Който не рискува, не печели

5734
Който не рискува, не печели
Снимка: Thinkstock/Guliver

Авторитетната кредитна агенция Standard&Poor’s не увеличи кредитния рейтинг на България заради ниското ни равнище на БВП. А равнището е ниско, защото има липса на гъвкава политика от страна на БНБ и правителството по отношения на валутния борд, както и заради прекалено големия дял кредити и депозити в евро, които всъщност пречат на реалната икономика.

Коментар на редактора

Бежанците - гореща политическа стока!

Нагнетяването на напрежение по отношение на бежанците трябва моментално да спре. Това е категоричното ми мнение след медийната, а и не ...

Зад тези твърде сложни на пръв поглед думички се крие нещо много просто – оправдание с прословутата стабилност на всички нива. S&P ни казва в прав текст – който не рискува, не печели! "Държавниците" ни не рискуват да спечелят гражданите, защото тогава бързо ще се окаже, че „специалността държавник” не е абонамент за едни и същи хора. Ще се окаже, че за тази специалност може да има конкуренция и нечии топли места да изстинат, защото може да дойдат по-добри.

Вчера, 2 декември, в Нов български университет (НБУ) се проведе дебат на тема "Готови ли сте за собствен бизнес?". Според S&P държавата явно не е готова! А точно по време на дебата стана дума коя е една от големите пречки – нежеланието на средното ниво на администрацията да се развива, да се промени и да действа в услуга на бизнеса, а не бизнесът да действа в услуга на чиновника.

Тези липси на микро ниво се мултиплицират на макро от агенции като S&P. На тези неща обаче няма кой да обърне внимание, няма кой да наблегне. Защото самата държава не желае да започне реформата за Просвещение. Макар и рядко, посочваме проблемите, но нито един политик не желае да дискутира решенията. А решението с администрацията е едно – образованието. Само чрез него уменията и манталитета на чиновниците може да бъде променен. Който пък не иска да се променя – отпада! Така ще бъдат постигнати два ефекта. Когато имаме работеща администрация на средно ниво, няма как "висшата" политическа класа да се оправдава с нея. И тогава много по-силно може да се окаже натиск от обществото върху високите нива – тези, които са в светлината на прожекторите!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АКТУАЛНО:

А защо Малкович не постави "Под игото"? Ще се съизмери с "Хъшове"

Случаят Даная или защо моралът е най-важен за едно общество

Завръщането на легендарния лечител и мъченик Мангъров

След интервюто с Диков: 3 въпроса, които Кирил Петков е добре да изясни

Главчев: Когато името е точно това, което си представяте

Само 10 магистрати да са с мафията? Може, ама надали

Всичко, което може да се направи за 15 хил.евро на месец

Голямата драматична промяна: ГЕРБ се заварява за абсолютната власт

Иран срещу Израел: Засега вълкът е сит, агнето – цяло

Ситуацията е "подръж малко тая контрабанда, избори идат"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com