Няма да "орязват" депозитите в Кипър, въпреки спасителния план

3024
Няма да "орязват" депозитите в Кипър, въпреки спасителния план

Това, че спасителният план на Кипър е от 23 милиарда евро не означава, че депозитите ще бъдат орязани допълнително, заяви говорителят на правителството.

"Оценката на Европейската комисия..., която увеличава финансовите нужди на Кипър от 17,5 на 23,5 милиарда евро,по никакъв начин не означава, че фактически ще бъдат наложени ново рекапитализиране на банките или допълнителни товари за собствениците на депозити", заяви Христос Стилианидис.

Кипър ще поиска допълнителна помощ от ЕС

Президентът на Кипър Никос Анастасиадис обяви, че ще призове лидерите на ЕС за допълнителна помощ за островната държава, която е изправ...

Той каза още, че допълнителните 6 милиарда евро, изчислени от Европейската комисия, поставят под допълнителен натиск икономиката на средиземноморската страна. "Не възникват допълнителни нужди от изчисленията на Европейската комисия за средствата, от които се нуждае Кипър извън вече посочените в меморандума", посочи говорителят на правителството.

Еврокомисарят по икономическите и валутните въпроси Оли Рен заяви в Дъблин, че по-ниската цифра е нетото, а по-високата – брутото, с "допълнителни финансови буфери..., които да помогнат при неочаквано фискално развитие и нужди на банковия сектор". Финансовите министри от еврозоната, които проведоха среща в ирландската столица, одобриха официално условията по спасителния план за Кипър, който ще струва на Никозия много повече от първоначалните изчисления.

"23,5-те милиарда евро, посочени в оценката на Европейската комисия, вече бяха взети предвид и преценени в окончателната конфигурация на меморандума и споразумението за отпускането на заема, по което Еврогрупата дава окончателното си решение днес", заяви Стилианидис.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com