НА ЖИВОВойната в Украйна

След дерогацията за НЕК и АЕЦ ще продължат доставките и на руско гориво

1257

След дерогацията (частична отмяна на закон), с която Министерският съвет разреши на АЕЦ „Козлодуй“ и НЕК да продължат да работят с руски фирми, кабинетът предлага да се отмени забраната и за доставка на гориво от руснаци. Това става ясно от проект на служебния кабинет, публикуван в портала за обществени консултации, които ще приключат в деня на изборите – 2-ри октомври.

С него се разрешава да се възлагат и да продължи изпълнението до края на 2024 г.  на рамкови споразумения и договори за обществени поръчки с предмет доставка на автомобилни горива.

След влизането в сила на Регламент (ЕС) 2022/576, с който са наложени ограничения на Русия заради войната в Украйна, е в сила забрана за възлагане  на обществени поръчки на руски граждани, физически или юридически лица, образувания или органи, установени в Русия. Забраната се отнася също за фирми, при които над 50% от правото на собственост се притежава от руски физически или юридически лица.  Тя се прилага и спрямо подизпълнители, доставчици или образувания, чийто капацитет се използва в съответствие със ЗОП, когато участието им в изпълнението на поръчката е над 10% от нейната стойност.

Проблемът в случая е, че към август 2022 г. има действащо рамково споразумение на Централния орган за покупки (ЦОП), който сключва договори за доставка на гориво за нуждите на изпълнителната власт (министри и ръководители на над 90 администрации). То е със срок на действие до 22-ри март 2023 г. на обща стойност 90 млн. лв. без ДДС. Изпълнители по него са „ОМВ България“ ООД, „Петрол“ АД, „ШЕЛ България“ ЕАД и „Лукойл България“ ЕООД.

По действащото рамково споразумение са сключени 76 договора от 58 администрации на обща стойност над 64 млн. лева без ДДС. Изпълнението й се осъществява в търговските обекти (бензиностанции) на изпълнителите в страната.

„Осигуряването на автомобилно гориво за ключови за националната сигурност и основните държавни политики структури и техните териториални поделения, напр. Министерството на вътрешните работи, Министерството на отбраната, Министерството на околната среда и водите, Българската агенция по безопасност на храните, Националната агенция за приходите, Агенция „Митници“, Националният осигурителен институт, Агенцията за социално подпомагане и Държавен фонд „Земеделие“, както и по-малки потребители, като центровете за спешна медицинска помощ, регионалните здравни инспекции и др., се осъществява чрез договори, сключвани въз основа на РС на ЦОП“, се пояснява в доклада на финансовия министър Росица Велкова-Желева.

От МФ поясняват, че за календарната 2021 г., извън рамковите споразумения на ЦОП има сключени договори за доставка на горива за МПС от около 210 възложители на обща стойност над 305 млн. лева без ДДС. В това число влизат множество общини и областни администрации, здравни и учебни заведения, Народното събрание, големи секторни възложители. С най-голям обем - над 100 млн. лева, са доставките за ДА „Държавен резерв и военновременни запаси“.

От началото на 2022 г. до края на месец август извън рамковите споразумения на ЦОП има сключени договори за доставка на горива за МПС от около 150 възложители на обща стойност над 145 млн. лева без ДДС. Отново сред тях са общини, областни администрации, учебни заведения, болници, секторни възложители и други.

„При извършена проверка от администрацията на Министерството на финансите и Агенция „Митници“ е установено, че един от основните доставчици на гориво, ползван от възложителите - „Лукойл България“ ЕООД, попада в обхвата на ограничителните мерки на Регламента, както и че значителна част от доставката на горива за „ОМВ България“ ООД, „Петрол“ АД и „ШЕЛ България“ ЕАД (останалите изпълнители по РС), се осъществява чрез посредници от производителя на горивата „Лукойл Нефтохим Бургас“ АД – дружество, което попада под санкциите на Регламента“, се допълва в доклада.

Това обстоятелство на практика води до невъзможност от страна на публичните или секторните възложители да гарантират, че сключените от тях договори за доставка на горива ще са в съответствие с ограниченията, защото основният източник на гориво на българския пазар е рафинерията в гр. Бургас.

Според финансовия министър се налага изводът, че ако се спазят ограниченията на Регламента, ключови за държавата служби няма да могат да възлагат поръчки за горива нито чрез централизираните рамкови споразумения, нито самостоятелно.

„Подобно развитие на ситуацията поставя под риск живота и здравето на българските граждани, както и сигурността на държавата и обществения ред. Това налага необходимостта от разрешаване на сключването на нови договори за обществени поръчки за доставка на горива, както и продължаване на изпълнението на действащите договори с такъв предмет до 31.12.2024 г., тъй като търговците, изпълняващи обществени поръчки, нямат интерес да внасят в страната горива за изпълнението на обществените поръчки, доколкото това би се отразило на крайната цена на горивата“, мотивира искането си министър Желева.   

Може ли АЕЦ Козлодуй да работи гладко с руско и американско гориво? Проф. Касчиев говори и видя опит на Русия да открадне АЕЦ Запорожие

При първото презареждане на ядрено гориво в АЕЦ "Козлодуй", ако се стигне до такова през 2024-2025 г., то 3/4 от горивото ще бъде по ру...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Още от Общество

Граждани искат ефективни присъди...
Намалява броят на обявите за работа...
Най-важното за деня, 2 декември...
Прогноза за времето - 3 декември...
Край на отстъпката от 25 стотинки...
Приказен Коледен влак с парен...
Топли дни през декември и гледане...
Колко ще ни струва трапезата за...
Проучват дали роднините на изоставеното...
Времето утре - 3 декември 2022...
Обновен Lidl в „Подуяне“ отвори...
Иван и Андрей пазаруват всичко...

Последни новини