АЕЖ: Вместо да критикуват журналисти, министрите да разследват посегателствата срещу тях

1721
АЕЖ: Вместо да критикуват журналисти, министрите да разследват посегателствата срещу тях
Снимка: Getty Images/Guliver

"Асоциацията на европейските журналисти – България (АЕЖ България) намира за недопустим коментара на служебния министър на вътрешните работи Бойко Рашков, който в интервю за Българското национално радио във вторник говори за отстраняване на журналисти". 

Това се отбелязва в позиция Асоциацията по повод изказванията на служебния вицепремиер.

Припомняме, че вчера (18 май) Бойко Рашков заяви, че ако е шеф на bTV, ще уволни водещите на сутрешния блог Биляна Гавазова и Златимир Йовчев. По-късно Рашко посочи, че съжалява за думите си, а междувременно bTV разпространи позиция, в която се казва следното:

bTV Media Group счита за силно обезпокоително за медийната среда в България, че след повече от 30 години демокрация и свобода на словото в страната, длъжностни лица от всяко правителство продължават да си позволяват да атакуват публично журналисти от частни независими медии с безпочвени твърдения.

Неуважението към авторитетни медии с високо доверие, като bTV и нейните журналисти, публично демонстрирано от представителите на всяка власт, считаме като основна причина за 112-ото място на България в класацията на Репортери без граници.

Отчитаме силната роля, която медиите играят за изграждането на истории и отправянето на послания на политическите фигури, партии и кандидати по време на активната предизборна кампания. Единствената роля на bTV обаче е да предоставя обективно и плуралистично отразяване на новините в интерес на своите зрители.

bTV се противопоставя на всяка форма на влияние или манипулация от трети страни. Намесата на представители на властта и други преки или косвени играчи в предизборната кампания няма да се толерира и ще се счита за дезинформация.

От АЕЖ-България пишат още: "В никакъв случай не е работа на министри или други политици да изразяват мнение кой журналист трябва да води едно или друго предаване. Това напомня на случаи като този с бившия депутат от ГЕРБ Антон Тодоров и бившия вицепремиер Валери Симеонов, които правиха подобни недопустими коментари в Нова телевизия. 

bTV отговори на вътрешния министър, обвини го в дезинформация

bTV Media Group изпрати позиция до медиите, с която отговарят на атаката от служебния вътрешния министър Бойко Рашков след участието му...

Въпреки усещането, че в част от националните медии липсва баланс и се прилага двоен стандарт по отношение на доскорошните управляващи и тези от служебното правителство, министър не може да си позволи коментари за кадровата и редакционната политика на която и да било медия.

В качеството си на министър, Рашков има достатъчно възможности да изясни гледната си точка, както е видно и от интервюто, което той дава пред Българското национално радио.

АЕЖ настоява за извинение от служебния министър Бойко Рашков. Призоваваме го да предприеме разследване на случаите на полицейско насилие над журналисти и граждани. Така той ще даде своя принос за подобряване на мястото на България в класацията за свобода на словото на Репортери без граници – класация, от която той очевидно се вълнува.

Ето само някои от последните неразкрити посегателства срещу свободата на журналистите да отразяват действителността:

Заплахите срещу разследващия журналист Николай Стайков започнали покрай случая “Осемте джуджета” и неговия последващ арест по време на протест, обявен за незаконен от съда

Бойко Рашков съжалявал за казаното по адрес на водещите от bTV

"Съжалявам, просто съжалявам." С тези думи Бойко Рашков коментира  в предаването "Алтернативата" по TV1 изявлението си, че ако е н...

Нападението срещу семейния автомобил на регионалния журналист в Дупница Десислава Панайотова

Действията на полицаите по време на антиправителствените протести на 2 срещу 3 септември, при които пострадаха колегите Димитър Кенаров и Николай Дойчинов

Системното призоваване на Димитър Стоянов от сайта Биволъ от полицията по проверки, образувани по сигнали на бизнесмени, които той търси за коментар.

Поръчителите на нападението срещу Слави Ангелов;

Посегателствата срещу два автомобила на журналистката Генка Шикерова", завършва позицията на Асоциацията на европейските журналисти - България.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Най-важните новини за деня: 26 април 2024 г.

Промени в движението между Ружинци и Дунавци

Майският преврат 1934 г. и гоненията срещу дейците на ВМРО (ВИДЕО)

Времето утре - 27 април 2024 г.

Тревожна картина за българските младежи показва международно изследване

Изненадващ нов шеф в Euronews България (СНИМКИ)

След статия на Actualno.com: Отпадна налогът от 200 лв. на месец за берачите на гъби и плодове в гората

България избегна Съда на ЕС: Закрита е ключова наказателна процедура

Автокино под звездите от 27 до 29 април в София

Над 1.3 млн. българи са живели под прага на бедност през 2023 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com