Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Обаче курицата си е птица, дорогие товарищи

19 януари 2024, 09:39 часа • 12612 прочитания

Помните онзи руски имперски лаф "Курица не птица, Болгария не заграница", изразяващ братски чувства. Към днешна дата обаче курицата, тоест кокошката, си е птица, и още как! България отдавна не иска да бъде в руската орбита и това се доказва постоянно. Дори на върлите родни русофили децата им учат и живеят на Запад.

И точно защото сме избрали евроатлантическа, а не азиатско-руска ориентация, сме трън в очите на така наречените братя. Не искат и отказват да проумеят, че нашата страна е автономна, суверенна, независима. Не им е някаква си там несбъдната съветска республика. Не им е и бащиния, с която да се разпореждат. Това явно доста ги изнервя, защото се опитват да ни хокат и да ни четат конско при всяка възможност.

Поредният повод за заяждане от тяхна страна стана идеята да махане на паметника на Альоша под тепетата. Пловдивският шмайзер, за разлика от софийския, все още има фенове. Но знаем, че е въпрос на време те да се редуцират до минимум и да се пристъпи към действия по начин, сходен със софийския.

Още: Всички сме българчета, но какво от това?

И макар да няма все още решение на местната власт за махане на Альоша, депутати от руската Дума се обявиха против. Забележете - централната законодателна руска власт се занимава с въпрос, който е от прерогативите на българско местно управление. Това означава, че скоро и за междуселските ни пътища може да се изкажат, ако около тях има някой паметник за махане: Варварско и нечовешко: Държавната дума с проекторезолюция България да не маха "Альоша"

Звучи като виц, но е истина - Държавната дума на Русия одобри проекторезолюция по повод инициативата за демонтиране на паметника. При това - със силни обидни квалификации и заплахи. "Смятаме, че това е нечовешко, това е предателство към общите ни победи през Втората световна война. Надявам се, че българската страна ще се вразуми и ще се откаже да събаря паметника", заяви депутатът Сергей Миронов. Той определи идеята като "варварска инициатива" и "маниакално и отчаяно желание да се омаловажи героичният подвиг на съветските войници".

Стигна се дотам, че председателят на Думата Вячеслав Володин заплаши пловдивските общински съветници, че "трябва да осъзнаят последствията". Володин стигна и по-надалеч - България била сред страните от хитлеристката коалиция по време на Втората световна война и "днес новите фашисти, новите нацисти, които дойдоха на власт, разбира се, искат не само да пренапишат историята, но и да премахнат всички паметници, които напомнят на хората за времето, когато фашистите са били на власт в България".

Още: "Кървави заплахи" и въстание в защита на паметника на Альоша в Пловдив (СНИМКИ)

Ако Думата наистина прати това заплашително изявление в ООН, както заплашва, ще се изложи много. Втората световна война е била твърде отдавна и днешните управници - и български, и европейски - нямат нищо общо с тогавашните. Да не говорим, че пловдивските общинари могат да съдят за обида почитаемия товарищ Володин.

Руската имперска носталгия няма да отмине скоро, но изцяло в наши ръце е да показваме на тези, които тъпчат, грабят и избиват навред, където стъпят, че няма да е все на тяхната. И че сме отхвърлили този хомот - завинаги.

Автор: Стефан Стефанов

Колко ще струва демонтажът на "Альоша"? Кметът на Пловдив възложи проверка

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес