Възможно ли е да имате „тиха целиакия“ и да не го знаете

7111
Възможно ли е да имате „тиха целиакия“ и да не го знаете
Снимка: БГНЕС

Въпреки че идеята за тихата целиакия предполага, че нямате симптоми на заболяването, някои хора може просто да не осъзнаят, че изпитват леки такива.

Вероятно част от тези пациенти, които смятат, че нямат симптоми, откриват, че са имали симптоми и се чувстват много по-добре, след като преминат на безглутенова диета.

Как се диагностицира

Тъй като тази проява на целиакия не включва ясни симптоми, много хора остават недиагностицирани.

Тихата целиакия е недостатъчно диагностицирана и лекарите трябва да имат нисък праг, за да я тестват, ако има някакви лабораторни аномалии, предполагащи целиакия, фамилна анамнеза или други състояния, с които цьолиакията може да бъде свързана.

Как да разпознаем симптомите на непоносимост към глутен?

Някой може да има тихи стомашно-чревни симптоми, но може да има необичайни лабораторни резултати или неспецифични генерализирани симптоми като умора и главоболие. Редовните прегледи при вашия лекар с подходяща кръвна картина могат да разкрият лабораторните признаци на целиакия, преди вашите симптоми да се появят. Някой може да има резултати от кръвни изследвания, които предполагат, че не усвояват добре определени хранителни вещества от храната си поради възпаление на червата.

Ако кръвните изследвания на пациента показват дефицит на желязо или повишена чернодробна функция, например, лекарите могат след това да проверят за целиакия, като направят кръвен тест за определени антитела, като тъканно антитяло за трансглутаминаза. Те могат също така да направят горна ендоскопия, за да разгледат стомашно-чревния тракт и да вземат проба от тъкан от тънките черва.

Тихата целиакия може да бъде „незаглушена“, ако някой получава горна ендоскопия за нещо отделно като киселинен рефлукс и констатациите предполагат целиакия, което ги кара да продължат и да направят кръвни изследвания. Хората също трябва да обърнат внимание, когато някой е изложен на по-висок риск от целиакия, като например роднина от първа степен с целиакия или съпътстващ медицински проблем като автоимунно заболяване на щитовидната жлеза.

Как се лекува

Добрата новина е, че има ясно и ефективно лечение на цьолиакия, тихо или друго. Лошата новина е, че изисква голяма промяна в начина на живот.

Лечението на целиакия е диета без глутен. Глутенът е протеин, който се съдържа в пшеницата, който тялото ще обърка с лигавицата на червата на пациента, причинявайки увреждане на червата. Това чревно увреждане може да доведе до симптоми на малабсорбция, недостиг на витамини и може да увеличи риска от рак на тънките черва.

За да премахнат този вреден протеин от уравнението и да намалят възпалението, пациентите трябва напълно да премахнат глутена от диетата си.

За щастие, сега има повече информираност и разбиране относно храненето без глутен, отколкото в миналото.

Лекар: Ако усещате това, значи имате непоносимост към глутен

Безглутеновите диети са популярни в момента, защото като цяло хората се чувстват по-добре на безглутенова диета, като ядат по-малко преработени храни. Ако смятате, че може да имате целиакия, потърсете оценка от лекар, който може правилно да ви оцени за заболяването.

След като получите диагнозата целиакия, важно е да направите тези диетични промени, дори и да не чувствате симптоми след консумация на глутен.

Тихата целиакия наистина е целиакия, така че е сериозна. Трудно е за хората да приемат това, когато се чувстват напълно добре. Ако се чувствате ужасно, когато имате глутен, получавате тази обратна връзка, че не трябва да ядете това нещо. Но ако не сте толкова чувствителни и можете да ядете глутен през цялото време, без да го усещате, няма да получите тази обратна връзка, че това е проблем за вас.

Но трябва да признаете, че тихата целиакия трябва да се приема също толкова сериозно. Пренебрегването му може да доведе до дългосрочни проблеми.

Дори да се чувствате добре, тънките ви черва не са добре. Той не функционира правилно и има много потенциални последствия като повишен риск от остеопороза, хранителни дефицити, злокачествени заболявания и дори репродуктивни проблеми и проблеми, свързани с бременността, като ниско тегло при раждане или спонтанен аборт. Ако имате целиакия, важно е да кажете на членовете на вашето семейство.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

С тези съвети, лесно ще различите пресните яйца на пазара

Първите 3 дни от Страстната седмица: Традиции и вярвания

Яжте тези храни вечер, за да спите хубаво през нощта

Невролог: На тази възраст трябва да забравите за алкохола

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 29 април /валутен калкулатор/

Кои витамини трябва да приемате при афти, кървящи венци и пърхот?

Възможно ли е да се облекчи отока на очите с народни средства?

Топ 4 на най-емоционално нестабилните зодии

Какво можете да направите, за да повишите бързо кръвната си захар?

Кои зодии може да се изправят пред предизвикателства в годината на Сатурн?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com