НА ЖИВОВойната в Украйна

БНБ определи осем банки за други системно значими институции

1718

Управителния съвет на Българската народна банка определи осем банки за други системно значими институции (ДСЗИ), както и нивото на буфера, което трябва да поддържат върху рисковете си експозиции от началото на следващата година, става ясно от съобщение на Централната банка.

Новото ниво на буфера за осемте банки, определен на индивидуална и консолидирана основа, прилаган към общата стойност на рисковите експозиции, влиза в сила от 1 януари 2023 година.

Новите нива на буфера за ДСЗИ са както следва:

Банки                                                    Размер на буфер за ДСЗИ

Източник: БНБ

БНБ оповестяването на решението се извършва един месец след уведомлението до Европейския съвет за системен риск. Решението на УС на БНБ е взето при спазване на заложените процедури за макропруденциални инструменти с Европейската централна банка, посочват от БНБ.

Буферът за друга системно значима институция е макропруденциална мярка с превантивен характер, която е насочена към банките със системна значимост, става ясно официалния сайт на БНБ.

Целта на буфера е да укрепи капацитета на ДСЗИ за поемане на загуби, като по този начин се ограничи прехвърлянето на рискове от потенциална стресова ситуация в системно значима банка към други кредитни институции или банковата система като цяло. Чрез по-високите капиталови изисквания се засилва устойчивостта на системните институции към неблагоприятни шокове и се подсигурява нормалното функциониране на банковата система дори във време на значителни неочаквани бъдещи загуби, пише на сайта на БНБ.

Разделът за буфера за други системно значими институции на интернет страницата на БНБ е актуализиран съгласно взетото решение.

Още: БНБ определи нивото на буфера за рискови кредитни експозиции за осем банки

БНБ увеличи нивото на антицикличния буфер заради риск от нарастване на необслужваните кредити

Управителният съвет на БНБ увеличи нивото на антицикличния капиталов буфер, приложим към кредитни рискови експозиции на банките у нас, ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Още от Финанси

Стана ясно с колко се повишиха...
Турската лира достигна ново рекордно...
Финансисти обясниха какво печелим...
Лихвите по потребителските кредити...
Финландия с първата и единствена...
Европейската централна банка...
Агенция „Митници“ отчете рекордни...
37 млрд. лева достига дългът на...
Нов ръст на основния лихвен процент...
Бюджетът с дефицит от около 2.9%...
Печалбата на банковата система...
Лихвите по кредити и депозити...

Последни новини