Според Кодекса на труда: Не може при карантина да си в неплатен отпуск

21374
Според Кодекса на труда: Не може при карантина да си в неплатен отпуск
Снимка: Getty Images/Guliver

Тревогата около новия коронавирус у нас предизвика недоразумение по отношение на въпроса какво се случва със служителите на фирми, за които се налага да бъдат поставени под карантина. Появиха се спекулации, че при нужда от 14-дневната карантина, работникът ще трябва да преценява дали да излиза в платен, или в неплатен отпуск при договорка с работодателя. От друга страна, карантината е особено състояние, в което човек ограничава контактите си с други хора и изчаква евентуална поява на симптоми по отношение на заболяването. В случая - става дума за коронавируса. Какво трябва да знаем в тази ситуация?

Мнението на вицепремиера Дончев

"Болничен се изписва от лекар – не може здравният министър да пусне една трета от България в болнични". Такъв коментар направи вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на Нова телевизия по повод думите на здравния министър Кирил Ананиев относно какво се прави, когато даден служител трябва да бъде поставен под карантина и това да бъде съобразено с работодателя му.

Няма как да им бъде издаден болничен лист, защото няма установена болест и не е налице нормативно основание, на което да му се даде болничен лист, поясни Ананиев след заседанието на Тристранката вчера вечерта.

"Не можем всеки, който е бил на почивка в чужбина, да му предпишем 2 седмици болничен", каза още Дончев. На въпрос дали може по телефона да се издаде такъв документ, вицепремиерът отвърна, че личният лекар преценява.

Какво казва Кодексът на труда?

Според Чл. 162. (1) от Кодекса на труда обаче не може при карантина да си в неплатен отпуск. Законът казва следното: Работникът или служителят има право на отпуск при временна неработоспособност поради общо заболяване или професионална болест, трудова злополука, за санаторно-курортно лечение и при належащ медицински преглед или изследване, карантина, отстраняване от работа по предписание на здравните органи, гледане на болен или на карантиниран член от семейството, належащо придружаване на болен член от семейството за медицински преглед, изследване или лечение, както и за гледане на здраво дете, върнато от детско заведение поради карантина в заведението или на детето.

(2) Отпуските по предходната алинея се разрешават от здравните органи. И още, става ясно, че (3) за времето на отпуск поради временна неработоспособност на работника или служителя се изплаща парично обезщетение в срокове и в размери, определени от отделен закон.

Дариткова: Социално осигурените могат да ползват болничен за карантина

Има нормативна уредба, която гарантира на социално осигурените български граждани, че могат да ползват болничен за карантина. Това каза...

Какво мисли министър Ананиев?

След Националния съвет за тристранно сътрудничество здравният министър Кирил Ананиев уточни, че платен или неплатен отпуск трябва да си пуснат хората, които се връщат от високорисковите райони и има съмнение, че могат да са болни от коронавируса. За тяхното наблюдение в домашни условия носят отговорност общопрактикуващите лекари.

„Когато граждани влиза на територията на страната, имат два варианта. Единият е, когато те имат температура и термокамерите констатират, че те имат температура. Веднага здравните органи ги поемат и те постъпват в определените здравни заведения. Във втория случай, когато гражданинът е минал през контрол и не е бил с температура, но идва от Китай или друг район, засегнат от коронавируса, той се прибира в жилището си и там стои 14 дни под карантина, като е под наблюдение на личния лекар“, обясни още Кирил Ананиев.

В Кодекса на труда обаче изрично пише, че е необходимо да се изплаща парично обезщетение за периода на карантината.

Какво смята омбудсманът Ковачева?

Митове и факти за коронавируса

С разпространението на коронавируса нараства и обема на информация, свързана с него. Как да разберем каква част от нея е истина и коя м...

Омбудсманът Диана Ковачева е изпратила препоръка до министъра на здравеопазването, в която настоява за прилагане на единен подход с ясни указания към гражданите и медицинските специалисти при издаване на болничен лист или друг документ, оправдаващ отсъствие  от работа при съмнение за контакт с болни от коронавирус.

„Необходимо е да се даде достъпна публична информация за гражданите, която да съдържа ясни отговори на въпросите, които имат отношение към поставянето им под карантина и реда за оправдаване на отсъствието им от работа. Също така е необходимо да има информация за лекарите за случаите на издаване на болничен лист, с оглед предотвратяване на евентуални злоупотреби с издаването на болнични листове“, пише омбудсманът в препоръката си. 

„Като обществен защитник смятам, че отсъствието на гражданите от работа при карантина не следва да бъде за сметка на правото им на платен годишен отпуск или неплатен отпуск, вместо болничен лист за карантина", счита още Ковачева.

Всичко за коронавируса следете в нашия Live блог, който се обновява постоянно.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

До 30 000 лв. за проекти за бизвес на хора с увреждания дава МТСП

Светият синод избра врачанския митрополит Григорий за наместник-председател

Кой има имен днес днес, 19 март, 2024 г.

Свещеник в гладна стачка заради касирания избор в Сливенската епархия (СНИМКИ)

Не ходете в планините, има мъгла, дъжд и сняг

Велико Минков обвини държавата, че му пречи да е баща

Къде са 400 млн. лева за пътна безопасност?

Светият Синод избира наместник-председател

Прогноза за времето - 19 март 2024 г. (вторник)

Пловдивският митрополит Николай няма да е кандидат за патриарх

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока
Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока

Цената на природния газ в Европа започна да поскъпва в края на зимата, най-вече в резултат на притеснения, свързани с доставките на синьо гориво. Ремонти...