НА ЖИВОВойната в Украйна

Тирана става столица на Албания

4574

Тирана е сравнително нов град. Приема се, че е основана в 1614 г. и под сянката на съседна Круя.

От 1913 г. Тирана има статут на община с право на кмет. 

От 8 февруари 1920 г., по силата на решение на конгрес в Люшня, Тирана е избрана на новосъздадената по силата на решение на великите сили – държава Албания. Решението е официализирано на 31 декември 1925 г.

Тирана, подобно само на стара София на Балканите, си има своя планина – Дайти.

География

Разположена на река Ишми (Лана), и под планината Дайти.

Тирана е главният индустриален и културен център на Албания. Най-важните индустрии включват земеделските продукти и машинните съоръжения, текстила, фармацевтиката и металните изделия. След 20-те години на 20 век Тирана бързо се разраства и развива нови индустрии.

Днес в Тирана са налице опити за развитие на туризма, въпреки че те са възпрепятствани от политическата нестабилност в района, която се дължи на военните конфликти през 90-те в Албания и съседните Босна и Херцеговина, Косово и Северна Македония.

Забележителностите на Тирана са площадът с паметника на Скендербег, Съборната Православна църква, Централната джамия и Операта.              

Сред приятните заведения с добра кухня са веригата „Розафа“ – пица и морски дарове, Гювендия, българският ресторант „Файтона“ и такъв от веригата „Хепи“ на ТИМ.

Население

Към септември 2008 година населението на града е изчислено на 618 431 души.

През 1703 г. Тирана е имала население около 4000 жители, а през 1820 година броят им се утроява до 12 000. Първото официално преброяване през 1923 г. (няколко години след като Тирана става столица на Албания) показва брой на населението 10 845 души.

В средата на 20 век Тирана претърпява индустриален растеж, което води до увеличаване на населението до 137 000 души през 1960 година.

След падането на комунизма през 1991 г. столицата на Албания бързо увеличава своето население поради многото жители, идващи от селата в града за да търсят работа

Състои се премиерата на българския игрален драматичен филм "Ако те има"

„Ако те има“ е български игрален филм (драма) от 1982 година, по сценарий и режисура на Иля Велчев. Оператор е Михаил Венко...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Още от Хроники

Тунис придобива независимост...
Родена е Йорданка Филаретова...
Родена е Криста Волф
Роден е Ангел Ангелов, български...
Родена е Маргарет Вайс
Роден е Асен Петров, български...
Роден е Йохан Щраус, австрийски...
Сър Уилям Хершел открива планетата...
Тим Бърнърс-Лий представя идеята...
Роден е Астор Пиацола (ВИДЕО)...
Астрономи от НАСА откриват пръстените...
Куклата Барби е показана за първи...

Последни новини