Папа Франциск: Мъчениците днес са повече от тези през първите векове

3348
Папа Франциск: Мъчениците днес са повече от тези през първите векове

Днес има повече християнски мъченици, отколкото в първите векове на Църквата, каза папа Франциск и допълни, че повечето от тях са жетва на клевети, "дело на Сатаната".

На ежедневната си меса в параклиса "Санта Марта" във Ватикана папата отново се върна на темата за мъчениците, по която говори и вчера пред 80 000 души, събрани на площад Свети Петър. "Времето на мъчениците не е свършило. Дори можем да кажем, че Църквата има повече мъченици, отколкото в първите векове на съществуването си. Църквата има толкова мъже, колкото и жени, които стават обект на клевети, преследвани са, убивани са от омраза към Христос – единият е убиван, защото преподава катехизис, друг – защото носи кръста. В много страни християните са оклеветявани, преследвани, това са наши братя и сестри, които страдат в тези мъченически времена", заяви главата на Римокатолическата църква.

Папата ще обяви за светци жертви на нацизма и комунизма

Папа Франциск разреши беатификацията на 63 католици, мнозинството от които са станали жертва на Гражданската война в Испания, на наци...

Говорейки пред служители на телефонните служби във Ватикана, папата заклейми най-вече "клеветничеството, дело на Сатаната", на което стават жертва християните. "Ние всички сме грешници. Но клеветничеството е друго нещо! То иска да разруши делото на Бога в хората! Клеветничеството се ражда от нещо много лошо! То използва лъжата, за да върви напред! Не се съмнявайте в това! Клеветничеството е по-лошо от грях, то е пряк израз на Сатаната!", заяви папа Франциск.

Той поиска Дева Мария да "защитава християните в това време на духовни сътресения". Според различни изследвания, публикувани в последните месеци, християните от всички течения са най-преследваните вярващи в света. Това важи особено за мюсюлманския свят заради повишаването на ислямисткия фундаментализъм. Съществуват обаче и други видове дискриминация и насилие, например от страна на хиндуистките екстремисти спрямо християнското малцинство в Индия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com