15 държави атакуваха ЕК, не са доволни от предложения таван на цената на газа

1579
15 държави атакуваха ЕК, не са доволни от предложения таван на цената на газа
Снимка: iStock

Предложението на Европейската комисия за определяне таван на цената на вносния природен газ трябваше да успокои държавите, които призоваваха за действия за ограничаване на високите цени, но вместо това предизвика политическа криза.

Комисията представи предложението за таван от 275 евро за TTF-дериватите за месец напред, след като бе подложена на силен натиск от група от 15 страни. Сега обаче те са разтревожени, че таванът е определен на толкова висока цена, че дори нямаше да се задейство по време на рекордните цени това лято. Група държави, които не искат да имат нищо общо с ограничението, също са вбесени, тъй като се опасяват, че то ще наруши пазара, пише Politico.

Министрите на енергетиката на ЕС разделени за тавана на цената на газа

Министрите на енергетиката на ЕС дебатираха в Люксембург мерки за справяне с енергийната криза. Срещата в Люксембург се проведе след ср...

Този гняв ще се прояви в четвъртък - по време на срещата на върха на министрите на енергетиката в ЕС. На нея се очаква да бъде постигнато споразумение по спешен пакет, който е насочен основно към намаляване на цените на енергията през следващата година, включително чрез съвместно закупуване на газ и създаване на нов бенчмарк за втечнен природен газ. Всичко това обаче може да бъде провалено от битката по темата за тавана на цените на газа.

ОЩЕ: Таван на цената на газа в ЕС поставя под риск осигуряването на доставки за следващата зима

Група държави смятат да блокират решението, ако пакетът и таванът на цените не бъдат разгледани заедно, заявиха трима дипломати пред брюкселското издание. Те обаче се разминават в мнението си дали групата е от 9 държави - достатъчно, за да има блокиране, или само от 7.

Ако няма напредък, Чехия, която в момента е начело на ротационното председателство на Съвета на ЕС, може да свика още един извънреден Съвет по енергетика в средата на декември, за да продължи обсъждането на тези въпроси, заявиха двама дипломати.

В ЕС не могат да се разберат за ценови таван на руския петрол - заради Полша и Унгария

Постоянните представители на страните членки в ЕС преговаряха до късно снощи, но не успяха да се споразумеят за максималната цена, на к...

В продължение на месеци идеята за таван на цените разделяше държавите. Тя се подкрепя от група, включваща Белгия, Полша, Гърция и Италия, докато блокът, включващ Германия, Австрия, Дания и Нидерландия, се опасява, че това може да отблъсне доставките.

"Механизмът за корекция на пазара", предложен от изпълнителния орган на ЕС, не зарадва никого. Той ще определи ограничение на цените на едро на газ за месец напред на 275 евро за мегаватчас - макар че ще се задейства само ако цените останат над това ниво в продължение на две седмици и са с над 58 евро за мегаватчас по-високи от цените на втечнения природен газ на световния пазар в продължение на 10 дни.

Страните, подкрепящи да има горна граница, се оплакват, че дори да се повторят рекордните цени на едро на газа, наблюдавани в края на август - когато фючърсите за кратко се търгуваха на 350 евро за Мвтч - това няма да отговаря на високата летва за активиране на тавана, предложен от ЕК. Фючърсите на холандския хъб TTF бяха на стойност 122 евро за Мвтч в сряда, днес са около 125 евро (към 9 ч.).

Но тези, които са резервирани към въвеждането на таван, твърдят, че мярката все още не разполага с достатъчно предпазни мерки, и се оплакват, че не е имало достатъчно време за извършване на подходяща оценка на въздействието, която да покаже, че тази мярка няма да застраши сигурността на доставките. "В момента никой не е доволен", каза един дипломат от ЕС, който добави: "Не напредваме и се връщаме там, където бяхме в началото".

Това доведе и до ярост към Комисията от страна на някои държави, които упрекнаха изпълнителния орган на ЕС за бавното темпо при представянето на предложението и поставянето на условия за ограничаване на емисиите. Един дипломат твърди дори, че ЕК е заела страната на Нидерландия и Германия. Испанският енергиен министър Тереза Рибера нарече в сряда "шега" предложението на Комисията.

Ами ако има излишък на газ в Европа?

С безмилостния поток от лоши новини европейските газови пазари са напрегнати до предела. Първо Москва затвори доста кранове, има и повр...

Една от идеите, обсъждани в ЕК, включвала цялостно оттегляне на предложението за горна граница на цената на газа, ако страните се опитат да променят нивото ценовия таван, пише Politico.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Официално: Над 1,1 милиарда е печалбата ни от "Турски поток" досега

Енергийният министър заминава за Турция да предоговаря с "Боташ"

Най-големият безмитен магазин в България отвори врати

Повече компании в България смятат да наемат нови служители през летния сезон

ЕЦБ: Очакванията за инфлацията на потребителите в еврозоната вървят надолу

Гвоздейков подписа с поляци за доставка на 7 двуетажни влака

Забрана за рекламата на хазарт мина на първо четене със заявки за бързо приемане

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 20.04-26.04.24

Евтим Милошев очаква успешен летен сезон

СЗБ: Българските институции най-сетне поставиха туризма като приоритет

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика