Даряваме с 19% повече в пандемията

1663
Даряваме с 19% повече в пандемията
Снимка: Община Пловдив

Дарителството в България през 2020 г. бележи ръст спрямо 2019 г. с 19% или 18,3 млн. лева повече. 117 237 895 лева са дарени от компании, фондации, физически лица и еднолични търговци през 2020 г.  Здравната, социалната и образователна сфера остават топ приоритетите на частните дарители в България през различната, пандемична 2020 г. Това показва анализът на Български дарителски форум за обема и тенденциите в дарителството през 2020 г.

Дарителската активност бележи изключителен ръст, провокиран от глобалната COVID-19 пандемия и желанието на дарители в страната да преодолеят последствията й.

Най-голям дарител на финансови средства през 2020 г. са компаниите, следвани от фондациите и индивидуалните дарители. За пръв път през последните 5 години компаниите изпреварват фондациите по обем дарени средства в България. Те са дарили 58 011 004 лева и това е ръст с 39% спрямо 2019 г. Бизнесът е дарявал най-много за каузи, свързани със здравеопазване - в подкрепа на институции и болнични заведения. Дарени са основно финансови средства и материали (специализирани апаратура, тестове, дезинфектанти, лични предпазни средства). Наред със здравеопазването компаниите са откликвали на новите спешни нужди в образователната и социална сфери, вкл. и с подкрепа на уязвими от кризата хора, общности и организации.

Задава се закон за защита на дарителите

Необходими са регулация и закон, които да защитават волята на дарителите при кампании. Това обяви пред БНР директорът на "Българск...

Фондациите (български и международни) са дарили 44 159 203 лева през 2020 г. Водени от стремежа да отговорят бързo и ефектвно на COVID-19 кризата и основно на тежките й социално-икономически последици, фондациите са инвестирали най-често средства в социалната и образователната сфера. Дарителските им ресурси са насочени основно към най-уязвимите (деца и възрастни с увреждания, самотноживеещи възрастни хора, семейства в крайна бедност и др.).

Хората в България са дарили 14 639 489 лева. Дарителският избор, както и предишните няколко години, е главно за социалната подкрепа. Но спрямо предходната година, в отговор на кризата, е нараснал делът на дарителите за здравеопазване. Макар изрично обозначилите се като дарили заради COVID-19 кризата, да са 8 на сто, има съществен ръст за здравните каузи като цяло (от 42% до 56). Ръст бележат и даренията от физически лица които даряват пари, вещи, труд като и трите регистрират увеличение (от 40% на 47%).

Годината глобално, но и в България, отбеляза безпрецедентен подем на солидарността. Самоорганизирането в неформални групи, стотици доброволчески активности, бърза реакция на бизнеса в отговор на спешни нужди, променени механизми за финансиране и нарастнала близост на гражданския сектор с общностите, които подкрепя, бяха само част от тенденциите белязали необичайната, трудна, но и щедра 2020 г.

На фона на невижданата вълна от съпричастност, не бяха предвидени мерки за облекчаване на негативните последици от кризата за гражданските организации, липсваше политическа воля и за стартиране работата на Съвета за развитие за гражданско общество към правителството, имаше опити за законодателни промени, които ограничават финансирането на гражданския сектор и му вменяват допълнителни административни тежести.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)

Най-важните новини за деня: 26 април 2024 г.

Промени в движението между Ружинци и Дунавци

Майският преврат 1934 г. и гоненията срещу дейците на ВМРО (ВИДЕО)

Времето утре - 27 април 2024 г.

Тревожна картина за българските младежи показва международно изследване

Изненадващ нов шеф в Euronews България (СНИМКИ)

След статия на Actualno.com: Отпадна налогът от 200 лв. на месец за берачите на гъби и плодове в гората

България избегна Съда на ЕС: Закрита е ключова наказателна процедура

Автокино под звездите от 27 до 29 април в София

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)
Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)

Атмосферното налягане ще се повиши и ще е по-високо от средното за месеца, сочи прогнозата за времето за 27 април. Какви ще са температурите?  През...