Спор що е то турбуленция и трябва ли стюардеси да разнасят горещи напитки при такава?

5537
Спор що е то турбуленция и трябва ли стюардеси да разнасят горещи напитки при такава?
Снимка: iStock/Guliver

Зоните с турбуленция не се появяват просто така. Самолетите, които летят, се следят от ръководителите на полета на земята, които водят постоянна статистика, особено при буреносни фронтове. Това заяви авиоекспертът Борис Ангелов, който уточни, че самолети може да се отклонят и с повече от 100 километра.

Ангелов коментира вчерашния случай с чартърния полет (ВИДЕО) от Прищина до Базел, когато пътници пострадаха заради силна турбуленция. Той добави, че може екипажът да не е получил достатъчно добра информация, защото маршрутът не е много популярен. А компанията, изпълняваща полета, е българска.

МВнР: Няма данни за българи на борда на самолета, попаднал в силна турбуленция

По информация на посолството ни в Швейцария към момента няма данни български граждани да са били на борда на самолет Boeing 737-300 на ...

Авиоекспертът беше категоричен, че не може т.нар. "дупки", предизвикващи турбуленция, да се появят внезапно и да изчезнат след това. Самолетите имат много хубави радари – цялата отговорност при заобикалянето на бурята се поема от командира, добави Ангелов, който уточни, че заради напредъка на технологията ръководителите на полета от земята вече нямат такава роля в отклоняването на полета при нужда - решава командирът на полета.

Същевременно собственикът на компанията Валтер Колев коментира пред Нова телевизия, че не може човек, който е от авиацията, да говори "такива глупости", визирайки думите на Ангелов, но без да посочи директно какво има предвид извън това, че РВД не управлява полета. Ангелов изрично уточни, че наземният контрол е правел това преди години, когато не е имало толкова развити прибори. Освен това, турбуленция можело да се появи при низходящи и възходящи потоци, които се появявали внезапно. В зоната на полета имало много слаба турбуленция по предварителна оценка, по думите на Колев.

Колев добави и, че по време на полет пасажерите трябва да със закопчани колани. Той не коментира и твърдения в социалните мрежи, че има пострадали от горещи напитки, разнасяни от стюардесите в този момент. Имало обаче паднала количка, имало пътник с ударена вежда - жена в тоалетната. "И в кола можеш да си удариш главата", каза пред Нова телевизия Колев. А командирът на полета бил направил проверка на здравословното състояние на пасажерите.

Валтер Колев твърди и, че някои пасажери питали има ли застраховка на самолета и след това са тръгнали да търсят лекари и медицински лица.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

„Български пощи“ отново приемат пратки за Израел

На места има добри условия за туризъм в планините

Какви са щетите от градушката в Садово и Първомай

Българчетата първи в Европа по пушене и пиене, е-цигарите са все по-популярни

BILLA и децата на България: Много истории, едно списание

Служители на BILLA събраха над 4000 лв. в благотворителен великденски базар

От днес започва изплащането на великденските добавки

Прогноза за времето - 26 април 2024 г. (петък)

Отиде си мимът и театрален режисьор Александър Илиев

Най-важните новини за деня: 25 април 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com