Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Можете ли да отслабнете по-бързо, като тренирате на празен стомах?

25 април 2024, 14:36 часа

Питаме експертите за техните мисли относно кардиото на гладно.

Някой предлагал ли ви е да тренирате на празен стомах? Правенето на кардио преди или без зареждане с храна, известно още като кардио на гладно, е гореща тема в света на фитнеса и храненето.

Както много здравни тенденции, има фенове и скептици. Някои хора се кълнат в него като бърз и ефективен начин за загуба на мазнини, докато други смятат, че е загуба на време и енергия.

Как е правилно да пиете водата, ако искате да отслабнете?

Кардиото на гладно не означава непременно, че се придържате към периодично гладуване. Може да е толкова просто, колкото да отидете да потичате сутрин и след това да закусите.

1. Опитайте: Кардиото на гладно може да ви помогне да изгорите повече мазнини

Ходенето на бягаща пътека или изправен велосипед за кардио сесия преди хранене е популярно в кръговете за отслабване и фитнес. Възможността за изгаряне на повече мазнини често е основният мотиватор. Но как става това?

2. Пропуснете: Храненето преди кардио тренировка е от съществено значение, ако се опитвате да добавите мускулна маса

Но знайте, че има разлика между добавяне на мускулна маса и запазване на мускулна маса.

Това е така, защото когато тялото ви търси гориво, аминокиселините не са толкова желани, колкото складираните въглехидрати и мазнини. Въпреки това, вашето снабдяване с бърза енергия е ограничено и твърде усилените тренировки за твърде дълго време на гладуване ще ви накарат да останете без газ или потенциално да започнете да разграждате повече мускули.

В допълнение,  храненето след тренировка ви позволява да попълните тези запаси и да поправите всяко мускулно разрушаване, настъпило по време на тренировка.

3. Опитайте: харесвате начина, по който се чувства тялото ви, докато правите кардио на гладно

Тази причина може да изглежда като безсмислена, но не е необичайно да се запитате защо правим нещо, дори ако това ви кара да се чувствате добре. Ето защо решението да опитате кардио на гладно се свежда до лични предпочитания. Някои хора просто предпочитат да тренират на празен стомах, докато други се справят по-добре с храна.

4. Пропуснете го: Дейности, които изискват сила и скорост, трябва да се извършват с гориво в стомаха

Ако планирате да извършвате дейност, която изисква високи нива на мощност или скорост, трябва да помислите за хранене, преди да изпълните тези тренировки.

Глюкозата, която е най-бързата форма на енергия, е оптималният източник на гориво за силни и бързи дейности. В състояние на гладуване физиологията обикновено не разполага с оптималните ресурси за този тип упражнения. Ето защо, ако целта ви е да станете бързи и силни и не забравяйте да тренирате, след като сте се нахранили.

5. Опитайте: Кардиото на гладно може да бъде полезно, ако имате стомашно-чревен стрес

Сядането на храна или дори лека закуска преди кардио тренировка може да ви накара да се почувствате зле по време на тренировка. Това може да се случи особено сутрин и с храни с високо съдържание на мазнини и фибри.

Кои чайове ще ви помогнат в борбата с напълняване

Ако не можете да се справите с по-голямо хранене или нямате поне два часа, за да смилате това, което ядете, може би е по-добре да консумирате нещо с бърз източник на енергия - или да изпълнявате кардио на гладно.

6. Пропуснете го: имате определени здравословни проблеми

За да правите кардио на гладно, трябва да сте в отлично здраве. Трябва също да вземете под внимание здравословните условия, които могат да причинят замаяност от ниско кръвно налягане или ниска кръвна захар, което може да ви изложи на по-голям риск от нараняване.

Бързи съвети за кардио на гладно

Ако решите да изпробвате кардио на гладно, следвайте няколко правила, за да сте в безопасност:

Не превишавайте 60 минути кардио без хранене.

Изберете тренировки с умерена до ниска интензивност.

Кардиото на гладно включва пиене на вода - така че останете хидратирани.

Имайте предвид, че цялостният начин на живот, особено храненето, играе по-голяма роля за наддаването или загубата на тегло, отколкото времето на вашите тренировки.

Слушайте тялото си и правете това, което смятате за най-добро. Ако имате въпроси относно това дали трябва да правите кардио на гладно или не, помислете за консултация с регистриран диетолог, личен треньор или лекар за насоки.

Петя Недева
Петя Недева Отговорен редактор
Новините днес