74 млн. лв. за столичния градски транспорт прие бюджетната комисия в парламента

1949
74 млн. лв. за столичния градски транспорт прие бюджетната комисия в парламента
Снимка: БГНЕС

Комисията по бюджет и финанси прие отпускането на 110 млн. лв. за градския транспорт в страната. Това стана по време на обсъждането на актуализацията на бюджета в ресорната комисия.

74 млн. лв. са за Столична община, 16.5 млн. – за вътрешноградския транспорт, а 20 млн. лв. ще отидат за селищния и междуградския транспорт. Предложението направи бившият финансов министър и настоящ депутат от ГЕРБ Кирил Ананиев. Народните представители гласуваха с 18 гласа "за", без против и въздържали се.

Новите цени на билетите в София ще бъдат въведени най-късно през 2023 г.

Времевият билет за градския транспорт в София може да бъде въведен от началото на 2023 г. При него цената на пътуването ще зависи ...

По един милион пътувания дневно се извършват в София. Нашата задача е да увеличаваме интереса и делът на хората, които го използват. Това заяви столичният кмет Йорданка Фандъкова по време на участието си в Комисията по бюджет и финанси в парламента за приемането на актуализацията на бюджета. Тя призова в актуализацията на бюджета да бъдат предвидени допълнителни средства за градския транспорт поради две причини: заради отражението от ковид кризата и рязкото повишение на цените на електричеството и природния газ.

Също днес бяха отпуснати общо 3,2 млн. лв. за ДАНС, като 2 млн. от тях ще бъдат за заплати и вдигане на стандарта на работа на персонала на службата. 10 депутати бяха „За“ това предложение, 6 – „против“, а 1 гласува „въздържал се“.

Прието бе и предложението на Десислава Атанасова ГЕРБ-СДС за увеличаване на разходите на Националния институт по метеорология и хидрология с 1,9 млн. лв. за увеличаване на възнагражденията на заетите в института, както и предложението за допълнително финансиране за близо 150 млн. лева за увеличаване възнагражденията и за компенсиране на повишените разходи за издръжка и храна на образователните институции в системата на предучилищното и училищното образование и за национални програми за развитие на предучилищното и училищното образование. С направеното предложение се цели да се компенсира системата на предучилищното и училищното образование и в частност образователните институции и работещите в тях за повишената инфлация, посочват в мотивите си вносителите. Особено тревожен е ръстът на разходите за хранене в училищата и детските градини. В детските градини, поради високия дял на това перо в бюджетите им, недостигът на средства е остър и ще се отрази още следващите месеци във влошаване на качеството на хранене, посочват още вносителите на предложението

Комисията прие и друго предложение на Десислава Атанасова за планиране в централния бюджет на допълнителни 7 млн. лева за увеличаване на субсидиите за социално-битови разходи на студентите и докторантите с цел увеличаване на стипендиите на студентите и докторантите и нормативите за храноден и леглоден за поевтиняване съответно на храненето в студентски столове и пребиваването в студентските общежития. Необходимостта от увеличение е провокирана от високата инфлацията на енергоносителите и храните, което силно повишава разходите на студентите, студентските общежития и столове, се казва в мотивите на вносителите от ГЕРБ.

СОС предлага нови цени на билетите за градски транспорт в София

Важни промени в цената на билета за градския транспорт в София. Идеята е пътуването да се заплаща според времето, в което се ползва тра...

Комисията прие да се предвидят 1,4 млн. лева за култура и изкуствата, в това число и за сценичните изкуства и 1,4 млн лева за библиотеките.

Подкрепено бе да се предвидят 300 млн. лева за земеделие за осигуряване на подкрепа на земеделските стопани по националните мерки за компенсации на повишението на цените на тока, фуражите, препаратите, горивата и торовете.

Комисията прие предложението на Любомир Каримански ПП "Има такъв народ" за увеличение на възнагражденията на персонала на Националната служба за охрана след извършени структурни промени с 2 000 000 лв., както и за увеличение на възнагражденията на персонала на областните администрации в България след извършени структурни промени с 2 500 000 лв. Направеното предложение има неутрално въздействие върху държавния бюджет за 2022 г. т.е. не води до влошаване на заложеното бюджетно салдо по държавния бюджет за 2022 г., съответно по консолидираната фискална програма за 2022 - 2024 г., се посочва в мотивите на вносителите му.

Прието бе и предложението на Деница Сачева ГЕРБ-СДС, което предвижда да се предвидят 50 млн. лв. за целево подпомагане за отопление на нуждаещите се при определени условия.

Дефицит от почти 150 млн. лв. в транспорта гласува СОС

Икономическата рамка на обществения транспорт за 2022, която да гарантира работата на транспортните оператори и обслужването на пътници...

Прието бе предложението на Костадин Ангелов ГЕРБ-СДС при актуализацията на бюджета да се предвидят средства за строителството на лечебно-диагностичен блок за болнични структури по педиатрични и онкологични специалности в поземлен имот, собственост на УМБАЛ "Св. Георги" ЕАД, като се отделят 25 000 000 лева, както и за обзавеждане и дооборудване с медицинска техника и апаратура и пускане в действие на разширението на УМБАЛ “Света Екатерина” ЕАД да се отделят 30 000 000.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Радан Кънев: В Брюксел не се чува нищо от скандалите у нас

Д-р Петър Москов: През последните две години маските паднаха, обществото ни няма посока

Кабинетът освободи Вяра Тодева и още 5 областни управители за сметка на кадри на ГЕРБ (СНИМКИ)

Киселова за избора на следващия председател на НС: Той е потенциален кандидат за премиер

"Левицата" с нов залп срещу Корнелия Нинова - отново е замесена Ваня Григорова

НС ще има поне още едно заседание, за да забранят депутатите рекламата на хазарт

"Не пипай там, където не ти е работа": Ицо Хазарта каза защо цялата задкулисна машина премазва ПП-ДБ

Заплатите на военните скачат 30%, реши парламентът

"Няма как да излъжеш всички и завинаги": Главчев се похвали с раздаване на пари

"Не влязохме в сглобки и договорки": БСП отчете работата си в 49-ия парламент (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика