Цените на храните се повишават в световен мащаб

9887
Цените на храните се повишават в световен мащаб
Бедните са в риск

Цените на храните в глобален мащаб отново са нараснали в първото тримесечие на 2012 г. заради по-високите цени на петрола. Така милиони хора са поставени в риск от недостатъчен прием на храна.

Предупреждението отправи Световната банка, която следи постоянно този индекс.

ЮНЕСКО поемa закрилата над нашите кулинарни продукти

Българските кулинарни продукти могат да влязат под световното културно наследство ЮНЕСКО. Това се отнася и за народното ни творчество, ...

Осемте процента увеличение от декември 2011-та до март 2012-та се дължат на "по-високите цени на енергоизточниците, на неблагоприятните метеорологични условия и силното търсене в Азия на внос на храна", се посочва в последния доклад на институцията.

От своя страна, Организацията за прехрана и земеделие към ООН – ФАО, твърди, че цените на храните са нараснали за трети пореден месец заради повишението при зърнените култури и растителните мазнини. Първите рекордни равнища бяха през февруари 2011 г и подхраниха протестите от Арабската пролет. Впоследствие цените намаляха, но през януари тази година започнаха отново да се повишават.

Индексът, отразяващ месечната промяна в цените на кошница от зърнени храни, растителни масла, млечни продукти, месо и захар достигна 215,9 пункта през март при 215,4 пункта през февруари, сочат данни на FAO.

Индексът на зърнените храни е достигнал 227 пункта, като цената на царевицата расте, подкрепена от слабите запаси и силния пазар на соя, обявиха още от организацията.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com