Стефан Стайков: "Магията" на Крул е психологически трик

15721
Стефан Стайков: "Магията" на Крул е психологически трик

"Вратарят трябва да принуди изпълнителя на дузпата да бие там, където самият вратар желае - само така има шанс да спаси. Стражът трябва да е психолог."

Разкритието пред "България Днес" направи легендарният вратар на Левски от 70-те и 80-те години на миналия век Стефан Стайков по повод на победата на Холандия над Коста Рика с 5:3 при изпълнението на 11-метровите удари в 1/4-финал от световното първенство в Бразилия.

Холандия спечели войната на нерви в театъра на Ван Гаал

"Това е ненормално", каза Тим Крул, след като влезе в 120-ата минута, за да покаже невероятните си способности в четвъртфинала срещу Ко...

В редовното време "лалетата" удариха две греди чрез Уесли Снайдер и Робин ван Перси, който направи още няколко сериозни пропуска. В продълженията гредата още веднъж попречи на Снайдер да донесе победата на европейския тим, но при дузпите звездите на "оранжевите" не трепнаха, а великолепните спасявания на Крул сложиха точка на спора.

За дузпите селекционерът на "оранжевите" Луис ван Гаал пусна резервния вратар Тим Крул, на когото явно разчиташе, че ще се справи по-добре. След точни удари на Селсо Борхес и Ван Перси Крул спаси изстрела на Браян Руис, а след това Робен даде аванс на Холандия. Уесли Снайдер и Дирк Каут също бяха точни за "лалетата", а Крул хвана изстрела на Умана, с което прати Холандия на полуфинал.

"Явно че холандците са с по-добра психика - коментира Стайков. - А и този ход на Ван Гаал да пусне резервния си вратар е бил добре обмислен. Крул е по-добрият дузпаджия, а беше и свеж. Освен това титулярът Селесен донякъде вече бе познат на играчите на Коста Рика. Ван Гаал със сигурност е бил наясно, че Крул е с по-добра психика, защото тя е много важна в такъв момент. Важното при дузпите е вратарят да успее да накара изпълнителя да му бие там, където той иска. Само така шансът да спасиш става доста голям. Но и тогава, ако този, който шутира от бялата точка, е играч с опит и увереност, може да вкара без проблем. Топката трябва да бъде насочена в ъгъла, независимо долния или горния. Шутът трябва да бъде много силен. Тогава кълбото отива далеч от ръцете на стража и е почти невъзможно за хващане или дори избиване."

"Синят" легенда не вярва, че Крул е правил някакви магии под рамката на вратата. Вратарят ходеше да говори с всеки, който трябваше да бие, а след това ръкомахаше.

Клуиверт: Как ще спрем Меси? А те как ще спрат Робен?

Помощник-треньорът на Холандия Патрик Клуиверт демонстрира оптимизъм преди полуфиналния сблъсък на световното първенство между "лалета...

"Няма никаква магия - категоричен е Стайков. - "Магията" е прост психологически трик и затова Крул говореше с противниковите играчи. А ръкомахането е опит да ги разсее."

Стайков, когото феновете наричаха Заека, е участник в историческата победа на Левски над Аякс именно с дузпи в София, както в много други международни срещи. На 10 декември 1974 г. "сините" правят 2:1 в редовното време срещу холандския гранд и се стига до дузпи, където резултатът е 5:3.

"На мен Неескенс ми е вкарвал дузпа и я би точно така - страхотно силен шут към ъгъла. Неспасяемо! Но той така си ги биеше по принцип, така че не съм единственият потърпевш", смее се "синята" легенда.

Иначе Заека не е особено очарован от мача Холандия - Коста Рика, както и от другите четвъртфинали до момента.

Робен: Срещу Коста Рика играх като ръгбист

Полузащитникът на Холандия Ариен Робен заяви, че е уморен от обвиненията, че играе симулативно. Както е известно, в осминафиналния мач ...

"Холандците играха един футбол, особено при победата си над Испания в групите, и съвсем друг в събота вечерта. Хубави мачове имаше в групите, отворени, с бързи разигравания, докато сега в директните елиминации всеки гледа първо да не загуби. От една страна, залогът е вече много голям, футболистите са поизморени, затова от другата страна качеството на играта страда. Всеки иска да контролира топката повече, да не допуска пространства и атаките стават бавни и редки срещу сгъстените защити. В оставащите мачове също не очаквам да гледаме красив футбол, а по-скоро прагматичен, защитен, без рискове. Но това е нормално. Всеки от останалите четири тима може да стане световен шампион и ще се стреми да стигне до трофея независимо от това, че зрелищността няма да я има. Видяхме няколко мача с ранен гол, които завършиха при резултат 1:0. Следващите ще са така или ще се стига до дузпи", завършва Стайков.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com