Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Дацов: Проблемът с фискалния резерв беше измислен и раздухан

16 април 2024, 10:11 часа • 1847 прочитания

"Проблемите с бюджета произтичат от грешната прогноза, която беше направена есента. Това е истинският проблем, а не онзи уж проблем с фискалния резерв, който беше измислен и раздухан."

Това коментира бившият зам.-министър на финансите и член на Фискалният съвет на страната Любомир Дацов. По думите му в последните няколко години има тенденция вместо да се върви напред с по-бързи темпове да се взимат решения, които създават повече проблеми отколкото да ги решават.

"БВП е основата за прогнозата за данъците и събирането на данъчните приходи, а само от разликата в това, че беше завишена прогнозата за миналата година, а нещата отидоха в друга посока, приходите в бюджета ще бъдат с около 4 млд. по-малко. Освет нова, бюджетът беше приет с 3% дефицит, т.е. той е "изпилен" от възможности за маневреност", обясни още Дацов.

Още: Финансист: Няма никакъв шанс за членството ни в еврозоната от 1 януари 2025 г. 

От своя страна главният икономист на КТ "Подкрепа" Атанас Кацарчев подчерта, че надвишаването, т.е. оптимистичната част по отношение макрорамката, върху която стъпва бюджета, води до такива ефекти.

"Не се вижда подобряване на средата, това означава, че най-вероятно ще има влошаване на приходната част, което означава свиване на разходната част в някаква степен, за да влезем в 3% дефицит", каза Кацарчев пред БНТ. По думите му в момента Зелената сделка е огромен проблем за предприемачите и бизнеса, като нанася и много щети.

Още: Бюджетният ни дефицит засега отговаря на условието да влезем в еврозоната

Ивелин Стоянов
Ивелин Стоянов Отговорен редактор
Новините днес