ЕК разреши присъединяването на Латвия към еврозоната

4578
ЕК разреши присъединяването на Латвия към еврозоната

Европейската комисия даде зелена светлина за присъединяването на Латвия към еврозоната считано от 1 януари, като счете, че страната е положила необходимите усилия за излизане от кризата, в която изпадна през 2008-2009 г., предаде БГНЕС.

Изпълнителният орган на ЕС публикува днес доклада си за конвергенцията на Латвия, който ще бъде внесен в Европейския парламент и ще бъде представен на министрите на финансите от еврозоната.

Последните ще вземат официалното решение за присъединяването на Рига към еврозоната на срещата си, планирана в началото на юли.

По-рано британският вестник „Файнешнъл таймс” съобщи, че ЕК е обезпокоен от големия обем чуждестранни депозити в латвийския банков сектор. ЕК реши да посочи този факт в своето заключение за поканата към балтийската страна да се присъедини към еврозоната. Към края на април чуждестранният капитал е бил до 49% от целия депозитен портфейл на Латвия. По данни на МВФ 80-90% от чуждестранния капитал представляват средства на граждани от постсъветското пространство.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com