Георгиевски: Ако обичаме Македония, трябва да учим албански

11834
Георгиевски: Ако обичаме Македония, трябва да учим албански

ВМРО-ДПМНЕ е мой личен провал. Днес това е една фалшива партия, без идеология. Чувствам се длъжен всеки ден да я разобличавам. Това каза бившият македонски премиер /1998-2002 г./и един от създателите на ВМРО-ДПМНЕ Любчо Георгиевски пред Радио Свободна Европа, предаде БГНЕС.

Георгиевски предупреди сегашния лидер на ВМРО-ДПМНЕ и премиер на Македония Никола Груевски да не тръгва към "лични нападки, защото той знае много пикантни неща за неговото минало".

Припомняме, че Груевски бе министър на финансите в кабинета на Георгиевски, а след оттеглянето му от лидерския пост в партията той лично го предложи за негов заместник на поста председател на ВМРО-ДПМНЕ.

По повод дългогодишния спор за името на западната ни съседка между властите в Скопие и Атина Георгиевски, който в момента е ръководител на ВМРО-Народна партия, каза, че Македония не може да си позволи "още 20 или 40 години да затъва в сегашното положение". "Аз говоря много открито по този въпрос. Според мен всеки политик, който се отнася отговорно към държавата, трябва с доста кураж да предложи решение на този проблем. Манипулации с името могат да увеличат рейтинга и да доведат до още една изборна победа, но Македония ще върви към пълна катастрофа", подчерта още Георгиевски.

По отношение на междуетническите отношения между албанци и македонци Любчо Георгиевски смята, че "вече не е възможно да има размяна на територии". "Днес, ако искате Република Македония да има бъдеще, трябва да учите албански. Това нещо съм го казвал на няколко пъти, не само символично. Един от най-големите недостатъци на македонския народ в нашата съвместна държава е фактът, че албанците говорят нашия език, а ние не разбираме техния. Това е реалността", подчертава Георгиевски и пояснява: Ние трябва да свикнем да живеем с албанците. Трябва да се държим по-толерантно.

Според него, ако в страната продължи политиката с измислиците за "славното минало", македонците ще загубят подкрепата на всички етнически общности в Македония, както това е станало с македонците-мюсюлмани. "В момента живеем в една тотална хипноза и колкото по-бързо се събудим, толкова по-добре за нас", каза в заключение бившият македонски премиер.

Редактор: Десислава Ушатова

Македония изригна срещу Груевски (Видео)

Рядко след обявяването на независимостта на Република Македония преди 22 години централният площад в Скопие е събирал толкова много х...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com