Можете ли да ядете млечни продукти, ако имате киселинен рефлукс

15510
Можете ли да ядете млечни продукти, ако имате киселинен рефлукс
Снимка: iStock

Изпитвате ли киселинен рефлукс след ядене на определени ястия или храни? Вашият рефлукс може да има специфична диетична връзка.

Ако имате непоносимост към лактоза, например, можете да изпитате широк спектър от храносмилателни симптоми, включително киселини.

Обикновено избягването на храни, които съдържат лактоза, е достатъчно, за да облекчи симптомите. Важно е обаче да се отбележи, че непоносимостта към лактоза не причинява директно киселини или киселинен рефлукс. Това са другите симптоми, които могат или не могат да влошат вашия рефлукс.

Следвайте тези съвети за след хранене и ще забравите за киселините

Какво казва изследването

Проучване, публикувано през 2011 г., оценява връзката между кравето мляко и киселинния рефлукс. 81 деца с признаци и симптоми на киселинен рефлукс са включени в това проучване. Всички субекти са получили лекарство, наречено омепразол, за намаляване на стомашната киселина в продължение на четири седмици. Дори и с лекарството, 27 от тези участници все още са имали симптоми.

След това изследователите премахнали млечните продукти от диетата си. Резултатът? Всичките 27 участници показали значително подобрение на симптомите си. Изследователите заключават, че алергията към мляко и гастроезофагеалната рефлуксна болест (ГЕРБ) са свързани.

Все още не се отказвайте от млечните продукти. Ако не сте алергични или чувствителни към млечни продукти или имате непоносимост към лактоза, може да има известна полза от добавянето на млечни продукти като кисело мляко към вашата диета. Много кисели млека съдържат пробиотици или „добри“ бактерии, които могат да подобрят здравето на червата. Пробиотиците също могат да помогнат за храносмилането.

Доказано е, че пробиотиците помагат при следните състояния:

  • синдром на раздразнените черва
  • стомашно-чревен рак
  • възпаление на стомаха
  • диария

Необходими са повече проучвания за пълна оценка на пробиотиците и техните потенциални положителни ефекти върху киселинния рефлукс. Попитайте Вашия лекар дали яденето на кисело мляко или приемането на пробиотични добавки може да помогне при симптомите на рефлукс.

Като цяло, млечните продукти също са добър източник на калций и витамин D, въпреки че тези ползи може да не надвишават потенциалното увеличаване на симптомите.

Лекар препоръча храни, които намаляват нивата на стомашната киселина

Рискове и предупреждения

Много хора могат да консумират млечни продукти, без да имат неблагоприятни странични ефекти. Въпреки това, все по-голям брой хора по света изпитват непоносимост и алергии към широка гама от храни, включително млечни.

Алергията към мляко, най-често срещана при деца, но все още присъства при възрастни, може да доведе до тежки странични ефекти извън киселинния рефлукс. Ако подозирате, че вие или вашето дете имате алергия към млечни продукти, трябва незабавно да потърсите медицинска помощ. Тежка алергична реакция към млечни продукти може да доведе до анафилаксия.

Симптомите на анафилаксия включват:

  • кожен обрив и копривна треска
  • подуване на устните, езика или гърлото
  • затруднено дишане
  • хрипове
  • световъртеж
  • припадък
  • стомашни болки
  • повръщане
  • диария

Заместители на млечни продукти за облекчаване на киселинен рефлукс

Ако смятате, че млечните продукти допринасят за вашия киселинен рефлукс, елиминирането е първата ви стъпка. С течение на времето може да откриете, че имате по-малко желание за млечни продукти като цяло. Можете също така да опитате заместител на млечен продукт. В наши дни можете да намерите алтернатива за повечето млечни продукти на пазара.

Въпреки че много от тези заместители често са силно преработени, с дълъг списък от съставки, те обикновено се правят от ядки или друг растителен материал и могат да осигурят допълнителните предимства на фибрите, растителните мазнини и по-малко животинските мазнини.

Можете да намерите алтернативи за повечето млечни продукти в магазините за естествени храни или в секцията за здравословни храни на много хранителни магазини. Не забравяйте да проверите внимателно етикетите. Повечето заместители са направени на базата на:

  • соя
  • бадемово
  • кашу
  • ориз
  • коноп
  • кокосов орех

Воденето на хранителен дневник може да бъде добър начин да определите дали млякото причинява или влошава вашите симптоми на рефлукс. Ако видите връзка, опитайте да елиминирате храни, които съдържат млечни продукти (сирене, кисело мляко, масло, мляко и млечни странични продукти) от вашата диета, за да видите дали вашият рефлукс се подобрява.

Посетете Вашия лекар, ако вашият киселинен рефлукс се случва повече от два пъти седмично за продължителен период от време. Ако промяната на вашата диета не работи, попитайте Вашия лекар за възможностите за лечение. Те могат да работят с вас, за да определят най-добрия план за лечение за вас.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Тези ключови симптоми показват, че имате проблем с щитовидната жлеза

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 30 април /валутен калкулатор/

Тези суперхрани намаляват риска от онкологични заболявания

Това е най-полезната закуска за чревното здраве

Добавете този зеленчук към салатата си и няма да се познаете в огледалото

Вкусът на метал в устата и още 8 признака на ниска киселинност на стомашния сок

Защо чаят от ройбос е полезен за жените?

С тези съвети, лесно ще различите пресните яйца на пазара

Първите 3 дни от Страстната седмица: Традиции и вярвания

Яжте тези храни вечер, за да спите хубаво през нощта

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com