Ако имате хронично главоболие и нивото на кръвна Ви захар играе - ето какви са причините

6884

Един от най-честите етиологични фактори за главоболие при здрави хора е стресът. Възможна безсъние, разстройства на настроението. За разлика от неврозите, промените в състоянието са краткосрочни, бързо изчезват след края на преживяванията. Друга често срещана причина за симптома е зависимостта от времето. Главоболие слабо или умерено, тъпо, притискащо. Допълнено от замаяност, раздразнителност, депресия, повишена умора. Възниква поради промени в атмосферното налягане, температурата и влажността.

Болка в цялата глава може да се наблюдава при любителите на кафето, които решават да откажат да пият напитката. Причинява се от рефлексна вазодилатация след спиране на приема на кофеин. Болката е натискаща, интензивността варира. Неприятните прояви преминават след няколко дни, след като тялото се адаптира към новите условия. Понякога се наблюдава симптом при гладуване, спазване на строги диети. Свързва се със съдовия отговор на ниски нива на захар. Болките са натискащи, разляти.

5 естествени начина за справяне с главоболието

Наистина нивата на кръвната захар могат да повлияят на общото благосъстояние. Увеличаването на нивата на захарта често е придружено от главоболие. Това може да се дължи на факта, че с повишаване на нивата на захарта настъпва дехидратация. Освен това при често повишаване на кръвната захар, настъпва съдово увреждане с по-нататъшното развитие на атеросклероза, което нарушава кръвоснабдяването на мозъка и причинява главоболие.

Главоболие може да се появи и при ниска кръвна захар. Това се дължи на въглехидратното гладуване на мозъчните клетки и освобождаването на хормони като кортизол и адреналин в кръвта. Тези хормони причиняват вазоконстрикция, което причинява главоболие. В допълнение към главоболието, хипогликемията причинява изпотяване, треперене, глад, слабост, сърцебиене, страх или безпокойство.

6 навика, за които не предполагате, че предизвикват главоболие

Ако имате главоболие, проверете нивото на захарта и кръвното налягане. Повишаването или понижаването на кръвното налягане е друга често срещана причина за главоболие. При повишено налягане главоболието е по-често локализирано в задната част на главата, може да има трептене на "мухи" пред очите. При намалено налягане няма ясна локализация на болката, тя може да бъде придружена от слабост и / или замайване.

Ако забележите, че редовно имате главоболие и кръвната захар е твърде висока или ниска, свържете се с ендокринолог, за да коригирате хипогликемичната терапия. При повишаване или понижаване на кръвното налягане трябва да се консултирате с терапевт, за да определите причините за това състояние и да предпише подходящо лечение.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Още от Полезно

Полезни или вредни са слънчогледовите...
Ужас! Всички забравят да измият...
6 основни принципа за правилно...
Напукана кожа през зимата? Тези...
Интересни факти за ОРЕХИТЕ и техните...
Плод ли е маслината и какви ползи...
7 стъпки за понижаване на кръвното...
Това непретенциозно зеленолистно...
Биологичен часовник: Късното...
При работата на климатика през...
Доказано: Животът НА СЕЛО е по-опасен...
Прекомерното омазняване на лицето...

Последни новини