Граждани поднесоха цветя по повод 100-годишнината от Ньойския договор (ВИДЕО)

3768
Граждани поднесоха цветя по повод 100-годишнината от Ньойския договор (ВИДЕО)
Снимка: Actualno.com

Представители на гражданската организация "Народна сила" отбелязаха 100 години от подписването на несправедливия за България Ньойски мирен договор. Те поднесоха цветя пред Паметника на незнайния войн в центъра на София и призоваха българите да не забравят историческите последствия, които документът нанася на страната ни.

"Днес България е в същото положение, в което преди 100 години подписваше онзи пагубен договор, който осакати нейната територия", заяви по време на церемонията историкът и лидер на "Народна сила", Георги Димов. Той се обърна към днешните политици с искането да не използват патриотизма, за да осребряват своите сметки. По думите на Димов Ньойският договор е "диктат за България" и трябва да виси като обица на ухото на днешните поколения управляващи.

Представителите на гражданската организация направиха и някои паралели между подписания преди век документ и "безпринципните съюзи", в които участват силните на деня. Посланието на членовете на "Народна сила" е, че всеки, който милее за бъдещето на България, е добре дошъл да подкрепи каузите на сдружението.

Actualno.com припомня, че Ньойският мирен договор е подписан между България и страните от Антантата, като поставя край на участието на страната ни в Първата световна война. Българската държава полага подписа си под огромния натиск на Съглашението. Това прави министър-председателят Александър Стамболийски на 27 ноември 1919 г. в кметството на парижкото предградие Ньой сюр Сен. Документът е ратифициран на 15 февруари 1920 г

Според договора България трябва да предаде на Кралството на сърби, хървати и словенци Западните покрайнини – областите около Босилеград, Цариброд и Струмица, както и няколко села в Кулско с предимно влашко население. Антантата поема под управление Беломорска Тракия, но става ясно, че тя ще бъде дадена на Гърция.

България няма право да притежава модерни военни технологии, флот и авиация, а задължителната военна служба е отменена. Сухопътните сили трябвало да не надминават 33 000 души, включително полицията.

Репарациите, които България трябва да изплати на съюзниците според Ньойския договор, са в размер на 2,25 милиарда златни франка. От отделените земи в следващите 3 години в България пристигат над 100 000 бежанци, а 600 000 българи остават отвъд граница.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Майският преврат 1934 г. и гоненията срещу дейците на ВМРО (ВИДЕО)

Времето утре - 27 април 2024 г.

Тревожна картина за българските младежи показва международно изследване

Изненадващ нов шеф в Euronews България (СНИМКИ)

След статия на Actualno.com: Отпадна налогът от 200 лв. на месец за берачите на гъби и плодове в гората

България избегна Съда на ЕС: Закрита е ключова наказателна процедура

Автокино под звездите от 27 до 29 април в София

Над 1.3 млн. българи са живели под прага на бедност през 2023 г.

„Български пощи“ отново приемат пратки за Израел

На места има добри условия за туризъм в планините

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com