Бойко Рашков съжалявал за казаното по адрес на водещите от bTV

7867
Бойко Рашков съжалявал за казаното по адрес на водещите от bTV
Снимка: БГНЕС

"Съжалявам, просто съжалявам." С тези думи Бойко Рашков коментира  в предаването "Алтернативата" по TV1 изявлението си, че ако е на мястото на собственика на bTV, би отстранил водещите на сутрешния блок на телевизията Биляна Гавазова и Златимир Йочев.

В първото си интервю като служебен вицепремиер и министър на вътрешните работи Бойко Рашков беше многократно питан от водещите на сутрешния брок на bTV за шефката на кабинета му Елена Фичерова-Караиванова и за направените кадрови промени. Впоследствие в ефира на БНР Рашков упрекна поведението на двамата водещи.

"Аз от 30 години и повече контактувам с журналисти, с които съм в много добри отношения. Винаги съм се отнасял с уважение към тази професия и винаги съм подхождал много отговорно, когато съм поканен да разглеждаме и развием определена тема, която е от моя компетентност, но подобно отношение, на каквото се натъкнах вчера, никога досега не съм забелязвал и чувствал, това беше повече от обидно", каза Рашков в предаването "Алтернативата".

Министърът каза още, че според него по отношение на ръководителите на службите, които са в неплатен отпуск трябва да се стигне до "крайно решение", защото те "само са показали, че не заслужават постовете, които заемат".

Председателят на Държавна агенция "Разузнаване" Атанас Атанасов и председателят на ДАНС Димитър Георгиев се оказаха в дълги неплатени отпуски, които бяха прекратени със заповед.

"От служби, които са призвани да бдят за националната сигурност, те се грижат за себе си и за отделни политици, от които зависят. Досега те бяха в пълната зависимост на предишното правителство и конкретно и лично от неговия ръководител. Те се използваха и като бухалка, и като инструмент за репресии", посочи Бойко Рашков.

По думите му тези служби биха могли да бъдат подчинени директно на парламента и дори да са независими, но да се отчитат годишно пред парламента. 

Министърът отправи сериозни критики и към ДАНС, и към прокуратурата. СПоред него в ДАНС трябва да бъдат сменени не само "ръководните длъжностни лица", но и "други под тях".

След излизането на снимките, за които се смята, че са от спалнята на бившия премиер Борисов, е трябвало да се направи претърсване там и да се анализират снимките с кюлчетата.

"Нашата прокуратура е подобна на ДАНС, тя също трябва да бъде реформирана из основи, но като се тръгне откъм главата. Нашата прокуратура беше превърната в политическо оръдие на изпълнителната власт, с което се суспендира конституцията, която въвежда принципа на независимост на съдебните органи", подчерта Рашков. Той предполага, че главният прокурор Иван Гешев няма да образува досъдебно производство срещу Бойко Борисов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Шефът на НЗОК ще съди Лена Бориславова за клевета

Радан Кънев: В Брюксел не се чува нищо от скандалите у нас

Д-р Петър Москов: През последните две години маските паднаха, обществото ни няма посока

Кабинетът освободи Вяра Тодева и още 5 областни управители за сметка на кадри на ГЕРБ (СНИМКИ)

Киселова за избора на следващия председател на НС: Той е потенциален кандидат за премиер

"Левицата" с нов залп срещу Корнелия Нинова - отново е замесена Ваня Григорова

НС ще има поне още едно заседание, за да забранят депутатите рекламата на хазарт

"Не пипай там, където не ти е работа": Ицо Хазарта каза защо цялата задкулисна машина премазва ПП-ДБ

Заплатите на военните скачат 30%, реши парламентът

"Няма как да излъжеш всички и завинаги": Главчев се похвали с раздаване на пари

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика