X
 
 

Обяснено като за идиоти: Ваксините

13767 18
photo of Обяснено като за идиоти: Ваксините
Снимка: Getty Images/Guliver
Представете си, че в банята ви са влезли един водопроводчик с 30 години стаж и една случайна жена от трамвая, която със сигурност не е водопроводчик. Водопроводчикът казва, че трябва да вземете мерки, за да не ви се спука дадена проблемна тръба, а жената от трамвая казва, че няма нужда да взимате мерки, че има същата проблемна тръба от 10 години и нищо ѝ няма. Кого ще послушате? Водопроводчика? Добре. Друга ситуация. Представете си, че сте в лекарски кабинет. В кабинета има лекар с 30 години стаж и една случайна жена от трамвая, която със сигурност не е лекар. Лекарят казва, че трябва да ваксинирате детето си, но жената от трамвая казва "Не" и споделя какво е прочела в интернет. Кого ще послушате?

С това може да се спре цялата тема с ваксините, но антиваксърите не са хора, които се убеждават лесно, включително и с факти – за тях далеч по-удобни са нещата, които са прочели в интернет и разбира се – разкритите вселенски тайни от типа „една жена в трамвая каза”.

Казвам всичко това, защото след последната ми визита при личния лекар станах свидетел на любопитна история. Момче на 17 години молеше докторката да бъде ваксинирано, защото майка му е антиваксър, не го е водила за ваксина и смята, че ваксините са вредни, че причиняват аутизъм, че са чипове, с които американците могат да ни следят и с натискането на един-единствен бутон – да ни убият, ако станем неудобни за тях. Лекарката прояви разбиране, хвана се за главата, плясна се за челото, изохка силно и обясни на момчето, че съжалява, но няма как да го ваксинира без съгласието на родителите му, тъй като още няма 18 навършени години.

Разпитах докторката за въпросния случай и тя сподели, че той далеч не е изолиран и че родителите, които не искат да ваксинират децата си, стават все повече. Най-честата причина за отказ от ваксина била тази, че „То детето вече е на Х години, пък не е хванало едра шарка”. А знаете ли защо няма едра шарка? Защото е изкоренена с помощта на ваксините! България, всъщност, е сред първите държави в света, които успяват да изкоренят едрата шарка. За целта ваксините срещу болестта започват да се произвеждат и прилагат още през 1882-а година, през 1903-а стават задължителни, а пълното изчезване на вариолата в България се случва през 1928-а година. Ето ви един случай, в който сме били с крачка пред останалия свят и с който наистина можем да се гордеем – макар че това не влиза в опорните точки за гордост на върлуващата у нас съвременна смесица от псевдопатриотизъм, криворазбран национализъм и шовинизъм. Там ваксините са враг, по някаква необяснима нам причина.

С по-прости думи, едра шарка няма, защото ваксинираните хора предпазват и неваксинираните. Детето няма как да хване едра шарка, ако всички около него са ваксинирани и не могат да го заразят с нея. Въпросът е, че колкото повече деца не се ваксинират, толкова повече отслабва общият имунитет на „стадото” и ако процентът на антиваксъри продължава да расте, рано или късно ще чуем за нови случаи на куп опасни болести, които дълго време сме смятали за изкоренени.

Изречението „Няма доказателства, че ваксините не причиняват аутизъм” е друга честа опорна точка в тъпия спор. Това изречение е горе-долу същото като „Няма доказателства, че майка ти не е имала извънбрачна връзка с орангутана от зоологическата градина”. Да, вероятно не е имала, но няма доказателства, че не е имала, нали? Значи, по антиваксърската логика, имаме право да се съмняваме. И не, наистина няма доказателства, че ваксините причиняват аутизъм. Нито едно научно изследване не открива връзка между двете. Ама какво ли знаят тия учени, те искат да ни чипират, следят и да ни пръскат отгоре с кемтрейлс, какво ще им вярваме на тях?! Ще се движим с трамвая по цялата плоска земя и ще си набавяме инфото оттам!

Друго често чувано оправдание (споделено ми отново от същата лекарка) е „Аз чух, че те ваксините са пълни с болести”. Това е идеята. Ваксините съдържат умъртвени или инактивирани щамове на опасните заболявания. Въпреки че са безопасни за човека, имунната ни система ги разпознава като врагове и започва да произвежда антитела, с които да се защити от тях, при това изключително бързо и безпроблемно. Без ваксината, ако случайно се заразите от такава болест, имунната ви система няма да може да реагира достатъчно бързо и няма да е достатъчно ефективна, тъй като няма „опит” в борбата с нея. Точно както ако тренирате бойни изкуства всеки ден, ще сте далеч по-подготвени, ако ви нападнат на улицата, отколкото ако никога не сте тренирали и дори не сте предполагали, че е възможно някой да ви нападне.

Няма да ми казвате как да си гледам децата, аз съм им майка и знам най-добре т какво имат нужда те!” – тук вече не може да се спори. Родителите, които гледат на ваксините като на някакво наложено социално напрежение, се бунтуват не защото разбират смисъла на ваксините, а защото бунтът ги кара да се чувстват по-различни, специални и индивидуални в свят, в който нищо друго не ги кара да се чувстват такива. Или просто е най-обикновена глупост. Уви, все още няма ваксина против нея, макар че и да имаше – вероятно щяха да я откажат.

За финал – малко черен хумор. Всъщност... много черен. Ама много, много черен. Не четете нататък, ако се възмущавате лесно, предупреждавам ви, нататък си е на ваша отговорност. Така де, фактите и без това нямат ефект върху антиваксърите, даже напротив – още повече засилват опасно глупавите им позиции, затова с тях трябва да се говори по малко по-различен начин, с по-просташки изказ. Пък току-виж тоя хумор успее да ги накара да отидат да си ваксинират децата, докато е време.

Знаете ли защо 2-годишните неваксинирани деца плачат толкова много?

Ми... криза на средната възраст.

Предупредих ви.

 

Автор: Георги Емилов

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
 • муспи 7 муспи преди 2 седмици Профил на трол?
  По какво се познава че ваксините са за зло: Те са еврейски гешефт, пласират се от здравеопазването което на 100% е еврейски гешефт, - и никой нищо и не загатва по този въпрос?! Значи - ясно.
 • Анонимен 7.1 Анонимен преди 2 седмици Профил на трол?
  Много си прав! И сесесрето като еврейски проект се оказа световно зло!
  : 2 !
 • Анонимен 7.2 Анонимен преди 2 седмици Профил на трол?
  test
  : 1 !
 • Октомври 6 Октомври преди 3 седмици Профил на трол?
  Благодаря на Другарите Петър Делян , В. Ажажа , К. Сейгън., че ми отвориха съзнанието което BABYLON искаше да ми затвори. Но с вас мнозинството е успял. Планът 4 юли 1776 по същество е глупав план. Той ще се ПРОВАЛИ в дългосрочна преспектива. Независимо от цената.
 • Анонимен 6.1 Анонимен преди 3 седмици Профил на трол?
  Ти нали осъзнаваш, че си психично болен? Ако не го - иди се прегледай. Или просто питай личния си ветеринар за двойна доза пентобарбитал за кучета над 40 килограма и си я боцни.
  : 2 !
 • Анонимен 5 Анонимен преди 3 седмици Профил на трол?
  Фактите са следните - модерната медицина чрез ваксините замени острите детски болести с хронични - диабет, астма, дерматити, алергии и по-страшни. Детските болести затова са наречени детски, защото трябва да се преболедуват в детсвото и организмът да си изгради антитела. Най-фрапиращ е примерът с рубеолата, която е опасна за бременните жени и плода в утробата им. Ако обаче малките момченца и момич виж още ›› енца са оставени да преболедуват рубеола, те няма как да застрашат бъдещите си деца. Ваксинирани обаче, те трябва да се реваксинират периодично (а ваксините не са 100% ефективни). Всичко хубаво, но ваксините да нямаха странични ефекти.А никой и не знае в дългосрочен план какви ще са. Засега е епидемия от атипични дерматити, хиперактивност, астма, диабет. А самата СЗО признава, че смъртоносните епидемии от инфекциозни болести изчезват с подобряване на хигиенните условия, и по-точно с прокарването на водопроводи и лесния достъп на хората до чиста вода. Обикновено срещу ваксините се изказват препатили хора - докато не ви дойде на главата, не осъждайте.
 • Октомври 5.1 Октомври преди 3 седмици Профил на трол?
  Принципно е така. Не споделям изцяло твоята гледна точка. Обаче виж така е за ВСИЧКО. Всяка една Система дава бъгове , не е в това въпросът. Въпросът на въпросите е КАКВО СЕ СЛУЧВА ТОЧНО ? АМИ ГРАДИ СЕ BABYLON И ДОСТА НАРОДИ трябва да изчезнат или претопят. Българският/Македонският /НАРОД е нарочен за това.
  : 4 !
 • ciklop50 4 ciklop50 преди 3 седмици Профил на трол?
  От целият няписан пасквил не разбрах само едно, фармацевтичната промишленост ли е платила за него? Щото наближава зимата и дрането трябва да се увеличи ...
 • dido 4.1 dido преди 3 седмици Профил на трол?
  Глупако, точно тук ли платена статия. Я си чети 24часа и си зяпай БТВ и циба от тук.
  : 13 !
 • ciklop50 4.2 ciklop50 преди 3 седмици Профил на трол?
  4.1 не се обиждам от малоумници, ай у льево тъпако!
  : 6 !
 • Октомври 4.3 Октомври преди 3 седмици Профил на трол?
  Не виждам колко точно е голямата разлика между actualno и btv , dido. Всъщност Има . И под това се и подписвам. В btv няма да търпят Другарят Октомври и 5 минути. Сега аз би трябвало да благодаря на actualno com.Разликата е по едната скала. Тази скала която затвърждава BABYLON са на един коловоз.
  : 0 !
 • Анонимен 4.4 Анонимен преди 3 седмици Профил на трол?
  Нищо платено няма тук - просто малоумници пишат глупости, които наричат "статия" или "коментар", без изобщо да са запознати с темата.
  : 4 !
 • Октомври 3 Октомври преди 3 седмици Профил на трол?
  ЦЯЛАТА ВЛАСТ В РЪЦЕТЕ НА НАРОДНИЯТ ФРОНТ И ПАСТИР СТОМАНА. И той 1.2 тръгнал да жали за Запада .Вероятно е ортодоксален есеец , соросоид и исторически фашист. Те фашистите заедно с либерално дегенериралата Комунистическа маса / като иво инджев например/ градят BABYLON , но BABYLON ще падне независимо от цената.
 • Октомври 2 Октомври преди 3 седмици Профил на трол?
  То е така ама не точно, зашото масово хората разбират , `че срещу тях има Заговор и губят абсолютно всякакво доверие. Ситуацията ще се влошава защото НАИСТИНА има ЗАГОВОР срещу нас вкл и емилов и цялото actualno. С тази разлика , че те са Съучастници на този заговор.
 • КОПИ-ПЕЙСТ 1 КОПИ-ПЕЙСТ преди 3 седмици Профил на трол?
  Според мен крачката напред, която направихме, всъщност се оказа крачка назад, категоричен е лекарят-еретик Много от читателите на в. “Доктор” със сигурност са чували за великия американски педиатър д-р Робърт Менделсон. Други вероятно са прочели някои от неговите научно-популярни книги. Той е изтъкната фигура в американското здравеопазване през 80-те години. Известен е със своите радикални възглед виж още ›› и за съвременната медицина. Особено активно критикува педиатричната практика, ваксинациите, преобладаването на лекари-мъже в гинекологията. Обявява се против коронарния байпас, редовните прегледи за откриване на рака на гърдата, флуорирането на водата и други “постижения” в медицината. В книгата си “Признанията на един лекар-еретик”, която написва през 1979 г., д-р Менделсон критикува пороците на съвременната медицина. Според него прилаганите лечебни методи не само в САЩ, но и в другите страни, в т.ч. и европейските, рядко се оказват ефективни и често са по-опасни от болестите, които би трябвало да лекуват. Авторът е убеден в истината за безграничните възможности на човешкия организъм и, че при определени обстоятелства може да се стигне до самоизлекуване. Но за да могат тези мощни ресурси на човешкия организъм да “се отворят, да заработят”, е нужно да се обърнем към традиционните семейни ценности и здравословния начин на живот. В днешния брой на в. “Доктор” ви предлагаме интервю с него, публикувано преди няколко години в популярно медицинско издание. По всичко личи, че неговите възгледи са все така актуални в днешно време, когато официалната медицина вече е готова в някаква степен “да подаде ръка” на алтернативната. Държим да отбележим, че редакцията на в. “Доктор” ви предлага този материал само за информация, а не с цел пропаганда. - Д-р Менделсон, каква е вашата гледна точка за съвременната медицина? - Новата медицина вече наближава своя залез. Новата медицина беше в подем около 40 години, или 50, но сега съществува възможност наред с първоначално провъзгласената полза от нея, да се повдигне въпроса и за болестотворните ефекти. Крачката напред се превърна в крачка назад и повечето от лъскавите метали започнаха да потъмняват. Хората вече не се доверяват на химиотерапията или на каквото щете още в съвременната медицина. Вчера отбелязах, че министър Калифано ми каза, че имат намерение да възстановят доверието към ваксинацията против грип. На мен ми е интересно да видя как той има намерение да направи това, защото смятам, че по-голямата част от населението осъзнава как същите тези хора се опитват през последните години да ви подложат динена кора с ваксинацията против грип. И аз действително не смятам, че някой би желал да се парализира в резултат на такъв род безсмислица. - Ако това е безсмислица, защо хората вярват в нея? - Хората вярват в това по същата причина, по която вярват във всичко останало, в каквото и да е. Защото това според мен е религия. То предлага благата на една религия и притежава всички нейни атрибути. Аз мога да ви назова седем или осем съществени компонента на религията, които притежава новата медицина, но несъмнено съществуват и други. Ето ги: Системата на вярата - т.нар. медицинска наука, която е точно толкова обоснована, колкото и доказателствата на църквата за съществуването на Бог. Свещениците - това са докторите по медицина. Храмовете са болниците а весталките са медицинските сестри. Металните украси на иконите отразяват йерархията, а дължината и цвета на халатите на докторите по медицина, показват техния ранг. Богатите, могъщи “принцове”, подкрепящи църквата, тук са представени от фармацевтичните и застрахователни фирми. Даването на индулгенция в църквата тук, в медицината, е под формата на хонорари за съвършено безполезно обслужване И последно - теологичната риторика на мислите... Т.е. аз имам предвид това, че мога да изразя съмнение в уменията на моя водопроводчик, но имам пълно доверие в моя доктор. Взаимоотношението “лекар-пациент” е свещено. Ако разберем, че новата медицина - това е религия, ние можем да я сравним с други религиозни системи. За нещастие се оказва, че религията, наречена съвременна медицина, служи на Бога, без да прави разлика между безсилните служители и истинските измамници. По този начин определено се явява идолопоклонничество. Медицинската религия вече отслабва. Самото заявление на министър Калифано за необходимостта да се възстанови доверието в грипната ваксина показва, че хората губят вяра дори в светената вода на медицината. Аз засега съм открил четири разновидности на съвременната светена вода, но вероятно има и други: сребърен нитрат за детските очи, имунизацията, венозните препарати и флуорираната вода. Те са значително по-мощни от светената вода в религията, защото сега маса хора не се замислят да кръстят своите деца в църква, но прекалено много се вълнуват ако сребърният нитрат не попадне в очите. Сега обаче доверието към този сребърен нитрат започна да спада и дори да се явява юридическо изискване за повечето щати, много от тях вече открито пренебрегват законите. - Искате да кажете, че трябва да отхвърлим ваксините? - Сега хората вече открито пренебрегват различните закони, задължаващи ваксинациите. Разбира се, това доведе до фанатизиране на противоположната страна по отношение на ваксинациите - стигна се дотам да не пускат децата в училище, ако не са ваксинирани. На мен ми се струваше, че това не е добро, че е лошо, докато не се заех със състоянието на държавните училища. Сега вече не знам кое е по-добре - да се посещава училище или не. Направи ми впечатление това, че в големите градове, около Чикаго например, колкото по-дълго децата ходят на училище, толкова по-ниско става тяхното IQ - коефициент на интелигентност. Затова съм раздвоен. Трябва да помисля. Вътрешно венозните вливания попаднаха под силно подозрение, както заради профилактичното им използване в акушерството, така и вследствие голямата замърсеност, която е открита във флаконите с материал за инжекции. Можете ли да си представите замърсена светена вода? И сега като говорим за противогрипната ваксина, аз не разбирам защо я препоръчват на хората с висок риск, такива като възрастните. Не знам какво толкова съгрешиха старците, че да ги наказваме. На мен ми се струва, че може би народът започва да поумнява, например може да е станал по-умен от миналата година, защото по-малко от 80 милиона се съгласиха да им подложат динената кора на противогрипната ваксина. Това не са малко хора, но са далеч по-малко от очакванията на тези, които пробутват ваксината. да предположа, че тази година много по-малко ще се наредят на опашката за ваксинация против грип. - Каква е вашата гледна точка относно днешните студенти-медици? - Аз не съм изпълнен с оптимизъм относно младите студенти-медици, тъй като те в крайна сметка стават съвършени подобия на своите професори. Но ще кажа как според мен студентът-медик би могъл да се освободи и това би могло да се превърне в програма на нова медицинска школа. Би следвало студентът-медик да започне да изучава как се случва раждането у дома, за да се отърси от зависимостта от болниците като учреждения. Следващото нещо, което непременно трябва да изучават студентите-медици - това е съвършеното познаване на опасностите от медикаментите, така че да могат да изберат подход, алтернативен на традиционния, т.е. здраве чрез по-добро хранене например. Всяка група от населението в нашия свят има свой, различен от другите подходи на хранене - в зависимост от тяхната култура и семейни навици. Аз смятам, че студентите-медици са длъжни да прекарат повече време в изучаване системите на хранене и това как те подхождат на различните групи от населението. Следващото нещо, което трябва да притежава всяка бъдеща медицинска школа - това е много голямото и категорично игнориране на т.нар. ятрогенни заболявания - това са болестите, които са резултат от внушения от страна на лекаря, вследствие неумелото му общуване с пациента. Ние сме длъжни винаги да се съсредоточаваме върху болестите, които се появяват заради лекарите. Защото по същество лекарите са авторитарни - не съществуват възможности за демократични отношения между лекаря и пациента. Следователно, лекарят е длъжен да носи отговорност. Той трябва да знае кое е правилно и кое - не. Той трябва да познава начина на хранене на своя пациент поне толкова, колкото знае и самият пациент. А днес това определено не е така. И още нещо - студентите-медици на бъдещето трябва да се научат как да се грижат за възрастните хора у дома си, така че да няма вече отделения по интензивна помощ, където хората прекарват последните часове от живота си. Както е според еврейския закон - според него хората не могат да си отидат от този свят, ако не са заобиколени от близки роднини. - Защо едни са готови на промени, а други си остават упорити като мулета? - За да може човек да превключи от една религия на друга, нещо трябва да изтласка от вас предишната религия. На всеки му се налага да изповядва някаква религия. Дори атеизмът е религиозна система. Аз мисля, че другите системи, като макробиотика и някои други традиционни системи, сега много бързо ще привлекат привърженици, защото хората истински са разочаровани от съвременната медицина. Ние имаме намерение да се отнасяме към отрязването на гърдите със същия ужас както по времето на Джордж Вашингтон са се отнасяли към кръвопускането. Нищо в съвременната медицина няма кой знае какъв голям смисъл. Това е имало смисъл, когато медицината се е използвала за спешни случаи, при извънредни ситуации, но сега това се промени. Пеницилинът е имал смисъл, когато се е използвал при менингити, но е съвършено безсмислен, когато се използва при обикновена простуда. Кортизонът е имал смисъл, когато се е използвал при болестта на Едисон, но той няма смисъл ако се използва при слънчеви изгаряния. Прилагането на мерки, първоначално предназначени за спешни обстоятелства, които се използват все още, изгубиха уважението, което народът изпитваше към медицината. Това, което тласка хората към промени, е разочарованието им от настоящата система. - Как си представяте разписанието за движение към здравия разум? - Първо е нужно да се основе този вид нова медицинска школа, която описах. Тя от своя страна веднага ще послужи за прототип за другите, а това ще измести и замести динозавъра “стара медицинска школа”. Това може да започни още сега. Разбира се, ще има известна съпротива: старите медицински школи няма да приветстват с възторг новата медицинска школа. Нима старата църква е приветствала идеите на Галилей? Но подобна съпротива винаги работи в полза на обществото, аз мисля, че това е политически процес: ако хората го искат, те ще го подскажат. - Но нима хората не са желали съвременната медицина? Или това е било масово умопомрачение? Ако това е така, какво го е предизвикало? - По принцип това започна през четиридесетте години, по време на Втората световна война, когато жените масово тръгнаха на работа. Така се появиха детските изкуствени смеси. След това се разруши семейството. Когато семейството се разруши, вие получавате нова религия, която се опитва да заеме мястото на семейството. Също както докторът измести бабичките-акушерки, както кърмачките замениха майките... Всички религии, дори идолопоклонническите, си имат своите чудеса. Вие знаете спора в Библията между Мойсей и египетските жреци, които също са умеели да творят чудеса. Пеницилинът - това е чудо. Но същността на въпроса в края на краищата се оказва етичността. Съвременната медицина си има своите чудеса, подобно на другите идолопоклоннически религии, но цената на човешките жертви вече стана много висока. - Вие казвате, че “кралят е гол”. Как смятате, колко време е нужно, за да може всеки да разбере това? - Не е толкова трудно да се разрушат тези стари идеи, защото повечето хора вече изгубиха доверие. Как така вече стана ясно, че широко разпространените антибиотици постигат отрицателно съотношение “цена/печалба”? Не сме сигурни в днешно време дали антибиотиците са “виновни” за това от тях да умират повече хора, отколкото да се излекуват. Същото се отнася и за другите мощни препарати, като кортизона например. Разбира се, противозачатъчните таблетки са истинско безобразие и това е признато. А вътрематочните средства, различните видове операции на рака и на сърдечните болести са подложени на толкова силно обществено съмнение, че като цяло мисля, че обществото далеч е изпреварило медиците в своя скептицизъм. - А какво трябва да е мястото на “религията нова медицина”, както вие се изразявате? - Позволете ми в отговор да формулирам съществените според мен съставни части на новата разновидност на медицинската школа. Тя трябва да има две характеристики: едната от тях е универсален тип подход, това е пряко противоположно на сегашния подход. Втората характеристика трябва да бъде придвижване напред в етиката. Проблем на съвременната медицина е, че тя изцяло игнорира етиката. Позволете ми да изброя половин дузина важни медицински въпроси: контрацепция, аборти, евтаназия, експерименти в лекарствената терапия и хирургията, хирургична промяна на пола, изкуствено оплождане, етика на транквилантите. Всички етични подходи към тези въпроси се съдържат в традиционните религии, както и в повечето съвременни религии. Ако вземем за пример проблема с абортите, студентите-медици трябва да изучават подходите на юдейската етика, на католическата етика, на християнската етика, на подхода на “хуманистите”, подхода на източните религии, на хора, като Джоузеф Флетчър с неговата ситуационна етика. Студентите-медици трябва да изучават тези етични системи по отношение на всеки въпрос като цяло, а след това да решават как се вписва това в собствената им етична система. Лекарите трябва да се научат да решават какво да предприемат и какво не трябва да предприемат и вършат. На лекаря може да му се наложи да реши, както аз реших за себе си, че не приемам като пациент всяка майка, която не си е направила труда на кърми бебето си. Защото според мен не съществува майка, която да не е в състояние да кърми, само с едно изключение - ако са й премахнати и двете гърди. Аз не бих използвал транквиланти. Аз няма да предписвам противозачатъчни хапчета и вътрематочни средства. Аз няма да назнача аборт по искане на пациента. Аз не приемам хирургичната промяна на пола. Повечето педиатри и другите здравни работници, които познавам, уговарят майката да сложи бебето да спи при нея по психологически мотиви. Повечето педиатри постъпват така, както ако Бог беше сгрешил и бе “напълнил” майчината гръд с изкуствено мляко. - Какъв според вас е образът на идеалния доктор? - Позволете ми леко да преинача въпроса ви. Нека първо обсъдим какъв трябва да бъде идеалният пациент, а след това да обсъждаме идеалния доктор. Идеален пациент се става още преди раждането. Жените не бива да се безпокоят за своето тегло по време на бременността. Те трябва да се хранят с висококачествена храна и в никакъв случай не са длъжни да приемат диуретици и всякакви други медикаменти, които често им предписват. Това са моите препоръки към бременните жени. А моите препоръки за раждането са следните: раждайте своето дете у дома, за да остават за болниците сложните случаи. После следвайте съветите по кърмене на Мариан Томпсън. Аз смятам, че това е достатъчно, за да можете да се отърсите от болничната пижама и белия халат в самото начало на живота. Всичко това са неща, които пациентите могат да решат за себе си и като цяло да ги въплътят в живота си. Аз смятам, че най-доброто, което може да направи докторът - това е да позволи на пациента да действа сам, намалявайки по такъв начин нуждата от доктор. Аз мисля, че ако това се случи в началото на живота, се появява възможност човек да продължи по този начин и по-нататък. - Къде тогава виждате ролята на доктора? - Аз смятам, че основната роля на доктора е да казва истината. Разбира се, ако той постъпва така, ще има неприятности. Нека си представим, че педиатърът разказва на майката неща, които са доказани - например, че изкуственото мляко повишава вероятността от заболявания на нейното дете и затова трябва да го кърми, за да пази здравето му. Ако той говори по този начин, майката ще се почувства виновна. Но виновните майки обикновено сменят докторите, затова те ще отидат при този, който ще им каже, че и изкуственото мляко е също толкова добро като кърмата, дори и по-добро. Но ако това се случи, всички майки да кърмят и децата им да са здрави, тогава какво става? Тогава край на педиатричната практика. Аз бих казал, че единствената друга роля на доктора се състои в намеса в изключителни обстоятелства - става дума за остра медицинска и хирургична необходимост. Достиженията на новата медицина относно хроничните заболявания са много бедни. Като цяло новата медицина претърпя пълен неуспех в области, като рака, паралича, сърдечните заболявания и затлъстяването. Аз не съм сигурен, че докторът въобще има някаква роля в унищожаването на болестите, защото няма възможност да демонстрира и докаже, че ползата от медицинската помощ при тези болести превишава опасността от лечението им. Страниците подготви Ирина НИКОЛАЕВА - Вие казвате, че “кралят е гол”. Как смятате, колко време е нужно, за да може всеки да разбере това? - Не е толкова трудно да се разрушат тези стари идеи, защото повечето хора вече изгубиха доверие. Как така вече стана ясно, че широко разпространените антибиотици постигат отрицателно съотношение “цена/печалба”? Не сме сигурни в днешно време дали антибиотиците са “виновни” за това от тях да умират повече хора, отколкото да се излекуват. Същото се отнася и за другите мощни препарати, като кортизона например. Разбира се, противозачатъчните таблетки са истинско безобразие и това е признато. А вътрематочните средства, различните видове операции на рака и на сърдечните болести са подложени на толкова силно обществено съмнение, че като цяло мисля, че обществото далеч е изпреварило медиците в своя скептицизъм. - А какво трябва да е мястото на “религията нова медицина”, както вие се изразявате? - Позволете ми в отговор да формулирам съществените според мен съставни части на новата разновидност на медицинската школа. Тя трябва да има две характеристики: едната от тях е универсален тип подход, това е пряко противоположно на сегашния подход. Втората характеристика трябва да бъде придвижване напред в етиката. Проблем на съвременната медицина е, че тя изцяло игнорира етиката. Позволете ми да изброя половин дузина важни медицински въпроси: контрацепция, аборти, евтаназия, експерименти в лекарствената терапия и хирургията, хирургична промяна на пола, изкуствено оплождане, етика на транквилантите. Всички етични подходи към тези въпроси се съдържат в традиционните религии, както и в повечето съвременни религии. Ако вземем за пример проблема с абортите, студентите-медици трябва да изучават подходите на юдейската етика, на католическата етика, на християнската етика, на подхода на “хуманистите”, подхода на източните религии, на хора, като Джоузеф Флетчър с неговата ситуационна етика. Студентите-медици трябва да изучават тези етични системи по отношение на всеки въпрос като цяло, а след това да решават как се вписва това в собствената им етична система. Лекарите трябва да се научат да решават какво да предприемат и какво не трябва да предприемат и вършат. На лекаря може да му се наложи да реши, както аз реших за себе си, че не приемам като пациент всяка майка, която не си е направила труда на кърми бебето си. Защото според мен не съществува майка, която да не е в състояние да кърми, само с едно изключение - ако са й премахнати и двете гърди. Аз не бих използвал транквиланти. Аз няма да предписвам противозачатъчни хапчета и вътрематочни средства. Аз няма да назнача аборт по искане на пациента. Аз не приемам хирургичната промяна на пола. Повечето педиатри и другите здравни работници, които познавам, уговарят майката да сложи бебето да спи при нея по психологически мотиви. Повечето педиатри постъпват така, както ако Бог беше сгрешил и бе “напълнил” майчината гръд с изкуствено мляко. - Какъв според вас е образът на идеалния доктор? - Позволете ми леко да преинача въпроса ви. Нека първо обсъдим какъв трябва да бъде идеалният пациент, а след това да обсъждаме идеалния доктор. Идеален пациент се става още преди раждането. Жените не бива да се безпокоят за своето тегло по време на бременността. Те трябва да се хранят с висококачествена храна и в никакъв случай не са длъжни да приемат диуретици и всякакви други медикаменти, които често им предписват. Това са моите препоръки към бременните жени. А моите препоръки за раждането са следните: раждайте своето дете у дома, за да остават за болниците сложните случаи. После следвайте съветите по кърмене на Мариан Томпсън. Аз смятам, че това е достатъчно, за да можете да се отърсите от болничната пижама и белия халат в самото начало на живота. Всичко това са неща, които пациентите могат да решат за себе си и като цяло да ги въплътят в живота си. Аз смятам, че най-доброто, което може да направи докторът - това е да позволи на пациента да действа сам, намалявайки по такъв начин нуждата от доктор. Аз мисля, че ако това се случи в началото на живота, се появява възможност човек да продължи по този начин и по-нататък. - Къде тогава виждате ролята на доктора? - Аз смятам, че основната роля на доктора е да казва истината. Разбира се, ако той постъпва така, ще има неприятности. Нека си представим, че педиатърът разказва на майката неща, които са доказани - например, че изкуственото мляко повишава вероятността от заболявания на нейното дете и затова трябва да го кърми, за да пази здравето му. Ако той говори по този начин, майката ще се почувства виновна. Но виновните майки обикновено сменят докторите, затова те ще отидат при този, който ще им каже, че и изкуственото мляко е също толкова добро като кърмата, дори и по-добро. Но ако това се случи, всички майки да кърмят и децата им да са здрави, тогава какво става? Тогава край на педиатричната практика. Аз бих казал, че единствената друга роля на доктора се състои в намеса в изключителни обстоятелства - става дума за остра медицинска и хирургична необходимост. Достиженията на новата медицина относно хроничните заболявания са много бедни. Като цяло новата медицина претърпя пълен неуспех в области, като рака, паралича, сърдечните заболявания и затлъстяването. Аз не съм сигурен, че докторът въобще има някаква роля в унищожаването на болестите, защото няма възможност да демонстрира и докаже, че ползата от медицинската помощ при тези болести превишава опасността от лечението им.
 • Анонимен 1.1 Анонимен преди 3 седмици Профил на трол?
  Навремето, при комунизма, имаше хубава и евтина боза. Имаше боза от 4, от 6 и от 8 стотинки. Е, като започнах да чета, постепенно се убедих, че не мога да изчета тая боза от осемстотин хиляди стотинки... Съграждани, ваксинирайте децата си!!!
  : 5 !
 • Анонимен 1.2 Анонимен преди 3 седмици Профил на трол?
  Антиваксърството е едно от разнообразните проявления на хибридната и дезинформационна война, която се води срещу евро-атлантическата общност. Кремълските стратези имат интерес в така омразните им високоразвити страни да има хаос, противопоставяне, част от хората да изгубват здравето си и така да нанасят огромни финансови загуби на обществото, което трябва да ги лекува, да се бори с епидемии или да виж още ›› плаща ранни пенсии.С цената на само един слух, пуснат в трамвая от една жена.
  : 8 !
 • Октомври 1.3 Октомври преди 3 седмици Профил на трол?
  Никога не е имало КОМУНИЗЪМ. Иначе бозата беше наистина евтина и хубава както и всичко друго. Обаче дойде либералната дЪмокрация в Компрадорска обвивка и бозата стана скъпа и скапана, както и почти всичко друго.
  : 8 !
missing image
Дневен хороскоп за 20 ноември

Овен Това е ден, в който с лекота ще усвоявате нови знания. Проявената мъдрост ще ви носи плодове дълго време. Телец Това е ден, в който творческата...

Последно в Актуално