Писмо до който се сетя - ще повтаряме за съдебната реформа, докато не вденете

6921
Писмо до който се сетя - ще повтаряме за съдебната реформа, докато не вденете
Снимка: Actualno.com/Росита Илкова

Вярвахме, че съдиите трябва да правораздават, не да излизат на улицата. Така съдия от СГС, занимаващ се с граждански дела, коментира защо чак сега магистратите ясно заявиха необходимостта от съдебна реформа и по този начин не признаха миналите през парламента промени в Конституцията като пълната промяна, от която се нуждае правосъдието ни.

Коментар на редактора

Радан Кънев се показа като слаб политик

Конституционните промени, даващи основата на бъдещата съдебна реформа в България, минаха и на трето четене. Те събраха общо 189 гласа п...

По-добре късно, отколкото никога. Позицията на съдиите е изключително важна - защото както във всяка система, така и в тази свестните хора със сигурност са повече, отколкото "гнилите ябълки". Редно е да ги различаваме и да ги слушаме - механизмите на правосъдието със сигурност ги разбират най-добре тези, които се занимават с професията.

И вчера, в Съдебната палата в София, в Деня на отворените врати на място дойдоха поредна торба тролове - по душа със сигурност, на заплата - едва ли. Те опитаха да разводнят разговора с въпроси по конкретни казуси и с общи положение от сорта на що е то държава. Дори и това помогна, защото много по-ясно изкристализира позицията на съдиите какво трябва да се промени в системата, за да заработи по-добре.

Простичко - не може главният прокурор да не се отчита пред никого и да няма как да бъде свален, ако сгафи служебно. Това е положението в държавата ни сега. Главният прокурор е човекът, който осъществява наказателната политика на държавата. Той трябва да канализира усилията да се хващат големите престъпници и според закона да си получават наказанието. Съдиите са само арбитри - ако не се справят, ако отсъждат не според обективните факти, има как да бъдат наказвани. Главният прокурор няма. Просто е - затова ни трябва съдебна реформа. Ще го повтаряме, докато достатъчно много хора в държавата ни го схванат. А те могат - щом могат да знаят всичко за Слави Трифонов и Гери-Никол, значи и по тази тема могат!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com