Д-р Евлоги Станчев: Все още не сме готови да погледнем трезво на отношенията ни с Русия (ВИДЕО)

1125
Д-р Евлоги Станчев: Все още не сме готови да погледнем трезво на отношенията ни с Русия (ВИДЕО)
Снимка: Видимо и невидимо

В днешното издание на „Видимо и невидимо: Контрапропаганда“ Калин Манолов разговаря с историка от Института по история към БАН д-р Евлоги Станчев.

„Българското общество няма медийна грамотност все още. Tова е нещо много притеснително и тук е отговорността на журналистиката, на медиите да възпитат този рефлекс сред хората, които са потребители на различни медийни продукти, да могат да отсяват истинска, достоверна информация от манипулации и всякакви внушения, които са обикновено пропаганди, обикновено с един ясен източник. Това означава възпитаване на критично мислене.“, казва Евлоги Станчев.

„Когато говорим за руска пропаганда, тя паразитира върху един много дълбоко вкоренен емоционален разказ в българското съзнание - разказа за Русия като освободителката, и за братството и за тази изконна, извечна свързаност между тези два народа. Това е нещо, което е наслагвано на поколения българи, не само от началото на комунизма и от преди това, на практика от началото на Третата българска държава, на модерната българска държава. Това е един разказ, който е почти безкритично възпроизвеждан от образователна система, през обществени организации, политически партии и т.н., което показва че ние все още, като общество, може би не сме готови да погледнем трезво на отношенията ни – и исторически и настоящи и всякакви с Русия.“, казва историкът. Още: Георги Папакочев: Включен е целият арсенал на руската пропаганда (ВИДЕО)

Евлоги Станчев споделя, че от дълги години крайната десница и крайната левица са идеологически обезличени. Те служат като едно популистко продължение и олицетворение на путинската пропаганда, която може еднакво добре да бъде възприета, както от хора с крайно леви, така и с крайно десни убеждения. „Нарича се Теорията на подковата, т.е. двете крайности в един момент, както конската подкова, се сближават. Това нещо е много добре употребено от руската пропаганда последните повече от 10 години. Това е категоричен факт. Ако не беше тази пропаганда, със сигурност днес нямаше да виждаме нито политическия и обществен пейзаж в Европа такъв, какъвто е. Със сигурност може би нямаше да се стигне и до ужасяващата война срещу Украйна. И в този смисъл, произвеждането на разказ, че демокрацията отнема различни неща: при крайно левите - разни права на угнетени работници и т.н.; при крайно десните - пък обратното - че малцинства, евроджендъри, бюрократи и т.н. Тези неща се разпространяват като едни клишета и започват да бъдат консумирани от хората с такива убеждения. И това нещо показва, че тези идеологически течения са обезличени. Те са изцяло манипулирани от руската пропаганда и от руските геополитически интереси и те винаги ще бъдат използвани за подриване на демократичността и най-вече на свободното мислене.“

Според д-р Евлоги Станчев е нужна много ясна медийна политика на държавно равнище за борба с дезинформацията. „Има прекрасни примери от ЕС, и включително от бивши членове на Източния блок, които предлагат една много добра формулировка как да се подхожда в борбата с дезинформацията. И по този начин, когато вече се случва на държавно равнище, да започне да се правят кампании, които да изобличават дезинформационните откровени фейкове, потоци от информация, които ни заливат от различни медии, от най-малките до, за съжаление, големи медии.“ Още: Мила Минева: Консерватори от всички страни, съединявайте се (ВИДЕО)

Целият разговор на Калин Манолов с д-р Евлоги Станчев гледайте във видеото:

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Кой има имен ден днес, 5 май, 2024 г. Честито!

Най-важните новини за деня: 4 май, 2024 година

Прогноза за времето - 5 май 2024 г. (неделя)

Жълт код за валежи в осем области

Румен Радев ще участва в тържествения водосвет на бойните знамена

Условията за туризъм в планините са лоши

Коментар №3 на седмицата: Да обичаш на инат: Защо Сърбия остава вярна на Путин

Коментар №2 на седмицата: Санкциониран си по "Магнитски"? Ставаш за водач на листа

Срутване на скали затвори Кресненското дефиле

Коментар №1 на седмицата: Забранете и шоколада след хазарта. И се махнете завинаги, лакомници!

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com