Между репресиите у дома и страхът от война с Израел: Какъв е животът на обикновените иранци?

4614
Между репресиите у дома и страхът от война с Израел: Какъв е животът на обикновените иранци?
Снимка: Getty images/Guliver

В ранните часове на петък Мехрдад, инженер в иранския град Исфахан, се събуди от звука на експлозии, разтърсващи прозорците и разтърсващи земята. В Техеран пътниците, които трябваше да се качат на борда на самолет, внезапно бяха уведомени, че въздушното пространство е затворено. Те скоро научиха, че Израел е нападнал Иран.

Докато в далечината се чуват гърмежи и стрелба, 43-годишният Мехрдад разбира, че целта на израелците е военна база в покрайнините на града. Той и бременната му съпруга не крият тревогата си, че ще избухне война, каза той в интервю по телефона.

Още: Няма нищо: Първото официално послание на Иран след взривовете в Исфахан

„Мисля, че Израел искаше да ни тества и да направи оценка с тези удари“, каза Мехрдад, който, подобно на други интервюирани за тази статия, поиска фамилното му име да не бъде споменавано от страх от възмездие. „Страхувам се, че най-лошото предстои, но също така се надявам нещата да приключат тук“, допълва той в материал за The New York Times.

Агресивен подход

Очевидно същото прави и иранското правителство, което след седмица на обещания за силен отговор на всяка израелска атака срещу иранска територия, изглежда се отказва да се изправи пред риска от война с Израел. Притиснато от дълбоки икономически проблеми и неспокойно население, правителството изглежда е възприело двупосочна политика, обявявайки победа над Израел и репресии у дома, смятат анализатори.

„Външните и вътрешните предизвикателства са двете страни на една и съща монета за естаблишмънта“, каза в телефонно интервю Абас Абди, виден анализатор и писател в Техеран. „И с Израел, и с вътрешното несъгласие, те предприемат агресивен подход, защото смятат, че и двата проблема са достигнали точка на кипене, при която, ако не направят нищо, само ще се влоши“, смята той.

Атаките между Иран и Израел през последните три седмици бяха изумително и тревожно отклонение от войната в сянка, която те водеха от десетилетия, пораждайки страхове от регионална война. Иран отговори на смъртоносната израелска атака срещу комплекса на посолството му в Дамаск, Сирия, като изстреля бараж от повече от 300 дрона и ракети директно срещу Израел за първи път. Повечето от тях бяха прихванати.

Още: Мнение: Иран направи огромна грешка и се провали, но Израел не трябва да отвръща със сила

Световните лидери призоваха Израел да отговори сдържано, което той направи в петък, атакувайки база на иранските военновъздушни сили с дронове. Ударът е повредил радара на система С-300, отговорна за противовъздушната отбрана на ядреното съоръжение Натанц в централен Иран. Израел също изстреля ракети въздух-земя към Иран, но изглежда умишлено нанесе малки щети. След това иранските държавни новинарски медии и официални лица омаловажиха атаката.

Насър Имани, анализатор в Техеран с близки връзки с правителството, каза, че Иран се е справил ефективно с Израел и сега може да си позволи деескалация. „Иранските официални лица не искат война с Израел“, каза той в телефонно интервю. „Иран ще сложи край на това тук и няма да се ангажира повече директно, защото смятат, че са установили достатъчно възпиране засега“, уточни той.

Иранската икономика е в лошо състояние

Засиленото напрежение с Израел идва, в момент, когато Иран влиза от криза в криза. Иранската валута, риалът, се срина този месец, откакто започна противопоставянето. Наскоро той достигна над 660 000 риала за долар на неофициалния пазар, който е и най-точната мярка за икономиката на страната.

Още: Коментар №2 на седмицата: Иран срещу Израел: Засега вълкът е сит, агнето – цяло

Инфлацията, макар и спаднала спрямо 40-те процента от предходните години, все още се движи с годишен темп от 32 процента. А иранците отдавна се оплакват от корупцията и лошото икономическо управление от страна на управляващите духовници и Корпуса на гвардейците на ислямската революция, който държи значителни дялове в икономиката.

В по-широк план, легитимността на правителството е постоянно оспорвана от гневно и негодуващо население, което излезе неколкократно по улиците през последните години. Правителството на Иран отдавна се бори с поддържането на революционните и ислямските идеали на революцията от 1979 г., която го доведе на власт, докато новите поколения иранци изискват социална и политическа свобода и просперитет.

Още: Ще има ли нов ирански отговор срещу Израел? Коментар от Техеран след взривовете в Исфахан (ВИДЕО)

Най-голямото скорошно въстание от 2022 г., водено от жени, започна като протест срещу закон, задължаващ жените и момичетата да покриват косите и телата си с широки дрехи, но бързо се превърна в протестиращи, които настояваха за край на религиозното управление. Бойкот на избирателите помрачи парламентарните избори през март, което доведе до исторически ниска избирателна активност и голям брой празни бюлетини.

Смазване на недоволството у дома

Решено да предотврати повторение, правителството започна офанзива у дома, казват иранците. Автократите изпратиха своите сили за сигурност, за да се борят с жените, които не спазват закона за хиджаба, казаха служители. 

