САЩ искат автономия за Северно Косово

7066

САЩ смятат, че Прищина трябва да установи форма на автономия, която Сърбия приема за Северно Косово, а ролята на Белград в случая е да разбере, че вече е време този въпрос да бъде разрешен. Това заяви говорителят на Държавния департамент Виктория Нуланд, предава радио "Свободна Европа".

"Ние искаме да видим мирно решение на тези проблеми, което ще позволи на Косово и Сърбия да продължат напред по европейския си път", заяви Нуланд на пресконференция в Държавния департамент.

Няма споразумение Косово - Сърбия

Въпреки тези твърде дълги разговори до момента не сме постигнали споразумение, заяви рано сутринта в сряда сръбският премиер Ивица Да...

На въпрос дали Белград има роля в решаването на въпросите за положението на сърбите в северната част на Косово, представителката на Държавния департамент отговори, че Вашингтон смята, че ролята на Сърбия е да каже ясно на сръбските граждани, на етническите сърби, че е време тези въпроси да бъдат решени, предаде КРОСС.

Различията между Белград и Прищина са малки, но дълбоки. Това пък заяви върховния представител на ЕС по външната политика и сигурността Катрин Аштън след 12-часовите преговори между двете страни в Брюксел, предаде сръбското електронно издание Актер. Аштън е подчертала, че това е била последната формална среща между Белград и Прищина. Тя е изтъкнала още, че в рамките на преговорите са били представени определен брой предложения.

„Двете страни ще проведат консултации и през следващите няколко дни ще ми съобщят позициите си”, заявила Аштън.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com