НА ЖИВОВойната в Украйна

Османи: Подкрепям откриването на нови клубове в Северна Македония

1969

„Подкрепям откриването на нови български клубове в Република Северна Македония, ако намерението е честно, ако целта не е да се провокира съседът, а да се създаде платформа за популяризиране на своето. Тогава и аз ще бъда на откриването му, за да дам сигнал, че ако тази държава е позната по света с нещо, то е заради модела на индивидуалните и колективните права”, каза на пресконференция, в отговор на журналистически въпрос, министърът на външните работи на Република Северна Македония Буяр Османи.

По думите му Република Северна Македония е модел за междуетническа функционална демокрация, а нападенията върху българските клубове Османи нарече „вторични трусове след голямото земетресение, което имаше в отношенията между България и Северна Македония през последните две години. „Афтършоковете не предвещават ново земетресение, а са знак за успокояване на земята. Когато навлизате в нови отношения е необходим преход. Няма да е лесно, не вярвам в идеални изходи от който и да е процес, но имаме доброто намерение и трябва да създадем доверие помежду си”, каза Османи.

Той припомни, че министерството на външните работи първо е осъдило агресията срещу българския клуб „Цар Борис Трети” в Охрид, чийто стъкла бяха счупени най-напред с камъни, а след два дни по него беше стреляно и с огнестрелно оръжие. Османи каза, че самият той е част от втората по големина етническа общност в Република Северна Македония - албанската, „която преди време имаше предизвикателства по отношение на интеграцията си” и прикани българската общност „да се учи от този опит”.

„Няма да бъде лесно, но заедно ще се борим всяка една общност в Република Северна Македония да намери своето място, за има свобода на представяне, развитие, интегритет. Бих искал, дори извън мандата ми на външен министър да бъда този мост, и този канал, който да съветва как една общност трябва да се интегрира, защото чувствам отговорност, че отношенията между двете държави са важни”, посочи Османи, цитиран от 24 часа.

Буяр Османи: Атаката срещу българския клуб в Охрид е опит за провокация

Часове след стрелбата по българския клуб "Цар Борис Трети" в Oхрид пред Нова телевизия говори министърът на външните работи на Северна ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Още от Балкани

Буяр Османи: Ескалацията между...
Президентът на Кипър идва на посещение...
Атина ще получи от Вашингтон 400...
Сняг и виелици блокираха пътища...
Стево Пендаровски: България...
Донев поиска от Ковачевски да...
Две цистерни с фосфорна киселина...
В Северна Македония ще блокират...
Османи: И ние, и българското правителство...
В Румъния откриха морска мина...
Е-тата влизат в менютата на румънските...
Ковачевски отрича в Северна Македония...

Последни новини