Пандемията пречи на ваксинационни кампании, алармира СЗО

1679
Пандемията пречи на ваксинационни кампании, алармира СЗО
Снимка: Getty Images/Guliver

Милиони хора, включително в най-многолюдната африканска държава Нигерия, рискуват да се заразят с болести като полиомиелит и морбили, тъй като пандемията на коронавирус спря ваксинационните кампании, съобщи ООН в сряда.

Необходими са допълнителни финансови ресурси за безопасно възобновяване на ваксинациите, заявиха в съвместно изявление Агенцията на ООН за деца UNICEF и Световната здравна организация. "Не можем да позволим борбата срещу една смъртоносна болест да ни накара да загубим позиции в борбата с други болести", каза изпълнителният директор на УНИЦЕФ Хенриета Форе. "Справянето с глобалната пандемия COVID-19 е от решаващо значение. Други смъртоносни заболявания също застрашават живота на милиони деца в някои от най-бедните райони на света", добави тя в съвместно изявление със СЗО.

ЕК ще одобри купуването на 300 млн. дози ваксина за COVID-19

"Утре ще одобрим договор за до 300 милиона дози от ваксината, разработена от германското дружество BioNTech и компанията Pfizer. Това е...

Докато Нигерия, където живеят 200 милиона души, унищожи полиомиелита през август, остава риск от полиомиелит, получен от ваксини.

Морбили е сред водещите причини за смърт и увреждания при деца в страната, където 54 процента са получили само една доза ваксина, сочи Демографското и здравно проучване на Нигерия за 2018 г.

В понеделник властите съобщиха, че се борят с предполагаемо огнище на жълта треска в два южни щати, Делта и Енугу, при което повече от 70 загинали според местни медии.

В съседния щат Бенуе през последните дни се съобщава за повече от дузина необясними смъртни случаи. Процентът на хората, имунизирани срещу жълта треска, остава нисък в много части на Африка, въпреки че ваксината е почти 100 процента ефективна.

Вирусолог: Мутациите на коронавируса не предопределят по-тежка клинична картина

Две от мутациите на коронавируса, придизвикващ Covid-19, предизвикват интереса на учените. Едната е по-широко разпространена и вероятно...

Коронавирусът отне 1160 човешки жертви и зарази 64 336 в Нигерия, но се смята, че тези цифри са консервативни поради липсата на тестове. Понастоящем международните здравни органи призовават имунизациите да бъдат възобновени изцяло в целия свят, за да защитят живота на хората.

„За разлика от COVID-19, ние разполагаме с инструментите и знанията за спиране на болести като полиомиелит и морбили“, каза генералният директор на СЗО Тедрос Адханом Гебрейесус. "Това, от което се нуждаем, са ресурси и ангажименти за прилагане на тези инструменти и знания в действие. Ако го направим, животът на децата ще бъде спасен", каза той.

В Нигерия имунизациите срещу морбили и полиомиелит се предлагат във всички държавни здравни центрове, споделя Питър Хокинс, представител на УНИЦЕФ в Нигерия. "Всички болногледачи и родители трябва да гарантират, че децата им са напълно ваксинирани и защитени от детски болести убийци," каза той, "включително да гарантират, че всички дози се приемат, така че ваксината да може да бъде ефективна."

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АФРИКА:

Сериозни наводнения и десетки загинали: Кения е на ръба (ВИДЕО)

Режим на тока в Египет

Катастрофа с хеликоптер в Кения, загинали са висши военни

След откуп: Сомалийските пирати освободиха отвлечен кораб

Една година от войната, която забравихме: Суданците са на ръба

Русия докара ПВО и военни инструктори в Нигер (ВИДЕО)

Украйна открива посолства в Африка

Египет: "Най-трудният Рамадан от Средновековието насам"

Десетки загинали при преобръщане на рибарско корабче в Мозамбик (СНИМКИ)

Слон уби 80-годишна туристка в Замбия (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com