Ако имате хронично главоболие и нивото на кръвна Ви захар играе - ето какви са причините

10396
Ако имате хронично главоболие и нивото на кръвна Ви захар играе - ето какви са причините
Снимка: iStock

Един от най-честите етиологични фактори за главоболие при здрави хора е стресът. Възможна безсъние, разстройства на настроението. За разлика от неврозите, промените в състоянието са краткосрочни, бързо изчезват след края на преживяванията. Друга често срещана причина за симптома е зависимостта от времето. Главоболие слабо или умерено, тъпо, притискащо. Допълнено от замаяност, раздразнителност, депресия, повишена умора. Възниква поради промени в атмосферното налягане, температурата и влажността.

Болка в цялата глава може да се наблюдава при любителите на кафето, които решават да откажат да пият напитката. Причинява се от рефлексна вазодилатация след спиране на приема на кофеин. Болката е натискаща, интензивността варира. Неприятните прояви преминават след няколко дни, след като тялото се адаптира към новите условия. Понякога се наблюдава симптом при гладуване, спазване на строги диети. Свързва се със съдовия отговор на ниски нива на захар. Болките са натискащи, разляти.

5 естествени начина за справяне с главоболието

Наистина нивата на кръвната захар могат да повлияят на общото благосъстояние. Увеличаването на нивата на захарта често е придружено от главоболие. Това може да се дължи на факта, че с повишаване на нивата на захарта настъпва дехидратация. Освен това при често повишаване на кръвната захар, настъпва съдово увреждане с по-нататъшното развитие на атеросклероза, което нарушава кръвоснабдяването на мозъка и причинява главоболие.

Главоболие може да се появи и при ниска кръвна захар. Това се дължи на въглехидратното гладуване на мозъчните клетки и освобождаването на хормони като кортизол и адреналин в кръвта. Тези хормони причиняват вазоконстрикция, което причинява главоболие. В допълнение към главоболието, хипогликемията причинява изпотяване, треперене, глад, слабост, сърцебиене, страх или безпокойство.

6 навика, за които не предполагате, че предизвикват главоболие

Ако имате главоболие, проверете нивото на захарта и кръвното налягане. Повишаването или понижаването на кръвното налягане е друга често срещана причина за главоболие. При повишено налягане главоболието е по-често локализирано в задната част на главата, може да има трептене на "мухи" пред очите. При намалено налягане няма ясна локализация на болката, тя може да бъде придружена от слабост и / или замайване.

Ако забележите, че редовно имате главоболие и кръвната захар е твърде висока или ниска, свържете се с ендокринолог, за да коригирате хипогликемичната терапия. При повишаване или понижаване на кръвното налягане трябва да се консултирате с терапевт, за да определите причините за това състояние и да предпише подходящо лечение.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Кои са най-неподходящите храни при разстройство?

Когато човек го сърби цялото тяло, какво означава това?

Канела: защо е опасна и как влияе на нивата на кръвната захар?

Болката в сърцето отива в лявата ръка: каква може да бъде причината?

Лазаровден и Цветница: Срещата на християнските празници и народните традиции

Защо храчките в носоглътката не изчезват: възможни причини и лечение

Как да се отървете от гълъбите на балкона?

Как лесно да отделите черупката от яйце с помощта на вода и чаша

Чудотворен: 5 изненадващи ползи от приема на женшен всеки ден

Тези 5 храни ще подобрят паметта ви

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com