Кой е най-добрият чай за борба с лошия холестерол?

9716
Кой е най-добрият чай за борба с лошия холестерол?
Снимка: istockphoto.com

Лечебните ползи от билковите чайове са известни по света от векове, а съвременната наука само ги потвърждава. Изследвания върху билковите чайове доказват ползите от тях, сред които намаляване на високия холестерол.

Традиционен срещу билков чай

Традиционният чай (черен, зелен, бял, улун) се получава от листата и пъпките на растението Camellia sinensis (чай). Всеки вид чай е уникален по процеса на растеж и производство. Белият чай е най-малко обработен и се прави от най-младите чаени листа на растението. Зелените чаена листа се изсушават и затоплят, за да се намали до минимум ферментацията. Черният чай преминава най-сериозна ферментация. Всеки вид чай съдържа естествен кофеин, макар тази съставка да може да се отстрани.

Билковият чай не е точно чай, защото не се произвежда от едноименното растение с латинското име Camellia sinensis. Билковият чай се прави от части на ядливи растения, сред които:

* корените
* кората
* листата
* пъпките
* цветята
* плодовете.

Сред най-популярните билкови чайове са тези от:

* лайка
* мента
* горски плодове (малини, къпини, ягоди, касис)
* портокал или портокалови кори
* лавандула
* джинджифил.
Билковият чай не съдържа кофеин, освен ако в растението, от което се прави няма такъв. 

Чай от мащерка - какво ще се случи с кръвното ви, ако го пиете

Чай и холестерол: каква е връзката?

Антиоксидантите помагат в борбата със свободните радикали в тялото, които увреждат клетките. Храни, богати на антиоксиданти, са: чушки, горски плодове, портокали, моркови.
Традиционните и някои билкови чайове също са богати на антиоксиданти. Силата на антиоксиданта зависи от вида чай и метода на преработка. Смята се, че най-богат на антиоксиданти е чаят от хибискус. Подобни нива на антиоксиданти има чая от горски плодове, портокалови кори, мента.

Някои проучвания разкриват, че антиоксидантите, открити в чая, намаляват нивата на холестерол. Анализ на Американския журнал по клинично хранене показва, че зеленият чай сериозно намалява нивата на холестерол, включително на LDL или “лошия” холестерол в кръвта с до 2.19mg/dL. От друга страна, зеленият чай не оказва влияние върху HDL или “добрия” холестерол.

Билковият чай от ройбос помага за подобряване на липидния профил или нивата на холестерол в кръвта. В изследване на Журнала по етнофармакология  участниците пият по 6 чаши чай от ройбос всеки ден в продължение на 6 седмици. Резултатът е намаляване на  LDL холестерола с около 0.7 mmol/L и повишаване на HDL холестерола с 0.3 mmol/L.

Учени: Тези чайове са полезни за мозъка, сърцето и имунитета

Чаят от джинджифил обикновено се използва за облекчаване на стомашни болести, но той е полезен и за намаляване на холестеролните нива. Джинджифилът на прах сериозно намалява нивата на липидите в кръвния поток.

Изследвания върху животни сочат, че чаят от глухарче също намалява холестерола. Чаят от горчив пъпеш подобрява нивата на холестерол и намалява риска от заболявания, свързани с него. Освен това, води до други положителни ефекти. Горчивият пъпеш е полезен при диабет тип 2, хемороиди и дори някои ракови заболявания.

Друго проучване показва, че ментовият чай понижава холестерола, помагайки на тялото да произвежда жлъчка. Жлъчката съдържа холестерол, така че производството на жлъчка може да използва холестерола ви по-добре.

Няма да видите ефекта от билковия чай върху холестеролните ви нива веднага. Много проучвания сочат, че трябва да пиете билкови чайове в продължение на седмици, за да има резултат. Според някои изследвания ще забележите спад на кръвната ви захар след по-малко от час, особено с чай от хибискус и горчив пъпеш. Други проучвания показват, че подобрения може да не настъпят повече от два месеца.

Личното ви здравословно състояние и метаболизъм също оказват влияние върху скоростта, с която ще се подобри вашия холестерол. Консултирайте се с вашия лекар за цялостното си физическо здраве, за да видите как чаят ще ви се отрази.

Диета и начин на живот

Проучвания показват, че чаят може да намали нивата на холестерол, но не може да замени физическите упражнения или здравословната диета.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Кои храни са най-подходящи за консумация при нервен стомах?

Кои са "забранени храни" при колит?

4 причини защо първи трябва да му изпратите съобщение

Естествени средства за облекчаване на болки в стомаха

Напитка от лимон, лавандула и кисело мляко – за какво е толкова полезна?

Това са ядките, които подобряват настроението. Похапвайте ги всеки ден!

Зодиите, които винаги имат благословията на Бог

Овесените ядки и как те ни помагат да се отървем от безсънието?

Как се вади кърлеж правилно, така че да не се скъса?

Три лесни стъпки за освежаване на лицето преди лятото

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com