Часове след като започна своя удар срещу Израел, за да отвърне на атаката в Дамаск, иранското правителство разположи батальони от силите за сигурност, готови да излязат по улиците на Техеран и много други градове. След като режимът яростно се разправи с жените, които се противопоставят на правилото за носене на хиджаб, затвори десетки фирми за приемане на жени без хиджаб и заплаши да накаже всеки, който се осмели да критикува или постави под въпрос атаките му срещу Израел.

Още: Иран омаловажава последиците от удара в Исфахан, твърдят израелски източници

Иранците определено забелязаха мрачната атмосфера на засилен контрол и наблюдение, докато изпълняваха ежедневието си през изминалата седмица. 32-годишната Фахиме каза в телефонно интервю, че е била на път за фитнеса в Техеран миналия понеделник, когато се е натъкнала на строго охраняван контролно-пропускателен пункт, който спира автомобили на случаен принцип, за да инспектира шофьорки и пътници. Отделна група, каза тя, спираше преминаващите жени, много от които не покриваха косите си. Уплашена, тя извади шал от чантата си и се покри.

"Животът е много труден"

„Животът вече е много труден, нямам представа защо режимът прави това“, каза по телефона Пуне, 50-годишен учител по английски в Техеран. „Защо всички репресии срещу хиджаба, когато те са влезли във война срещу Израел? Всички са напрегнати и разтревожени”, допълва той.

В няколко епизода, заснети на видео, които бързо се разпространиха в социалните медии и бяха публикувани на BBC Persian, нравствената полиция ругае, бие и влачи насила жени до полицейски микробуси. Едно видео показва притеснена жена, която колабира на тротоара и се мъчи да поеме дъх след спор с полицията, докато тълпа от минувачи се събира около нея.

Още: "Той се усмихна, след което ме простреля в окото": Страховит разказ за потушаването на протестите в Иран

Сцените предизвикаха изблик на гняв и осъждане, особено след протестите през 2022 г., предизвикани от смъртта на Махса Амини, 22-годишното момиче, загинало в полицейски арест. Тя беше задържана за нарушаване на правилото за носене на хиджаб.

Дори поддръжници на правителството остро разкритикуваха решението му да възобнови прилагането на правилото за носене на хиджаб, което върховният лидер аятолах Али Хаменей обяви на 13 април. Те казаха, че кампаниите са имали обратен ефект в миналото и само ще посеят разделение и омраза по време на високо напрежение с чуждестранен противник.

„В този чувствителен момент страната се нуждае от единство и спокойствие, за да се изправи срещу ционисткия режим“, каза Мохамад Юсефинеджад, консервативен адвокат и поддръжник на правителството, в публикация в социалните медии. Задействането на нравствената полиция произтича от "глупостта и неразбирането на приоритетите" на вътрешното министерство, добави той.

Заглушаване на гласа на несъгласните

В настоящата атмосфера обаче правителството е особено нетолерантно към критиките за напрежението с Израел. Анализаторът Абди написа колона във вестник Etemad миналата седмица, в която каза, че не е необходимо Иран да отговаря на Израел и предупреди, че ще има социални и икономически следствия от една война. Съдебната власт веднага обяви, че е образувала наказателно дело срещу него и вестника.

Двама добре известни журналисти, Хосейн Дехбаши и Яшар Солтани, бяха призовани в съда по обвинения в „нарушаване на психологическата сигурност на обществото“ във връзка с публикации в социалните медии, изразяващи загриженост от въвличането на страната в пълномащабна война, съобщиха местни медии. „Уведомлението беше получено“, каза Дебаши в публикация в социалната мрежа X миналата седмица. „Няма да пиша известно време“, предупреди той.

Още: Войната на Иран срещу жените

Анализаторите казват, че правителството най-вероятно ще следва политика на враждебност към Израел и безкомпромисно налагане на правилата за носене на хиджаб за известно време.

„Те се опитват да изпратят две много силни послания едновременно“, каза Санам Вакил, директор на програмата за Близкия изток и Северна Африка в Chatham House, мозъчен тръст, базиран в Лондон. „От една страна, Иран се чувства достатъчно уверен, за да удари Израел и в същото време достатъчно несигурен, за да се опита да наложи червените линии по социални и културни въпроси вътре, така че никой да не ги подценява“, допълва той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Глас от Иран: Западът залива света с оръжия

Русия и Беларус си мерят цензурата, словото в Унгария - пред изпитание

Накъде отива светът: Очаква се скок в търсенето на системи за противоракетна отбрана

"Защо да се връщам да се бия?": Украинците в чужбина са в патова ситуация

Победата на Украйна - все повече мираж и вярват ли все още в нея

Помощта от САЩ е стъпка №1: Кои са следващите, за да седне Путин за преговори?

С Дугин на сцената: Тъкър Карлсън изписа веждите на Путин в истински медиен компот

Анализ: САЩ не знаят какво значи победа в Украйна

Руските заплахи за F-16: Бивши американски пилоти коментират (ВИДЕО)

Заради оръжието от САЩ: Русия се цели в немислими за атака обекти в Украйна

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари