Колко е чисто по нашето Черноморие?

5592
Колко е чисто по нашето Черноморие?
Снимка: Actualno.com/Румен Скрински

В битката за туристи, въпросът е особено основателен, а отговорът е - изпълняваме европейските стандарти. Защото има държави, които са по-добре - отново по европейските стандарти, пише Георги А. Ангелов в коментар за Deutsche Welle.

Тъй като европейските институции обичат статистиката, след кратко търсене, откриваме данните от оценката за качеството на водите за къпане в Европа, публикувани преди броени дни. Три от държавите в ЕС са имали по-мръсна вода от тази в България.

Протест пред РДНСК в Бургас заради Алепу и застрояването на Черноморието

Този петък, 12 юни, от 18:45 часа в Бургас, пред сградата на РДНСК, ще се проведе мирен граждански протест в защита на нашето Черномори...

Къде е България?

Във въпросната класация индексът на България е 65,2. Това е процентът на водните басейни за къпане с отлично качество. И ако държавата е сравнявала чистотата на нашето Черноморие с водните басейни в Естония, Словакия и Полша, тогава наистина при нас може да се окаже най-чисто. Защото именно това са трите страни в ЕС, в които водите за къпане са с по-лошо качество, отколкото в България.

Няма местенце по Черноморието, където да няма изградена пречиствателна станция, каза още министърът на туризма Николина Ангелкова, като все пак уточни, че "има отделни зони, които ние си ги знаем, където трябва да се изградят съоръжения". С още малко търсене в интернет поне част от тези места стават ясни. В проекта за нов градоустройствен план на Царево, който е върнат за преразглеждане, пише, че в общината трябва да се изградят и пречиствателни станции. Има одобрен проект за такава в Ахтопол, определена е площадка в Синеморец, а почти с 50% трябва да се увеличи капацитетът на съоръжението в Лозенец. За водата във Варненското езеро се изписа достатъчно тези дни.

Що се отнася до твърдението, че нашето Черноморие е не само най-чисто, но и най-безопасно, нека разгледаме актуалното изследване на влиятелния Institute for Economics and Peace. Индексът подрежда 163 държави според това колко спокойно и безопасно е да се живее там. Тук България се представя добре. Класира се на 25 място - непосредствено под Мавриций и Румъния и над Чили и Хърватия.

МЕТРО и неговите партньори дадоха официален старт на резервационната система „Преоткрий България“

Онлайн системата за резервации „Преоткрий България“, създадена от МЕТРО и подкрепена от неговите бизнес партньори, вече раб...

В заключение можем да кажем, че водата по Черноморието със сигурност не е най-чистата в ЕС, но поне може да посрещне европейските санитарни изисквания. Черноморието не е и най-безопасно, но поне не сме чак толкова зле по този показател. В този смисъл министър Ангелкова казва истината.

Ако все пак ви е интересно, най-чистите води за къпане в ЕС се намират в тези страни: Кипър, Австрия, Малта, Гърция, Хърватия и Германия, заключва авторът Георги Ангелов.

Темата с летен сезон 2020 продължава и в тези материали.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Много атракции и забавления във Family Fantasy Land на 1 юни

Служебният кабинет обезпечи видеонаблюдението и видеозаснемането за изборите

Кабинетът смени областните управители на Благоевград, Видин, Добрич и Плевен

Григор Лилов: Загубата за България от „Турски поток“ е между 4,9 и 5,2 млрд. лв. (ВИДЕО)

Кампанията "Хижа на годината" 2024 се открива на 15 май

Времето утре - 9 май 2024 г.

В България над 200 населени места без нито един жител към края на 2023 г.

Жълт код за значителни валежи за 10 области в четвъртък

Почина журналистът и писател Николай Н. Нинов

ВАС се произнесе окончателно за изборите за общински съвет в Сандански

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com