Коя сол е най-полезна?

42433
Коя сол е най-полезна?
Снимка: iStock

Всеки от нас е чувал израза “солта на живота”. Той ясно показва колко важна е солта. В древността цената й е била по-висока от тази на златото. Едни от най-богати са ставали градовете, разположени близо до солни находища.

Колко вида сол познавате? Знаете ли кой вид сол е най-полезен за здравето?

Докато навремето можехме да избираме само между трапезна и морска сол, днес ще открием изобилие от различни варианти. Те се различават по цвят, текстура и цена. 

Ето малко информация за основните видове сол и вие може сами да прецените коя е най-полезна за вас:

1. Трапезна сол

Това е най-евтината, най-популярната и най-вредната сол. Избягвайте я, ако можете. Този вид сол идва от солни отлагания, които се подлагат на топлинна обработка при изключително висока температура, което унищожава най-полезните й минерали. Получава се супер фина и силно преработена сол лишена от всякакви полезни елементи. Често дори съдържа добавки, които стопират овлажняването.

При прекомерна употреба на сол, бъбреците не успяват да изхвърлят чрез урината голямото количество натрий, което води до повишаване кръвното налягане. Високото кръвно налягане може да причини сърдечно-съдови проблеми, мозъчен инсулт, аневризма, образуване на бъбречни камъни.

Сложете купичка сол на пода през този уикенд

2. Морска сол

Както подсказва името, този вид сол идва от океана и се получава чрез изпаряване. Морската сол съдържа малко количество естествен йод и е по-малко обработена от трапезната сол. Среща се във фин и по-груб вид.
Макар морската сол да е чудесен избор на нерафинирана сол, за съжаление замърсяването на океаните се отразява и върху нейното качество. Докато в миналото океаните бяха чисти, днес те са пълни с пластмасови микрочастици.

3. Розова хималайска сол

Идва от Хималаите, а розовият цвят е заради съдържанието на желязо. Солта е богата на минерали, съдържа всички 84 важни елементи (селен, хром, желязо, флуор, мед, йод, цинк, кобалт, манган), необходими за организма. Розовата сол намалява мускулните трампи, поддържа нивата на кръвната захар и съдейства за здравословното рН в клетките.
Много специалисти препоръчват консумацията на розова хималайска сол като една от най-здравословните. Популярността й я направи и сравнително достъпна. 

4. Сива сол

Среща се още с името “келтска морска сол”. Добива се най-вече Великобритания, Франция, където естественият пясък създава влага и кристали, богати на минерали. От взаимодействието на солта с глината идва и сивият цвят. Вкусът й е по-мек и богат от този на другите. Сивата сол е висококачествен източник на натрий, който съдейства за: поддържане на електролитния баланс, регулиране на кръвното налягане, алкализиране на тялото, повишаване нивата на енергия, предотвратяване на мускулни крампи. Сивата сол е малко по-скъпа от останалите.

Защо домакините се втурнаха да добавят СОЛ в пералнята?

5. Фльор дьо Сел

Това е най-скъпата сол, буквално означава “цвете от сол”. Създадена е да се използва като довършителна сол. Предлага се както под формата на нежни, фини кристали, така и като по-груби такива, образувани на повърхността на солените лагуни. Открива се само по крайбрежието на Франция, Португалия и Канада. Има силен вкус и лек аромат на водорасли, поради което се използва в съвсем малки количества. Съдържа минерали и електролити, калций, магнезий и калий. 

6. Черна сол

Идва от Хаваи, затова се нарича още черна хавайска сол. Представлява смес от пречистени вулканични въглени с морска сол. Има уникален вкус, тъй като на Хавайските острови архипелагът е с изключително съчетание на различни земни маси. Солта се извлича от водата, след което се изсушава от слънчевите лъчи. Поставя се в прозрачни контейнери, където влагата бавно изчезва. Всички ценни микроелементи и електролити се запазват.

Активният въглен придава черния цвят на солта, както и детоксикиращ ефект. Изключително полезна за детоксикация на организма и подобряване на храносмилането. Контрастният черен цвят може да направи ястията още по-привлекателни.

Не забравяйте, че прекомерната употреба на сол не е безобидна. Опитайте се да замените традиционната трапезна сол с по-здравословна такава или просто намалете количеството.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Има ли дневна доза захар, която да не преминаваме?

Каква дневна доза калций е полезна за нашия организъм?

Какво първо да направим при разтегнат мускул

Дневна доза: колко сурови бадеми най-много да ядем?

Топъл или студен компрес помага повече при болки в коляното

7 ТОП съвета за успешна първа среща

Какво е сорбитол? Ползи, употреби и странични ефекти

Без болка: Как да премахнете мазолите по краката си?

Съвети за естественото преодоляване на преддиабетното състояние

Какво да правите, ако имате тежка тахикардия (ускорен пулс)?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com