Гласуването в Германия започна, залозите текат

1827
Гласуването в Германия започна, залозите текат
Снимка: Getty images

Германците гласуват днес в едни от най-непредсказуемите избори в неотдавнашната си история, с консерваторите на Ангела Меркел и левите социалдемократи в плътна надпревара за нейната корона, докато се готви да напусне политическата сцена.

Проучванията на общественото мнение показват консервативния съюз на Мевркел ХДС/ХСС с около 23%, точно след централно-левите социалдемократи с 25%.

По-малко секции в Германия за изборите през ноември

До 40 адреса извън посолства и консулства в Германия могат да имат секции за изборите през ноември. Така местата, на които сънародницит...

"Със сигурност ще видим някои изненади в неделя", каза Нико Сигел, ръководител на социологическата агенция Infratest Dimap.

"Въпреки лерството на СДП, победа за консерваторите не може да бъде изключена", каза той.

Секциите отвориха в 6:00 ч, централно гринуичко време и ще затворят в 16:00.

Около 40% от 60,4 милиона избиратели в Германия са заявили, че още не са решили дали да гласуват и за кого, докато същата пропорция вече са пуснали бюлетините си по пощата - включително самата Меркел.

Президентът Франк-Валтер Щайнмайер беше сред ранните гласуващи, заявявайки, че "гласува, за да живее демокрацията".

Ердоган се меси в германските избори

В навечерието на изборите за Бундестаг из германско-турските чатове, форуми и социални медии грижливо се разпространяват препоръки как ...

Битката за канцлерството се е свила до двама кандидати: финансовия министър и вицеканцлер Олаф Шолц, на 63 г., от СДП, и Армин Лашет, на 60 г., от ХДС/ХСС. Но и на двете страни вероятно няма да достигне много малко до мнозинство, което им е нужно за да управляват самостоятелно, така че може да има седмици или дори месеци на коалиционни преговори.

Заедно със социалната справедливост, изменението на климата е една от най-актуалните теми сред избирателите преди изборите.

В Аахен, първият гласувал Майте Хопенц, на 18, каза за АФП: "Изменението на климата е определено важна тема за мен, защото мисля, че това със сигурност ще има голямо влияние върху бъдещето ми".

Зелената партия се радваше на скок в подкрепата по-рано тази година, след обявяването на 40-годишната Аналена Бербок като кандидат за канцлер, в един момент дори за кратко водеше като най-популярна партия. Но след поредица от погрешни стъпки, включително скандал с плагиатство, Зелените сега се въртят около 17%. Въпреки оставането на канцлерството извън обсега на партията обаче, тя вероятно ще има роля в следващото правителство на Германия.

Всички залози са за следваща коалиция, в която СДП и консерваторите могат да се опитат да съберат заедно управляващо мнозинство. В навечерието на изборите Шолз изрази предпочитание за партньорство със Зелените, призовавайки гласоподавателите да му осигурят необходимия резултат, за да влезе в двупосочна коалиция.

Колко печелят депутатите в Германия? И какви облаги получават?

Депутатската професия се различава доста от останалите. Депутатите заемат висок обществен пост с определен мандат и на всеки парламента...

Лашет сигнализира, че все още може да се опита да формира коалиция, най-вероятно с FDP и Зелените за подкрепа. Но второто място ще бъде опустошителен удар за партията, доминираща в германската политика след Втората световна война и никога не печелила по-малко от 30% от вота на федерални избори.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

В Украйна се роди новият убиец на танкове (ВИДЕО)

Къща от карти: Сигналите, че Путин ще рухне за миг

Руската "голяма" офанзива: Нагласите в Украйна

Голямата руска офанзива: Поглед от Чехия какво ще се случи

Скопие - крачка назад. Ако продължи така, ще стигне до Тито

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари