НА ЖИВОВойната в Украйна

"Ройтерс": ЕС обсъжда по-нисък ценови таван на газа, не харесва идеята на ЕК

1156

Страните от Европейския съюз ще обсъдят в петък предложение за малко по-нисък таван на цената на газа в сравнение с предложения от Европейската комисия. Някои от страните смятат цената, обявена от ЕК, за прекалено висока, съобщава „Ройтерс“.

На 22 ноември Комисията предложи 275 евро таван за TTF-дериватите за месец напред (б.а. – нидерландската борса TTF). Механизмът се задейства или автоматично при изпълнение на определени условия, или с решение на ЕК – вижте как ТУК.

Малко след това стана ясно, че цели 15 държави са против, тъй като според тях таванът е толкова висок, че дори нямаше да се задейства по време на рекордните цени това лято. Полша пък поиска „плаващ“ ценови таван за синьото гориво.

Страните от ЕС започват преговори в петък вечерта по предложението на Европейската комисия и ще се стремят да постигнат споразумение до 13 декември.

В петък държавите ще разгледат ревизирано предложение на Чехия, която е ротационен председател на Съвета на ЕС. Прага иска таванът да слезе на 264 евро за мегаватчас и да се изисква цените да останат над това ниво в продължение на 5 търговски дни - а не на две седмици, каквото предлага ЕК - за да се задейства ограничението.

Преработеното предложение, цитирано от „Ройтерс“, също така ще разшири обхвата на ограничението, така че то да обхваща не само договорите за газ за предния месец, както предложи Комисията, но и договорите с дати на изтичане на срока до четвърт година напред.

Страните обаче все още не са на едно мнение дали изобщо да се ограничават цените, а поне пет държави настояват за още по-нисък таван.

В документ, предоставен на останалите държави членки на ЕС тази седмица, Италия, Полша, Гърция, Белгия и Словения предложиха два варианта: или много по-ниска фиксирана горна граница на цените от 160 евро/мвтЧ, или "динамична горна граница на цените", която може да се променя в зависимост от съществуващите референтни цени на втечнения природен газ.

Няколко държави, сред които Германия и Нидерландия, обаче предупреждават, че определянето на пределни цени може да затрудни Европа при привличането на така необходимите доставки на газ от световните пазари.

ЕС е все по-близо да наложи ценови таван на руския петрол от 60 долара за барел

Страните членки на Европейския съюз започват да се обединяват около план за ограничаване на цената на руския суров петрол до 60 долара ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Още от Международни

Какво мислят инвеститорите за...
Какви заплати получават топ банкерите...
Какво става с ядреното гориво...
Цената на руския бензин и руския...
"Газпром" крие колко лошо стана...
МВФ повиши прогнозите за икономически...
Федералният резерв: Борбата...
Какво се случи с инвестицията...
Емблематичният самолет Боинг...
МВФ повиши прогнозата си за световния...
МВФ предвижда икономически растеж...
Най-голямата европейска икономика...

Последни новини