Защо учените наричат бялото брашно, солта и захарта "бели отрови"?

24572
Защо учените наричат бялото брашно, солта и захарта "бели отрови"?
Снимка: iStock/ Guliver

Звучи фатално, нали? Да, може би повечето от нас дори не подозират колко “отрова” приемат всеки ден! Специалисти по храненето наричат тези три продукта (захар, сол, брашно) “трите бели отрови”. Консумирани в големи количества, те водят до различни проблеми: от отпадналост и затлъстяване в началото до хронични и дори фатални болести с времето.

Бяла рафинирана захар

От този списък най-вредна е захарта. А кой не обича сладки неща? Захарта се съдържа естествено в определени храни и консумирането й в умерени количества е полезно. Проблемът идва, че често прекаляваме с количеството захар без да осъзнаваме. Захарта води до диабет, затлъстяване, проблеми със зъбите, нестабилно психическо и емоционално състояние и дисбаланс на енергийните нива.

Ако хапнате парченце шоколад, ще усетите прилив на енергия за кратко време, но след това тотален спад и накрая ще се почувствате много отпаднали и отново ще искате шоколад. Същото е с пакетче бисквитки или бонбони. Добре е да избягвате напълно захарта, дори за период от 3-4 седмици, за да изчистите тялото си от нея.

Коя сол е най-полезна?

Учените установяват, че захарта освобождава допамин в мозъка - да, захарта има подобен ефект върху мозъка като наркотичните вещества! Какво да направим тогава?
Отговорът е много прост. Опитайте се напълно да изключите захарта от менюто си. В началото може да усетите симптоми като главоболие, раздразнителност, защото захарта е като наркотик. Продължавайте и от втората седмица няма да изпитвате желание за нещо сладко. Ще се почувствате по-спокойни, по-балансирани емоционално и по-енергични.
Консумирайте храни с естествена захар като пресни и сушени плодове.

Сол

Може би тази “отрова” най-трудно се избягва. За много хора е невъзможно да консумират храни без достатъчно количество сол, защото изглеждат безвкусни. Необходимо е да приемате сол, освен ако не страдате от високо кръвно налягане. Просто намалете количествата, избягвайте храни богати на натрий като солени ядки, консервирано месо, колбаси, чипс.

Така ще намалите риска от болести като високо кръвно налягане, проблеми с бъбреците, сърдечно-съдови заболявания и инсулт. В краткосрочен план прекалената консумация на сол причинява дехидратация, летаргия и дори задържане на вода (едема). Направете услуга на тялото си и намалете приема на сол.

Кое БРАШНО е най-здравословно?

Бяло рафинирано брашно

Ако консумирате пълнозърнест или черен хляб, сте на правилен път. Тези видове хляб не само съдържат полезни хранителни вещества, но ще ви заредят с енергия за по-дълго време. Ако успеете, най-добре е да изключите напълно хранителни продукти, съставени от рафинирано брашно, включително бял хляб, тестени изделия, торти. Вредата от брашното е подобна на тази от захарта. Води до покачване на кръвната захар, която се превръща в глюкоза - още един риск за наднормено тегло и диабет.

Бялото брашно действа негативно и върху храносмилателната система, защото му липсват фибри и полезни хранителни вещества, които улесняват храносмилането. Като добавим и риска от възпаления и инфекции, както и фактът, че е химически оцветено в бяло, сами разбирате вредите му. Опитайте се да го изключите от менюто си поне за 3-4 седмици и веднага ще усетите подобрение. 

Всеки се изкушава от ароматен бял хляб, вкусен сладкиш, чипс и други подобни вкуснотии. Помислете два пъти преди да посегнете на щанда за тях. Какво ще “дадете” на тялото си. Винаги може да намерите вкусни заместители - пресни и сушени плодове, пълнозърнести закуски. Постепенно с времето ще привикнете към “безсолния” вкус на храната, а тялото със сигурност ще ви се отблагодари.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Кои са най-неподходящите храни при разстройство?

Когато човек го сърби цялото тяло, какво означава това?

Канела: защо е опасна и как влияе на нивата на кръвната захар?

Болката в сърцето отива в лявата ръка: каква може да бъде причината?

Лазаровден и Цветница: Срещата на християнските празници и народните традиции

Защо храчките в носоглътката не изчезват: възможни причини и лечение

Как да се отървете от гълъбите на балкона?

Как лесно да отделите черупката от яйце с помощта на вода и чаша

Чудотворен: 5 изненадващи ползи от приема на женшен всеки ден

Тези 5 храни ще подобрят паметта ви

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com