НА ЖИВОВойната в Украйна

От ДПС обвиниха Кирил Петков, че "Лукойл" не плаща данъци в България

1306

Работата на ишлеме на "Лукойл Нефтохим" на практика прави безполезна дерогацията на Европа за горивата. Това заяви депутатът от ДПС Рамадан Аталай пред bTV и обвини за това правителството на Кирил Петков.

Според Аталай, ишлемето означава, че "Лукойл" не плаща данъци в България и излезе, че за това била виновна "Продължаваме промяната" с управлението си. По думите му, Кирил Петков и Асен Василев са разбрали, но не са сторили необходимото, защото не била изрично уеднаквена дерогацията ни с тази на Унгария т.е. да има забрана изрично за внесен суров петрол от Русия по море и България да е изключение от това. Така страната ни би могла спокойно да прави износ не само на петролни продукти от руски петрол, но дори на суров петрол, докато важи дерогацията (до 2024 година). Само че забраната за търговия с руски петрол, внасян по море и с произведени от него петролни продукти е записана в европейския регламент 833/2014 от 31 юли, 2014 година, който е допълван многократно - Аталай не обясни как Кирил Петков, Асен Василев и Лена Бориславова може да пренапишат европейски регламент.

"Записано е, че Унгария и другите държави имат правото да изнасят петрол и петролни деривати след преработката на Русия. За нас това го няма заради незнание", бяха точните думи на Аталай.

Дерогацията за Унгария е за тръбен петрол - ЕС забранява руският петрол, идващ по тръбопроводи, да се изнася наново от страни-членки на ЕС, както и петролните продукти, произведени от него. Само че Унгария има двугодишно изключение.

Ако "Лукойл Нефтохим" спре да работи, защото не може да изнася петролни продукти (деривати) за трети страни заради забраната на ЕС, отговорността е на Кирил Петков, Асен Василев, Лена Бориславова, настоя Аталай. Ако рафинерията спре, никой не може да каже какви ще са цените, добави той.

ОЩЕ: На ниво "комисия": Забраниха износа на горива на "Лукойл"

НАП да провери "Лукойл" със задна дата за данъци иска Ивайло Мирчев

Не е лошо да им се направи една проверка от НАП за трансферно ценообразуване за последните 6-10 години и да им се начислят неплатени да...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Още от Политика

Христо Иванов: ДБ не може да направи...
Кирил Петков: На РСМ трябва да...
Отложи се заседанието на Националния...
Иван Христанов напуска "Продължаваме...
Сачева за Морфов: Големият талант...
Биков: Евгени Будинов е отстранен...
Шишков: Попадаме в капан и той...
Митов: Няма нищо ненормално,...
Симеон Славчев: Партия МИР ще...
Иван Костов: Радев говори като...
Заместник-министър: Променяме...
Свиленски: Лидерският въпрос...

Последни новини