НА ЖИВОВойната в Украйна

Германия налива 17 млрд. евро за да избегне енергиен колапс

7279

Германия ще инвестира 17 млрд. в спасителен пакет за енергийния гигант Uniper SE, който има за цел да предотврати срива на енергийната система на страната, предава Bloomberg.

Най-голямата икономика в Европа обяви извънредно положение на 8 юли заради намалените доставки на газ от страна на Русия, а страхът от непълното им спиране остава и след като „Северен поток 1“ отново бе пуснат в експлоатация вчера.

Общата стойността на целия спасителен пакет е 17 млрд. евро, според BLoomberg, като сделката предвижда правителството да придобие около 30% дял от компанията, който ѝ дава правото на вето върху важните стратегически решения. Освен сумата за придобиване, пакетът включва и разширяване на кредитната линия от контролирания от държавата кредитор KfW, както и задължителни конвертируеми ценни книжа за 7.7 млрд. евро.

Чрез тези си действия, канцлерът на страната Олаф Шолц обеща да ограничи въздействието на енергийната криза, в момент, в който страната се подготвя за потенциално ограничение на газовото потребление през следващите месеци.

Uniper пое първия удар от разрастващата се газова криза в Европа и по-рано този месец поиска помощ от правителството.

Договорите на Uniper с „Газпром“, които правят базираната в Дюселдорф компания най-голям купувач на руско синьо гориво в  Германия, принудиха енергийния оператор да покрива недостига на гориво, като заплаща високи цени на спот пазара.

Това принуди Uniper да изтегли кредитна линия от 2 милиарда евро от KfW, както и да стартира разговори за други 8 млрд. евро финансиране от Fortum по-рано тази година.

„Днешното споразумение стабилизира финансово Uniper.“, казва главният изпълнителен директор на компанията Клаус-Дитер Маубах.

Освен подпомагането на компанията Шолц също посочи, че до началото на следващата година се предвижда нов пакет от мерки, който ще бъде насочен към домакинствата, тъй като целта на правителството е да подкрепи целия енергиен сектор.

Жегите помогнаха на Германия да произведе рекордно количество соларна енергия

Германия отчете рекордно производство на електрическа енергия от соларни панели в края на миналата седмица, като се очаква да постигне ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Още от Международни

За първи път след ковид ограниченията...
Задава ли се друг ОПЕК? Най-големият...
Кои са държавите с най-малко дни...
Цените на петрола се повишиха...
Централните банки зад 6 от 10-те...
Руски оценки: Всеки втори мол...
Цената на биткойн ще се срине с...
"Ройтерс": ЕС обсъжда по-нисък...
Ще се самоубие ли Запада с тавана...
ЕС е все по-близо да наложи ценови...
Пауъл: Повишаването на лихвите...
Германският енергиен гигант...

Последни новини