НА ЖИВОВойната в Украйна

Отстраниха огромен тумор от сърцето на пациент

4818

В Клиниката по кардиохирургия на УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков“ отстраниха огромен тумор от сърцето на 40-годишен пациент. Образуванието e с размери 8 на 10 см. и ангажира цялото дясно предсърдие на сърцето.

За 40-годишния мъж операцията е била животоспасяваща, тъй като е възпрепятствано връщането на кръвта към сърцето и белите дробове.

Пацентът постъпва с оплаквания от изтръпване и тежест в горните крайници, затруднен и ограничен физически капацитет. След направени пълни изследвания – ехокардиография и скенер, се установяват точните размери и локализация на тумора.

Екипът на проф. Димитър Петков, началник Клиника по кардиохирургия и заместник- директор по медицинската дейност в УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков“ предприема операция и отстранява тумора като освобождава пътя на кръвта и затваря огромния сърдечен дефект със собствена тъкан от пациента.

„Подобни образувания са рядкост в ежедневната практика. Те могат да са доброкачествени, злокачествени, вследствие на инфекции и вродени състояния. Средно годишно имаме около 10 до 12 такива случая“, коментира проф. Димитър Петков.

Пациентът е изписан, но сходни структури са открити и в черния дроб. Очакват се резултатите от хистологичния анализ, който ще даде ориентация за по-нататъшното лечение.

ОЩЕ: С уникална операция български лекари спасиха човешки живот

За първи път: Трансплантираха успешно черво на пациент

Лекари от испанската Университетска болница "Ла Пас" в Мадрид са извършили първата в света успешна операция по трансплантиране на черво...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Още от Добрите новини

Добрият пример: Община Струмяни...
След 50 дена издириха изгубено...
Лекари от Варна спасиха две бременни...
Български учени с нов метод за...
Българи се похвалиха с рекорд,...
Улица в София ще носи името на емблематичния...
Млад лекар се завърна да лекува...
Конкурс търси 7 думи, вдъхновени...
Двама българи сред финалистите...
Акторът Лео Кадели и майстори...
Майката на болно дете получи от...
Нов метод на физиологична електрокардиостимулация...

Последни новини