НА ЖИВОВойната в Украйна

"Коалиция на руския мир": Оръжието за Украйна пак доведе до скандали в парламента (ВИДЕО)

4319

Мнозинството в Народното събрание реши да промени дневния ред и включи като първа и втора точка проект на решение за оказване на военна и военнотехническа помощ на Украйна, внесен от Министерски съвет и Законопроект за ратификация на споразумение между министерството на отбраната на България и министерството на отбраната на Украйна относно безвъзмездно предоставяне на въоръжение, техника и боеприпаси. 

Двете точки вече се обсъждат на закрито заседание, след като вчера това се случи на заседание на парламентарните комисии по отбрана и външна политика.

В началото на ноември парламентът одобри принципно решение, с което възложи на министерството на отбраната да прецени какво можем да пратим на Украйна, съобразно възможностите на нашата страна. Решението, което се обсъди днес, е изготвено от военното ведомство, като списъкът с оръжията е засекретен. 

Днес депутатите от "БСП за България" оказаха продължителна съпротива и предложиха промяна на програмата с включване на различни законопроекти в днешното заседание, но без успех. Подкрепа получиха единствено от "Възраждане". Дори поискаха в Народното събрание да се яви президентът Румен Радев. Още за съпротивата на "червените" четете тук и в материала Скандал в парламента: Депутати от БСП излъчват закритото заседание във Facebook

Социалистите Борислав Гуцанов и Георги Свиленски остро реагираха от трибуната на парламента.

"Кое е спешното? На няколко пъти от тази трибуна говоря, че се превръщаме като генерален щаб на отбраната, а не като Народно събрание. Вие се държите в момента по такъв начин", каза Гуцанов

"Лъсна лицето на коалицията на войната. И нека българските граждани да са наясно какви представители изпращат. Не ни говорете повече за приоритети, не ни говорете повече за парламентарни програми", каза Георги Свиленски и продължи: 

"И господин Габровски още днес трябва да върне мандата, г-жо Атанасова, и да каже: аз имам едно единствено условие – да изпратя оръжия на Украйна, защото това обединява, видях, 160 народни представители." 

"Говорите ли за чувалите за трупове, които ще изпратим. Ще се запишете ли доброволци бе колеги", обърна се към останалите депутати и социалистът Иван Иванов. Според него депутатите проявяват "най-висша степен на лицемерие", защото проявявали солидарност на фона на това, че сме "били наритани" от ЕС заради Шенген.

Съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов се възмути на поведението на БСП. "Абсолютно безотговорно твърдение – че някой щял да вкара България във война, антиевропейска реторика, абсолютно безотговорно поведение. Ако продължавате да твърдите, че има коалиция на войната – разбирам, че искате да се представите с "Възраждане" за коалиция на мира, на руския мир".

Социалистът Иван Ченчев поиска всички отговорни институции, които имат отношение към темата, да присъстват при дебата по двете точки в пленарната зала, за да се се вземе информирано решение. Затова и той настоя президентът Радев да бъде поканен в НС.

Още по темата: "Списъкът е дълъг и сериозен": Ясно е вече въоръжението, което България ще предостави на Украйна

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Още от Политика

ДСБ: Служебните правителства...
Радев: България осъжда смъртоносното...
Петков в отговор на Борисов за...
Министър Шишков сподели каква...
Румен Петков: 1/3 от купените...
Започва ли голямото обединение...
Борисов: Кирил, Асен и Христо...
Бойко Борисов призова Северна...
Пеканов: ЕК търси начин да предоговори...
Демерджиев - на работно посещение...
Проф. Огнян Герджиков за 48-ото...
Десислава Атанасова: Само ГЕРБ...

Последни новини