БНБ увеличи нивото на антицикличния буфер заради риск от нарастване на необслужваните кредити

1842
БНБ увеличи нивото на антицикличния буфер заради риск от нарастване на необслужваните кредити
Снимка: БНБ

Управителният съвет на БНБ увеличи нивото на антицикличния капиталов буфер, приложим към кредитни рискови експозиции на банките у нас, на 2.0%, съобщават от пресцентъра на институцията. Новото ниво на буфера ще влезе в сила през четвъртото тримесечие на 2023 година. БНБ има задължението да обявява решенията за нивото на капиталовия буфер, който банките трябва да поддържат, 12 месеца преди влизането му в сила.

БНБ обосновава решението си с допълнителни индикатори като състоянието на икономическата среда, кредитния пазар, задлъжнялостта, пазара на недвижими имоти у нас и политиката на централните банки по света за бързо повишаване на лихвите. Всички тези процеси създават риск финансовото състояние на кредитополучателите у нас да бъде засегнато, което може да навреди на способността им да обслужват кредитните си задължения, става ясно от съобщението.

Лихвите по кредити и депозити тръгнаха нагоре

Лихвите по кредити и депозити отчитат движение във възходяща посока през август, като изключение правят някои заеми за бизнеса, където ...

"Под влияние на текущите силно отрицателни нива на реални лихвени проценти и на засиленото предлагане на кредити активността на кредитния пазар се запазва висока във всички негови сегменти. Продължителните периоди на висок кредитен растеж създават предпоставки за нарастване на задлъжнялостта, като при влошаване на икономическите условия или рязко повишение на лихвените проценти по кредитите способността за обслужване на задълженията може да отслабне и да се отрази в нарастване на необслужваните кредити и на разходите за обезценки.", посочват от БНБ.

"Значителното нарастване на цените на енергоносителите, потенциални затруднения във веригите за доставки, индиректни ефекти от забавянето на икономическата активност в основни търговски партньори и влошаване на икономическите нагласи могат да засегнат финансовото състояние и способността на кредитополучателите за обслужване на задълженията. Наред с това, протичащият процес на бързо покачване на лихвените проценти в глобален мащаб ще намери отражение върху финансовото състояние на кредитополучателите посредством увеличението на разходите за обслужване на кредитните задължения.", пише в съобщението.

БНБ вдига нивото на антицикличния буфер заради високата кредитна активност

През 2021 г. УС на БНБ повиши нивото на антицикличния буфер, приложим към местни кредитни рискови експозиции, на 1.0% от 1 октомври 2022 г. и на 1.5% от 1 януари 2023 г. Трайно запазилите се високи темпове на кредитен растеж и повишената несигурност в икономическата среда налагат увеличение на нивото на антицикличния капиталов буфер на 2.0% от 1 октомври 2023 г., с което да се засили устойчивостта на банковата система при натиск върху доходността и капиталовата позиция, предизвикан от потенциално нарастване на необслужваните кредити и обезценките, добавят от БНБ.

Кредитите на домакинствата у нас стигнаха близо 32 млрд. лева

Кредитите на домакинствата у нас нараснаха до близо 32 млрд. лева благодарение на високия интерес на полето на жилищните и потребителс...

Още: БНБ: Рисковете, свързани с пазара на недвижими имоти, налагат специално внимание

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ФИНАНСИ:

Лихвите по депозитите започнаха да нарастват

Регулаторите по света насочват фокуса към платформите за криптовалути през 2023 година

Росен Карадимов: Големи фирми няма да бъдат кредитирани от ББР

Жилищните кредити минаха 16 млрд. лева

Активите на инвестиционните фондове у нас продължават да намаляват на тримесечна база

Вдигат двойно прага за регистрация по ДДС след зелена светлина от Брюксел

Лошите бързи кредити нарастват с 23% за година

Американските борсови индекси растат с невиждан от години темп

Вкарват в черен списък търговците, злоупотребяващи с обръщането на цените в евро

Банките у нас готови да съдействат за приемане на еврото през 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд ЕООД

IBAN: BG53UBBS80021021528420

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Финанси