Опитните домакини НИКОГА не изхвърлят ябълковите обелки

3466
Опитните домакини НИКОГА не изхвърлят ябълковите обелки
Снимка: iStock

Обичаме да ядем ябълков пай, но е вярна поговорката, че "Една ябълка държи лекаря далеч от вкъщи". Но какво да правите с всички тези ябълкови кори? Ако ги изхвърлите на боклука, пропускате нещо, което можете да използвате много добре заради здравословното им съдържание, тъй като обелките на органичните ябълки съдържат шест пъти повече антиоксиданти, отколкото месестата част. Има 6 начина за използване на ябълкови кори:

Ябълков чай

Тази ароматна напитка се приготвя лесно и е много вкусна. Необходимо е да изсипете 4 чаши вода в тенджера и да добавите корите на 6 органични ябълки, 1 пръчка канела (или половин чаена лъжичка смляна канела) плюс 1 супена лъжица лимонов сок. Всичко това се вари около 15 минути, а след това трябва да прецедите корите и пръчицата канела, а после да ги подсладете с една супена лъжица мед.

Желе от ябълкови кори

Всичко, от което се нуждаете, за да приготвите този вкусен десерт, са семенните гнезда и обелките на 12-15 биологични ябълки, вода, захар и малко лимонов сок. След като сте стерилизирали бурканите с вместимост 200 милилитра и техните капачки, потопете гнездата от ябълкови семки и люспите в голям съд от неръждаема стомана. Добавете достатъчно вода, за да покрие всички съставки, и варете, докато гнездата омекнат и половината от водата се изпари.

Сега изцедете корите и гнездата на семената. Изсипете получената течност обратно в тенджерата. Гответе на силен огън, като разбърквате често, докато сместа придобие гелообразна консистенция. Изсипете желето в стерилизирани буркани. Оставете разстояние от около един сантиметър. Затворете плътно с двукомпонентна капачка с винт. Варете в тенджера с вода за 5 минути.

Ако започнете редовно да ядете ябълки, ще забележите тези 5 промени в тялото си

Необичаен аромат на ябълка

Забравете за скъпите и невзрачни електрически освежители на въздуха. Сложете шепа ябълкови кори да заврат и домът ви ще ухае, сякаш печете ябълков пай. Поставете корите в тенджера, добавете вода и пръчица канела. Това е добър начин да се отървете от миризмите на животни и готвена храна в дома си. 

Оцет от ябълкови кори

Този оцет е много вкусен в салатните дресинги, но също така е и отлично екологично средство за почистване и грижа за тялото. Изсипете ябълковите кори и гнездата със семена в стъклен буркан, като оставите 2 см място отгоре. Напълнете буркана с вода, така че корите и гнездата да бъдат покрити. Покрийте буркана с марля и го закрепете с гумена лента. Съхранявайте на топло място за около месец. След това прецедете течността и я съхранявайте в стъклен буркан.

10 неща, които ще се случат с тялото ни, ако ядем ябълки всеки ден

Чипс от ябълкови кори

Има начин да превърнете ябълковите кори във вкусна закуска. Започнете, като смесите органични ябълкови кори със захар с канела. Намокрете корите с няколко капки вода, за да стане сместа лепкава. Разпределете корите върху хартия за печене в тава и печете в предварително загрята фурна на 120 градуса за половин час, докато корите се усучат и станат хрупкави. Обърнете корите и ги оставете да се охладят.

Коктейл от фибри

Ако искате да добавите повече фибри в диетата си, добавете малко ябълкови кори към сутрешния си коктейл. Следващия път, когато приготвяте ябълков пай или друго ястие с органични ябълки, не изхвърляйте корите, а ги съхранявайте във фризера в затваряща се пластмасова торбичка. Когато ви се прияде смути, добавете ги, за да си набавите фибри. Пасирайте до получаване на пухкава консистенция.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Ябълка през нощта: добре или зле?

„Лазаре, стани“ – какво се случва с Лазар след възкресяването му?

Как да излезем от Великия пост, без да навредим на здравето си: 10 правила

Какво се прави в църквата на Цветница?

Дерматолог разкри дали трябва ли да измиваме косата си два пъти с шампоан

Топ 5 на най-полезните плодове през пролетта (СНИМКИ)

Спрете стареенето: 5 съвета за грижа за косата, които ще ви подмладят с няколко години

Тази притча ще преобърне живота ви

Стихотворение за 26 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 26 април 2024

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com