Ново общинско предприятие "Казанлък Арт" ще даде работа на 60 души

6322
Ново общинско предприятие "Казанлък Арт" ще даде работа на 60 души
Снимка: община Казанлък

Ново общинско предприятие за туризъм „Казанлък Арт“ ще бъде създадено в Казанлък. Учредяването му е предпоставка за подобряване на туристическите и маркетингови политики на община Казанлък, което ще доведе до повишаване на интереса към региона и ще допринесе за оползотворяване на възможностите пред сектора. За повече подробности по темата Actualno.com потърси началника на кметския кабинет Сребра Касева.  

Г-жо Касева, каква е идеята за създаването на ново общинско предприятие за туризъм "Казанлък Арт"?

Две важни обстоятелства обусловиха създаването на тази нова структура към община Казанлък. Първото е, че още преди няколко години започнахме да извършваме търговска дейност в Празника на розата, тъй като имаме интерес към шествието и конкурса за Царица Роза. Няма как да не се извършва търговска дейност, като се продават билети за тези събития. Община Казанлък кандидатства по Оперативна програма "Региони в растеж" с проект "Светът на траките". Този атракцион е вече към своя финал, а в самата конкурсна документация, за да бъде завършен проектът, трябва да отбележим каква ще е институцията, която ще го стопанисва, съхранява и развива. Това е още едно обстоятелство, което налага създаването на общинско предприятие за туризъм. Тоест, то ще извършва търговската дейност на община Казанлък в частта туризъм.

Най-важните дейности, които ще са под шапката му?

В предмета на дейност са включени всички характерни за туризма дейности. Ще обслужва тези обекти, които се намират в атракциона - къща за настаняване, ресторант, посетителски център. Също така ще може да извършва продажба на туристически пакети, билети, които обединяват посещенията на всички културни институти в Казанлък - обектите на Историческия музей, на Литературен музей "Чудомир", музей на фотографията. Ще може да разработва и нови туристически продукти, да подобрява съществуващите. Ще се занимава с организацията на Празника на розата, продажба на билети по различни събития. Ще продава туристически продукти, материали, сувенири, на които ние нямаме право, а интересът на туриста е много голям. Те искат да си купят рекламни материали като шапки, шалчета, които символизират Празника на розата най-вече.

Ще се впише ли в Търговския регистър?

Общинските предприятия не се вписват в Търговския регистър. Имаше две възможности за създаването на тази структура - общинско предприятие или общинско търговско дружество. Общинското предприятие е структура към общината, второстепен разпоредител, използва булстата на община Казанлък, а търговското дружество е със свой булстат, като самостоятелна юридическа единица.  

Колко хора е планирано да работят в него?

По наши разчети 60 човека. Структурата е разделена в три направления - "Административни дейности", "Туризъм, маркетинг, рекламно и информационно обслужване" и "Събития, атракции, стопански дейности". В тези 60 работни места влизат и предвидените по проекта "Светът на траките" 50 човека, които са необходими. При създаването на този проект беше написан бизнес план, в който фирма направи обследване на туристическата ситуация в Казанлък. По нейните разчети предприятието ще може да издържа тези 50 човека като приходи. Разбира се, не веднага след откриването. За всяко ново нещо е необходимо време, за да бъде развито. Смятаме, че с времето това предприятие ще успее да се самоиздържа с 60 човека персонал.

Петдесетте ли ще са новоназначени?

Не, 60 ще бъдат новите хора, но това няма да стане със самото стартиране на предприятието. Най-напред ще бъдат назначени по сектори - административни дейности с директор, счетоводител и най-необходимите хора, които да създадат структурата. И като започнат да се откриват и развиват компонентите на атракцията, ще трябва управител, който да се занимава с ресторантьорската част, с хотелската част. За всяка част от атракцията ще има човек.

Идеята одобрена ли е от Общинския съвет?

Тя мина по комисии. Още не е имало заседание на Общинския съвет, но в комисиите срещнахме разбиране за тази идея, защото ние не откриваме топлата вода. По тази схема работят доста общини с развит туризъм - Бургас, Велико Търново, Пловдив, София. Заимствали сме от техните структури, от техния начин на работа. Изследвали сме плюсове и минуси, за да преценим какво ще ни е необходимо. Все пак трябва да започне да работи предприятието, за да видим как на практика ще се случват нещата при нас.

Кога очаквате да се окомплектова?

Вероятно март-април 2023 година ще бъде ситуирано и открито предприятието с предвидената структура от 60 човека, а пък може и да не се стигне до този брой като начало. В най-добрия случай това ще стане, когато предприятието е разработено.

Имате ли планирано първо туристическо събитие за тогава?

Нямаме такова събитие. Твърде е рано още. Предприятието е в зародиш. Нека да мине през Общинския съвет, след това ще мислим за събитие, с което да поставим началото. Още повече, че 2023 година ще честваме 120 години от празника на розата – голям юбилей. Едва ли някой друг в България може да се похвали с толкова дългогодишно туристическо събитие.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com