НАП: Лихвите по просрочените задължения остават непроменени до края на годината

3376
НАП: Лихвите по просрочените задължения остават непроменени до края на годината
Снимка: Thinkstock

Законната лихва върху просрочените задължения, които Националната агенция за приходите администрира, остава в размер на 10% до края на тази година, съобщиха от приходната администрация.

„Повишаването на основния лихвен процент от 0 % на 0,49 %, което БНБ въведе от 1 октомври 2022 г., няма да се отрази, тъй като законната лихва се изчислява два пъти в годината - на 1 януари и на 1 юли на съответната година, на база основен лихвен процент към тази дата плюс 10 процентни пункта.”, сочи съобщението на НАП.

Това означава, че повишение на законната лихва за забава може да се очаква догодина, ако през януари месец, нивото на основния лихвен процент остане над нулата.

В края на миналата седмица Българската народна банка вдигна нивото на основния лихвен процент (ОЛП) у нас за първи път от началото на 2016 година насам. Преди това, равнището на простата лихва бе 0% в продължение на близо 7 години.

БНБ повиши основния лихвен процент за първи път от 2016 г. насам

Българската народна банка повиши основния лихвен процент за първи път от 2016 година. Новото ниво на основния лихвен процент (ОЛП) за о...

Нивото от 0.49%, което е приложимо за месец октомври, е най-високото равнище на ОЛП от крaя на 2009 година насам.

Основният лихвен процент у нас се изчислява и обявява от Българската народна банка, като размерът му зависи от методика, определена от Управителния съвет на БНБ.

Движението на ОЛП зависи от движенията на индекса ЛЕОНИА Плюс, който представлява справочен индекс на сключените и изпълнените сделки с депозити овърнайт в български левове от всички банки, лицензирани от БНБ, и клоновете на чуждестранни банки в страната. БНБ изчислява и публикува индекса от 1 юли 2017 година.

„Индексът ЛЕОНИА Плюс е среднопретеглена стойност на лихвените проценти по всички сделки за предоставяне на необезпечени депозити овърнайт в български левове на междубанковия пазар в България. Теглата се изчисляват въз основа на обема на предоставените необезпечени депозити овърнайт в български левове за деня.”, пише в сайта на БНБ.

Размерът на ОЛП, в сила от първо число на всеки календарен месец, е равен на средната аритметична величина от стойностите на индекса ЛЕОНИА Плюс (LEONIA: LEv OverNight Interest Average Plus) за работните дни на предходния календарен месец.

Какво е законна лихва и кога се прилага?

Всеки лев изхарчен днес е по-скъп от всеки лев изхарчен утре. Тази крилата фраза може да се използва за онагледяване на термина лихва. ...

Когато тази средна аритметична величина възлиза на стойност по-малка от нула, ОЛП се определя в размер, равен на нула, става ясно от Методика за определяне на основния лихвен процент, публикувана на сайта на БНБ.

Когато няма публикувани стойности на индекса „ЛЕОНИА Плюс“ през нито един от дните на базисния период, ОЛП се определя в размер, равен на стойността му, обявена за предходния календарен месец, става ясно от документа.

Нивото на ОЛП се използва у нас предимно при изчисляването на лихвата, която се начислява по просрочия към държавата. През тази година имаше опит за намаляване на размера на добавката към ОЛП, която понастоящем възлиза на 10 пункта.

Намаляват държавната лихва за просрочени задължения

Основните мотиви на вносителите на законопроекта бяха, че нивото на законната лихва у нас е твърде високо спрямо други европейски страни, а евентуалното повишаване на размера на ОЛП би натоварило допълнително граждани и бизнес

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ФИНАНСИ:

БНБ отчете увеличаване на депозитите и свиване на кредитите в края на 2023 г.

Deutsche bank отчете най-високата си тримесечна печалба от 11 години

Рокадите продължават: Смениха и директора на АДФИ

Финансовият министър увери еврокомисар, че работим за приемане на еврото

Вноска без такса и през уикенда предлага Пощенска банка

Обявиха колко е бюджетният дефицит за 2023 г.

Ключов представител на Фед: Няма да бързаме с намаляването на лихвите

ЕЦБ е поискала от "УниКредит" да ограничи бизнеса си в Русия

Банкер: Очевидно е, че няма да приемем еврото на 1 януари

НСИ: През 2023 г. доходите са изпреварили разходите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com