Партиите овладяха еврофондовете, с които България трябваше да просперира

28721
Партиите овладяха еврофондовете, с които България трябваше да просперира
Снимка: iStock/Guliver

Знаете ли как най-добре се описва усещането за корупция – такъв точно е терминът в индекса на "Трансперънси интернешънъл"? С един класически виц. Той е следният: Отива български управник на гости на свой колега от Италия. Италианецът решава да се похвали – завежда нашенеца на разкошната си вила край морето и почва да се фука. Българинът го пита: "Добре де, ти как успя да я построиш?". "Виждаш ли онази магистрала ей там", отвръща италианецът. "Да", казва Бай Ганьо. Следва отговор: "Ами асфалтът трябваше да е дебел 30 сантиметра, но е 20 – така успях".

След няколко месеца българинът кани италианския си колега на гости в България и бърза да се изфука със своята вила. А то – не вила, ами истински палат, като на картинка със сараите и двореца на Путин. Италианецът се впечатлява искрено: "Е как успя?". "Виждаш ли онази магистрала там", казва българинът. "Каква магистрала", учудено свива рамене гостът, докато се оглежда наляво-надясно. "Е именно де", лукаво подмята Бай Ганьо.

Именно де – идеята чрез общ принос от данъците на всички в ЕС да има такова разпределение на парите, че тези с по-нисък жизнен стандарт да догонят тези с по-висок е пълен провал, специално за България. И няма разлика кой управлява – примери за грандиозни скандали може да се вадят откакто сме в ЕС. По-важно обаче е друго – резултатът, защото пред числата и боговете мълчат! Достатъчно е само да погледнете различните класации за оценка – прилагам като пример оценка на БАН от средата на 2019 година как ще стигнем среден европейски стандарт след половин век! И това е оценка от времето, когато още не бяхме чували за коронавирус – сега с това оправдание не ми се мисли колко ще преоцени БАН нещата. А обръщам внимание точно в тази посока, защото науката и знанието са най-ефикасният път за общ просперитет и вдигане на жизнения стандарт.

И защо става така? Просто е – защото еврофондовете в огромната си част са за наши хора. Независимо от политическото управление, в това отношение промяна няма. Отново пример – колко дава България за научна и развойна дейност и колко усилия хвърля за развитието им? Специално го поставям този въпрос, защото благодарение на научните постижения печели като цяло съответното общество. През 2015 година си поставихме за цел 1,5% от БВП до 2020 година. През 2020 година се оказа, че аха да я стигнем – разминали сме почти двойно! Да не говорим, че непостигнатите 1,5% инвестиции за иновации е трябвало да са двойно според стратегията "Европа 2020".

Къде отиват тогава парите от ЕС? Отиват в окрупняване на бизнес, който е гъст с политиците, защото от тях зависи да направят разпределението "законно", но към който трябва - у нас много-много не се стараем дори да е "законно". Огледайте се в строителството – пътната инфраструктура! Огледайте се в селското стопанство – колко души прибират лъвския пай субсидии за единица площ? Така ли се прави конкуренция – когато малко на брой вземат най-много? Не, така се правят олигархии! А при олигархията неколцина живеят чудесно, всички останали живеят изобщо не толкова чудесно. На народен език – в къщите за гости домакините си я карат прекрасно!

Автор: Ивайло Ачев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГЛЕДНА ТОЧКА:

Защо в Азия има толкова много боклук от Европа

За какво на ПП-ДБ и ГЕРБ не им достигна политическа воля

Къде плащат 18 000 евро за два месеца спане и лежане

Може ли престъпник да участва в управлението на държавата?

Ударът на Иран срещу Израел: успех или провал?

Турция: С вълшебната дума "Ол инклузив" срещу инфлацията

"Ида и аз подир нея"

30 години от геноцида в Руанда: кой пося семето на омразата?

В Полша: "Не вярвам руснаците да спрат само до Киев"

Променя ли войната трайно отношенията между САЩ и Израел?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com