирате зехтин?

От косопад до кървене на венците: Симптоми, които показват, че имате недостиг на важни витамини

Косопад от стрес: как, защо, какво да направим?

Болки на гладно: причини и как да се справим с неприятните усещания

Какво се случва с тялото ви, ако ядете по 10 яйца всеки ден?

Защо понякога се появява кашлица след хранене?

Кардиолог обясни дали е вредно да спите на дясната страна

Кои витамини са задължителни за жените над 60 г.?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com