След екзекуцията на протестиращ в Иран - гражданите обещаха отмъщение (ВИДЕО)

2894
След екзекуцията на протестиращ в Иран - гражданите обещаха отмъщение (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

Режимът в Иран целеше да потуши масовите протести с извършването на първата екзекуция на задържан демонстрант в четвъртък, но по всичко изглежда, че радикалните мерки на властите ще имат точно обратния ефект. Гражданите обещаха да си отмъстят за 23-годишния Мохсен Шекари, който бе задържан за раняване на член на паравоенните сили „Басидж“ през септември, а вчера беше обесен.

Сестрата на иранския върховен лидер се обърна срещу него: Искам победа на народа и сваляне на тази тирания

Сестрата на върховния лидер на Иран Али Хаменей публикува отворено писмо, в което призовава служителите на силите за сигурност да спрат...

Режимът вероятно извърши екзекуцията, за да всее страх у демонстрантите. Съобщенията в социалните мрежи сочат, че нито Шекари, нито семейството му са били информирани предварително за предстоящото изпълнение на смъртното наказание и че властите са изхвърлили тялото му, лишавайки близките му от възможността да го погребат, пишат анализаторите от Институт за изучаване на войната (ISW).

Координаторите и организаторите на протестите осъждат екзекуцията. Режимът вероятно се стреми да не даде възможност на протестиращите да се съберат за възпоменателни церемонии, които на свой ред биха могли да се превърнат в демонстрации. Тайното погребение на Шекари обаче отваря възможности за протестиращите да изберат да почетат паметта му на всяко място или на няколко места.

Властите са осъдили на смърт 10 други арестувани протестиращи и следователно може да извършат още екзекуции през следващите седмици. Те биха могли да съживят протестите и активността на недоволните граждани да нарасне.

В Иран арестуваха 12 души "с европейски връзки", протестите ескалираха (ВИДЕО)

Иранската революционна гвардия (КГИР) е арестувала 12 предполагаеми членове на "свързана с Европа група", обвинена в планиране на сабот...

Вчера се проведоха най-малко 9 протеста в шест провинции, но те бяха определени от ISW като „малки“ или „средни“ на брой.

Междувременно се съобщава за двама ирански служители от силите за сигурност, които са загинали през последните два дни. Неизвестни бойци са влезли в сблъсък и са убили член на граничната охрана на Командването за правоприлагане близо до Забол, провинция Систан и Белуджистан, на 7 декември. Друг член на силите за сигурност е починал на 8 декември вследствие на наранявания, получени по време на протестите в Шираз, провинция Фарс, на 26 октомври. Около 66 служители на силите за сигурност са загинали от началото на протестите на 16 септември.

Режимът продължава да обвинява "чуждестранните врагове" за подклаждането на бунтове в Ислямската република. Съветникът на командира на Иранската революционна гвардия (КГИР) Хосейн Таеб обсъди предполагаемата "западно-израелска хибридна война" срещу Техеран с други висши лица. Таеб може би се опитва да се позиционира на мястото на Али Шамхани като секретар на Върховния съвет за национална сигурност, след като е бил уволнен от върховния водач Али Хаменей от поста шеф на разузнаването на КГИР през юни. Това твърдят от Института за изучаване на войната, подготвящи ежедневни анализи за случващото се в Иран.

Нравствената полиция не е закрита - иранският режим направи важно уточнение

Нравствената полиция в Иран не е закрита – режимът не се е отказал от нея, а просто е намалил броя на патрулите и е отпуснал мерк...

Слухове в социалните мрежи твърдят, че Таеб и неговите политически съюзници се опитват да го инсталират на тази позиция, въпреки че шансовете им за успех към момента изглеждат малки. След отстраняването си Таеб става все по-изявена публична фигура, като редовно прави изявления, в които критикува САЩ и Израел за протестите в Иран.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Обществените поръчки на медицински изделия в Китай под съмнение: ЕС започва разследване

Ердоган обещава срещите му с опозицията да станат редовни

Екстремна жега в Банкок

Пекин: Помощта на САЩ за Тайван е прострелване в крака

Рамзан Кадиров явно гони собствен дневен ред с Иран: Пресни примери

Седем арестувани след антитерористична акция в Австралия

Разкриха масови гробове в Ивицата Газа: ООН призова за разследване

Ердоган се закани Нетаняху да не избяга от отговорност

Иранският президент се закани да унищожи Израел, ако атакува

Израелската армия: Важен член на ПВО звеното на "Хизбула" е убит при удар в Ливан (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com