НА ЖИВОВойната в Украйна

Германия призна Гладомора в Украйна за геноцид

1789

Германският Бундестаг одобри резолюция, в която т.нар. гладомор - масовият глад в началото на 30-те години на ХХ век, се определя като геноцид. Тя която беше подготвена и внесена от фракции на управляващите партии в Германия (Германската социалдемократическа партия, Зелените и Свободните демократи) и на опозиционния консервативен блок ХДС/ХСС. Заседанието беше излъчено на уебсайта на германския парламент.

Депутатите от горепосочените политически сили гласуваха в подкрепа на резолюцията. Депутатите от фракциите на Лявата партия и Алтернатива за Германия се въздържаха. В документа се посочва, че "от глад и репресии е страдала цяла Украйна, а не само зърнопроизводителните ѝ региони“. "Така че от днешна гледна точка историческото и политическото определяне на тези събития като геноцид е оправдано. Германският Бундестаг споделя тази класификация", се казва в резолюцията.

Гладоморът, както е известен гладът в Украйна, е сред "списъка на нечовешките престъпления на тоталитарните системи, при които милиони човешки животи са били унищожени" през първата половина на 20-ти век. Гладът от 1932-33 г. се разглежда от Киев като умишлен акт на геноцид от страна на режима на Сталин с намерението да унищожи населението. Кампанията на Сталин за насилствена "колективизация" изземва зърно и други хранителни продукти и оставя милиони хора да гладуват. Гладоморът отдавна е основен спорен момент в отношенията между Русия и Украйна, припомня БГНЕС.

Москва отхвърля обясненията на Киев, като поставя събитията в по-широкия контекст на глада, опустошил региони в Централна Азия и Русия. Сегашният конфликт засилва опасенията, че историята може да се повтори. Руските атаки срещу складове за зърно и блокадата на украинския износ в Черно море предизвикаха обвинения, че Москва отново използва храната като оръжие за война.

И Нидерландия призна Русия за спонсор на тероризма, още две страни осъдиха Гладомора като геноцид

Нидерландският парламент призна действията на Русия срещу цивилното население на Украйна като тероризъм, а самата Руска федерация &ndas...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Още от Европа

Руски пенсионер опита да запали...
В Русия може да обявят антиваксърите...
Мецола: Борбата с рака е битка,...
Захарова се присмя на Макрон заради...
ООН: 40% от смъртните случаи на...
Простреляха руски пропагандист,...
Хакери прекъснаха брифинг на...
Удар срещу предприятие, строило...
Португалия също ще изпрати танкове...
Медведев: В случай на удари на...
И децата с оръжие в ръка: Доктрината...
Разгорещен дебат: да се върне...

Последни новини